Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stanciu s Kadlecem zlomili Jablonec, Sparta poskočila na třetí místo

Velmi atraktivní předehrávkou odstartovalo 25. kolo první fotbalové ligy. Duel na jaře neporažených celků nakonec lépe zvládla Sparta, která porazila nebezpečný Jablonec 2:0 a výrazně si pomohla v boji o účast v evropských pohárech. Do střelecké listiny se zapsali Nicolae Stanciu a Václav Kadlec. Pražané se proto minimálně do sobotního odpoledne posunuli na třetí místo, Severočeši klesli na pátou pozici. 

Nicolae Stanciu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparta se přitom dlouho hledala a už během první půlhodiny byl na zaplněné Letné slyšet pískot. Nejvíce fanoušky dráždil Kanga, jemuž musel trenér Hapal rázně promluvit u pomezní čáry do duše. "Do utkání vstoupil výborně, ale přehnanou sebedůvěrou začal kazit, tak jsme ho chtěli zklidnit, aby tolik nevymýšlel," popsal Hapal.

Jablonec měl naopak několikrát možnost využít chyby domácích v rozehrávce, ale pořádně se mu to povedlo až ve 30. minutě, kdy Zelený prošel po levé straně a ve vápně našel zcela volného Chramostu. Ten však nepotvrdil pověst střelce, brankáře Nitu totiž z ideální pozice střelou bez potřebné razance nepřekonal.

Místo toho krátce poté udeřili Letenští. Plavšič dravým průnikem vybojoval standardní situaci, k ní se postavil Stanciu a nádhernou ranou od břevna otevřel skóre. Pro nejdražšího hráče v historii ligy to byla pátá branka v devíti zápasech. "Jeho gól z přímého kopu není nic nového. On je kope nádherně i v tréninku, je radost se na něj dívat. Má neskutečné procento úspěšnosti. Na světě jsou velmi dobří exekutoři a on patří mezi ně," chválil Hapal.

Domácí se po gólu uklidnili a zpřesnili hru, ale Jablonec měl ještě do poločasu příležitost k vyrovnání. Trávník při standardní situaci překvapil místo centru přihrávkou po zemi na nabíhajícího Chramostu, ten ovšem vysoko přestřelil. Na druhé straně zachránil hostující celek Pernica, který na poslední chvíli zneutralizoval pas Stanciua k Šuralovi.

V 58. minutě Kanga tvrdou ranou prověřil brankáře Hrubého, vyražený míč doběhl Šural a po jeho srážce se Zeleným odpískal sudí Hrubeš penaltu. Zdvižený praporek pomezního rozhodčího nicméně znamenal odkop od branky.

Chvíli nato běžel Kadlec do brejku, ale Pernica jeho střelu zablokoval na roh. Domácí ho rychle rozehráli, Plavšičův centr poslal Kulhánek hlavou do břevna a z dorážky už Kadlec navýšil vedení – 2:0.

Hráči Jablonce se nicméně hodně zlobili na sudího Hrubeše, který přehlédl ruku Šurala. "Byla tam ruka. Nevím, jestli ji měl u těla, ale teď už je to zbytečné řešit. Ten druhý gól rozhodl. Pak už to bylo těžké," řekl záložník Michal Trávník. "Pepa (Šural, pozn. autora) říkal, že to byla ruka. Kdyby bylo video, tak to rozhodčí asi neuzná," připustil Kadlec.

Náskok mohl v 68. minutě ještě zvýšit právě Šural, když Hrubý neudržel Štetinovu střelu a sparťanský kapitán z úhlu dorážel. Zelený však vykopl míč z brankové čáry.

Jablonec mohl poté ještě vrátit do hry Masopust, ale deset minut před koncem trefil po rychlém brejku a nezištné nahrávce Trávníka pouze tyč. Sparta už si následně důležité vítězství pohlídala.

25. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0 (1:0) ¨

Branky: 32. Stanciu, 62. V. Kadlec. Rozhodčí: Hrubeš - Mokrusch, Arnošt. ŽK: Plavšič, Kanga - Holeš, V. Kubista, Zelený. Diváci: 12 289.

Sparta: Nita - Zahustel, Kaya, Štetina, Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec (73. Sáček), Kanga, Stanciu (81. Vatajelu), Plavšič - Šural (90. Lafata). Trenér: Hapal.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - V. Kubista - Masopust, Trávník (84. Považanec), Jovovič (68. Hübschman) - Doležal, Chramosta (67. Hanousek). Trenér: Rada.

Pavel Hapal (trenér Sparty): "Byl to podobný zápas jako s Plzní. Bohužel jsme si dnes těžko vypracovávali šance. Dali jsme gól z přímého kopu, ale posledních 15 minut první půle nebylo ideálních. Druhá půle už nicméně byla výborná, měli jsme tam spoustu dalších šancí, které jsme mohli lépe vyřešit. Pomohla i změna rozestavení na dva útočníky, zvýšili jsme důraz při napadání, lépe jsme se pohybovali a nekazili jsme. Jsme samozřejmě rádi, že jsme se dostali na třetí místo, i když ještě zítra hrají Olomouc a Liberec. Navíc stále je před námi pět zápasů a za týden nás čeká velmi těžký zápas na Baníku. Pokud bychom prohráli, tak nás Jablonec může zase předběhnout. Takže tabulku budeme řešit až po posledním utkání. Gól Stanciua z přímého kopu není nic nového. On kope přímáky nádherně i v tréninku, je radost se na něj dívat. On se prakticky nemýlí. Má neskutečné procento úspěšnosti. Na světě jsou velmi dobří exekutoři a on patří mezi ně. Dnes si ale zaslouží pochvalu celé mužstvo a nevyzdvihoval bych jednotlivce."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Utržili jsme první porážku. Už se na nás soupeři dobře připravují, ale neodehráli jsme špatné utkání. První půlhodinu jsme je do ničeho nepustili, my pak měli velkou šanci Chramosty. Pak jsme zbytečně ztratili míč a Stanciu to ze standardní situace skvěle trefil. Pak tam byla další naše šance po dobře zahrané standardce. Sparta se zvedá, přesto jsme s ní hráli vyrovnaně. Po druhém gólu už ale bylo rozhodnuto. My nezvolili kolem šestnáctky dobrá řešení. Místo střely jsme volili další přihrávky, po kterých jsme se dostali až do strany. Teď se musíme připravit na středu, kdy hrajeme pohár ve Zlíně. Všech pět posledních zápasů bude o evropské poháry. Pokud hráči budou zdraví, tak není třeba někoho šetřit a sestavu měnit. Potřebujeme ale najít větší klid a sebevědomí v koncovce, což nám teď chybí. V posledních duelech neproměňujeme šance."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články