Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Bosák: Čechům chyběla kvalita v zakončení, v pravé chvíli zpanikařili

Praha - Zápas s Litvou, který čeští fotbalisté prohráli 0:1, rozhodla podle komentátora Redakce sportu Jaromíra Bosáka takřka absolutní nemohoucnost v útočné fázi. Potvrdil to podle něj nejen Baroš neproměněnou penaltou a Necid nevyužitou šancí v závěru utkání, ale i další příležitosti hráči řešili špatně. "Není to náhoda, když Necid nemá super sezonu, Fenin nepatří do základní sestavy a Baroš se teprve dává dohromady po zranění," vypočítává Bosák věci, které měly brzdit očekávání diváků.

Michal Bílek jako první trenér u českého týmu prohrál svůj premiérový zápas v kvalifikaci. Bosáka překvapilo, že do zápasu nasadil dva defenzivní štíty, zvláště proti soupeři, který neměl být tak nebezpečný dopředu. V tom ale hlavní chyba nebyla. "Začátek vypadal dobře," konstatuje Bosák, "že by to mělo jít i tak, ale zůstalo jen u náznaků. A po brance Litvy hráči bohužel upadli do křeče."

"Bitva o Euro ještě kloudně nezačala, a český fotbal už se podobá Titaniku, který právě narazil na kru: ještě není pod vodou, ještě zbývá pár valčíků na palubě, ale hlubina zapomnění už se těší na svou oběť." (MF Dnes)

Neproměněná penalta: "Zkušený hráč se podívá, kam brankář běží"

Druhým klíčovým momentem utkání byla Barošova penalta na konci prvního poločasu. Podle Bosáka ji nekopl dobře: "Zkušený hráč se podívá, kam ten brankář běží." I když se po změně stran útočník Galatasaraye začal častěji zapojovat do nebezpečných akcí v pokutovém území, Bosáka překvapilo, že zůstal na hřišti, když Bílek nasadil do hry Necida a místo toho stáhl Fenina.

Jaromír Bosák o české produktivitě: "Proto jsou tak cenění hráči jako David Villa nebo Miroslav Klose, kteří gólové nabídky dovedou proměnit, protože v takové situaci nezpanikaří. Český útok tohle nedovedl. Zpanikařil ve své šanci i Necid, který mohl udělat s míčem sto věcí, ale selhal."


Výsledkem řady standardních situací byla "hlavička-nemrcouch"

Víc čekal Bosák od standardních situací, které měli Češi podle zpráv z tréninků pečlivě pilovat. Pochválil sice obranu Litvy v čele s brankářem, který aktivně sbíral nebo odrážel centrované míče, ale vzhledem k tomu, kolik rohů a přímých kopů u pokutového území soupeře Češi zahrávali, je málo, že z toho byla jediná gólová šance s nepovedeným zakončením. V průběhu přímého přenosu ho Bosák popsal jako "hlavička-nemrcouch".

"Reprezentace podtrhla mizérii českého fotbalu, vybouchla doma se slabou Litvou. Beznadějný útok, marná záloha, trapná obrana." (Blesk)

Už v přenosu si také povzdechl, že se vrátily problémy s útočnou efektivitou, které vypadaly jako vyřešené. Po zápase zauvažoval, že asi spíš vyřešené nikdy nebyly. "Fajn, padly čtyři góly proti Lotyšsku a béčkovému výběru USA, ale když přišlo k důležitému utkání, bylo to tu zas. Dá se říct, že to byl přehnaný optimismus," uzavřel.

"Tahle fotbalová facka pleskla pořádně nahlas." (Lidové noviny)

"Český fotbal je na dně, trenér Bílek 'na odstřel'." (Deník Sport)

"Hanba! takhle se o Euro nehraje." (Právo)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články