Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Galásek začíná snít o úspěšné trenérské kariéře

Olomouc - Rok po skončení aktivní dráhy má bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Galásek jasno v tom, že se v budoucnu chce realizovat v trenérské práci. Naplno se vrhl do studia profilicence, jako hrající asistent už vypomáhá v německém Erlangen-Brucku a v 37 letech sní o tom, že i na lavičce udělá podobně úspěšnou kariéru, jako když sám hrál. Galásek se navíc stal patronem reprezentačních výběrů do 18 a 19 let, kde bude pomáhat trenérovi Jaroslavu Hřebíkovi. Stejnou funkci u týmů do 16 a 17 let po boku kouče Josefa Csaplára obsadí další bývalý reprezentační středopolař Radek Bejbl.

"Určitě budu mít ambice, aby to bylo na nějaké úrovni," řekl Galásek na tiskové konferenci v Olomouci. Právě v hanáckém městě na zaplněném stadionu před úvodním utkáním evropské kvalifikace s Litvou udělal symbolickou tečku za svou kariérou v národním týmu. V něm odehrál 69 zápasů, před šesti lety zažil jízdu do semifinále mistrovství Evropy, na kterém startoval hned dvakrát a jednou i na mistrovství světa, stal se jedním ze symbolů nedávné úspěšné éry.

Tomáš Galásek o rozlučce: "Původně k tomu mělo dojít už v minulé kvalifikaci, ale nakonec jsme se se svazem dohodli na tomto termínu. Jsem za to rád, bude vyprodáno, hraje se na mojí rodné Moravě, začíná nová kvalifikace. Moc se těším. Takhle se mi to bude líbit, žádný velký humbuk s nějakým zápasem zase mít nemusím."

Galásek loni v létě uzavřel hráčskou kariéru v Norimberku a s rodinou se usadil v nedalekém bavorském městečku Erlangen-Bruck. Ještě v minulé sezoně sám v páté nejvyšší soutěži hrál, od nové sezony vstoupil na "druhý břeh" a naplno se vrhl do trenéřiny. "Když mi fotbal chybí, tak si na tréninku zahraju nebo zaběhám. Zápasů už moc neodehraju, budu si vybírat jen nějaké," prohlásil Galásek. "Už jsem se smířil s tím, že moje nová pozice bude spíš doma v kanceláři u počítače," podotkl s úsměvem.

Nová práce ho pohltila, do Česka dojíždí na kurzy trenérské profilicence. A občas se vrací do školních let, když plní domácí úkoly. "Třeba teď mám udělat analýzu hry Nigérie v základní skupině na letošním mistrovství světa," naznačil Galásek, co jej v dnešních dnech zaměstnává. Za dva roky by měl být vystudovaným koučem, který se bude moci s prestižním diplomem ucházet o práci v nejvyšších sférách. O to také Galáskovi jde.

"Mohl bych mít otevřenou cestu do Nizozemska, kde jsem dlouho hrál, šance je i v Česku. Nejlepší by to možná bylo v okolí mého bydliště někde u Norimberku," uvažoval. "Z Norimberku jsem sice loni neodcházel úplně v nejlepším, ale nevylučuju, že se tam něco v budoucnu naskytne. Třeba u mládeže," uvedl Galásek.

Až jednou bude sám šéfovat na lavičce, inspirovat se nechá trenéry, kteří jej dříve vedli. Galáskovými vzory prý budou Nizozemec Co Adriaanse, pod nímž zažil nejlepší roky své kariéry v Tilburgu a Ajaxu Amsterodam, a také Karel Brückner, pod nímž zářil v reprezentaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články