Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Plzeň další drama nepřipustila. Doma zdolala Teplice a má titul i LM

Klopýtání zapomenuto, pro fotbalisty Plzně nyní přichází období slavení. Západočeši využili na domácím hřišti první mečbol a po výhře 2:1 nad Teplicemi se radují z mistrovského titulu. Zároveň si zajistili přímý postup do příštího ročníku Ligy mistrů. Vítězství Viktorii trefili Michael Krmenčík a Milan Petržela. Za hosty snížil v závěru David Vaněček. 

Plzeňský Michael Krmenčík se raduje ze vstřelené branky
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Svěřenci Pavla Vrby mají díky výhře před posledním, 30. kolem v tabulce nedostižný sedmibodový náskok na pražskou Slavii, kterou z trůnu sesadili.

Viktoria si zajistila kromě účasti v příštím ročníku Ligy mistrů také finanční bonus od UEFA ve výši 382 milionů korun. Trenér Vrba hned v první sezoně po návratu na plzeňskou lavičku dovedl mužstvo k titulu, svému třetímu. Západočeši navázali na mistrovské roky 2011, 2013, 2015 a 2016.

Ve Štruncových sadech v prvním poločase otevřel skóre Michael Krmenčík, po hodině hry zvýšil Milan Petržela a v závěru už pouze korigoval výsledek David Vaněček. Plzeň na jaře vybojovala teprve čtvrtou výhru z 13 kol a druhou na vlastním stadionu.

Plzeňští v úvodu působili trochu nervózně a do první větší šance se dostali až ve 14. minutě, kdy Kopic z voleje minul branku. Domácí pak v ofenzivě výrazně přidali a hosté jenom urputně bránili. Viktoria se ve 24. minutě dočkala vedoucího gólu. Chorý před brankou našel ofenzivního kolegu Krmenčíka a ten tvrdou ranou nedal Divišovi šanci. Nejlepší ligový střelec dal 13. gól v sezoně, na který čekal od března.

Je nám líto, video expirovalo.
Paclík: Naše cesta je správná, teď musíme najít správnou cestu

I v závěru poločasu měl plzeňský tým převahu, Krmenčíkovu ránu však nadvakrát zastavil Diviš. Teplice poprvé zahrozily až těsně před pauzou, ale Kučerovu ránu brankář Kozáčik zneškodnil.

Domácím stačilo k titulu získat ve 29. kole stejně bodů jako druhá Slavia, která však po poločase překvapivě prohrávala 0:3 s Jabloncem. Přesto Západošeši začali i druhou půli aktivně. Petrželův gól však neplatil kvůli ofsajdu a Kopice tváří v tváří vychytal Diviš.

Teplický gólman podruhé kapituloval v 61. minutě, kdy ho z dálky překonal technickou střelou Petržela. Domácí fanoušci začali skandovat "Viktorka Plzeň - mistr ligy". Náladu jim nezkazil ani bývalý útočník Viktorie Vaněček, který v 85. minutě zblízka snížil po Trubačově přihrávce.

Severočeši už víc nestihli, pošesté za sebou v lize nevyhráli a nenapravili minulou domácí prohru 1:4 s posledním Brnem, po které hráči a realizační tým dostali pokutu půl milionu korun.

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:1 (1:0)

Branky: 24. Krmenčík, 61. Petržela - 85. Vaněček. Rozhodčí: Julínek - Wilczek, Podaný. ŽK: Řezník - Ljevakovič, Kodeš. Diváci: 10 911.

Plzeň: Kozáčik - Havel, Řezník, Hubník, Kovařík - Petržela (90.+1 Štursa), Hořava, Hrošovský, Kopic - Krmenčík (82. Bakoš), Chorý (72. Kolář). Trenér: Vrba.
Teplice: Diviš - Vondrášek, Ljevakovič, Čmovš, Krob - Kodeš, Kučera - Hora (81. Gebert), Trubač, Rezek (62. Červenka) - Vaněček. Trenér: Šmejkal.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Je to příjemný pocit. Jsem samozřejmě rád, že jsme po fantastickém podzimu a po trošku složitějším jaru uhráli titul, který znamená Ligu mistrů. To je pro nás super a hlavně to znamená, že budeme hrát skupinu a můžeme se v klidu připravovat na tuto náročnou soutěž. Samozřejmě víme, že náš čeká určitě spousta práce, protože jaro nám ukázalo, že všechno nebylo úplně optimální jako na podzim. Ale na druhou stranu já vždy vše sčítám, ať je to podzim, nebo jaro. Z tohoto pohledu jsme byli nejlepší a zaslouženě jsme letos vyhráli."
Daniel Šmejkal (trenér Teplic): "My jsme vstoupili do utkání bázlivě a především po ziscích míčů na útočné polovině soupeře jsme lacino ztráceli. Dostali jsme se pod tlak domácích, kteří potom vsítili branku. Pak jsme se malinko zlepšili, měli jsme tam jednu situaci, ale žádnou brankovou příležitost. Druhý poločas už se hrál v trochu poklidnějším tempu. Domácí přidali druhou branku, my jsme v závěru zkorigovali, ale už jsme neměli čas to utkání více zdramatizovat. Plzeň vyhrála zaslouženě a slaví titul. S Brnem to byl absolutní výpadek, dnes jsem viděl mužstvo, které chtělo." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články