Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi nedokázali dát gól Litvě a prohráli 0:1

Olomouc - Česká fotbalová reprezentace vykročila tím nejhorším možným způsobem do kvalifikace mistrovství Evropy 2012. Svěřenci trenéra Michala Bílka nedokázali v Olomouci vstřelit gól houževnatým Litevcům a po brance Šernase z 25. minuty prohráli s pobaltským soupeřem 0:1. Největší šanci na vyrovnání zahodil Milan Baroš, který ještě v prvním poločase neproměnil penaltu. Národní tým nevyhrál úvodní zápas kvalifikace ME poprvé v samostatné éře. Záznam utkání můžete sledovat zde.

Český výběr měl sice od počátku herně navrch, přes zhuštěný prostor před litevskou šestnáctkou se však nedokázali prosadit. Hosté chytře čekali na brejky a prosazovali se hlavně po své pravé straně přes nejistého Pudila. Na nervy fanoušků pak zahrál brankář Čech, který při pokusu o kličku uklouzl a jeho chyby málem využili Litevci ke gólové střele. Rozhodnutí ale padlo ve 25. minutě po rychlém brejku. Opět z prostoru české levé strany odcentroval Stankevičius a hlavička Šernase zmrazila stadion.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Česko - Litva

Šanci k vyrovnání měl Fenin, nepřekonal ale výborného brankáře Karčemarskase. Pudil byl ve 38. minutě už úspěšnější, jeho radost ale trvala jen krátce, český střelec stál v jasném ofsajdu. O dvě minuty později přepadl v šestnáctce Fenin přes nohu jednoho z litevských obránců a kopala se penalta. Baroš ale v nejdůležitější chvíli selhal a trefil pouze brankáře.

V druhém poločase se hosté dostali pod trvalý tlak českého týmu, avšak bez gólového vyjádření a z tribun se začal snášet pískot nespokojených diváků. Hosté se už nikam netlačili, do útoku vyráželi maximálně ve třech hráčích a bránili hubené vedení. V 79. minutě mohl vyrovnat střídající Necid, mířil však vysoko nad. A když tentýž hráč zahodil v závěru další slibnou šanci, odvezli si Litevci z Olomouce překvapivou výhru 1:0.

0Tomáš Rosický: "Je jasné, že zápas se Skotskem už pro nás bude klíčový. Pokud bychom ho nezvládli, byl by to asi konec. Ale nesmíme skládat zbraně, ještě zbývá sedm zápasů do konce. Kdyby se na nás ten první neúspěch měl podepsat, bylo by to zlé."

0Michal Bílek: "Představovali jsme si to jinak, ale místo toho v premiéře hned selhali. Přitom do utkání jsme vstoupili poměrně dobře a aktivně. Jenže místo našeho vedení přišel gól soupeře, a to prospělo jeho hře na rychlé protiútoky. My sice mohli rychle vyrovnat, ale neujala se ani penalta a soupeř se po přestávce soustředil už jen na defenzivu."

Česko - Litva 0:1 (0:1)

Branky: 25. Šernas. Rozhodčí: Jefet - Štejf, Nahmias (všichni Izr.) ŽK: Hubník - Šernas, E. Česnauskis, Šemberas. Diváci: 12 038.

Česko: Čech - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (83. Bednář) - Plašil, Hübschman, Polák (68. Štajner), Rosický - Fenin (58. Necid), Baroš. Trenér: Bílek.

Litva: Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Kijanskas, Radavičius - E. Česnauskis, Panka, Šemberas, Mikoliunas (78. Lukša) - Danilevičius (90. Ivaškevičius), Šernas (60. Poškus). Trenér: Žutautas.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články