Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Andrův stadion bude patřit Olomouci, zastupitelstvo města schválilo odkup

Město Olomouc koupí za 145 milionů korun Andrův stadion od prvoligového fotbalového klubu. Součástí realitní transakce bude i výměna jedné z tribun stadionu za třetinový podíl radnice v klubu, v němž si chce v budoucnu ponechat symbolickou jednu akcii.

Sport
zdroj: ČT4

Fotbalová Sigma loni snížila požadovanou cenu za Andrův stadion o 40 milionů korun na 145 milionů. Město má částku zaplatit ve dvanácti ročních splátkách ve výši 12 milionů korun, zbývajících 990 000 korun bude splatných při podpisu smlouvy. O arénu by měla v budoucnu pečovat městská akciová společnost Správa sportovních zařízení Olomouc.

Chystaný prodej stadionu je součástí složité transakce stabilizující ekonomickou situaci fotbalové Sigmy, jež se v předchozích letech potýkala s vysokými ztrátami v hospodaření a desetimilionovými dluhy. Schvalování nákupu předcházela dlouhá diskuse zastupitelů. "Nechceme zachraňovat fotbal, ale chceme do budoucna ochránit fotbalovou infrastrukturu, která vznikala dlouhé desítky let," uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS).

Pokud se město stane majitelem stadionu, bude dle primátora Antonína Staňka (ČSSD) fotbalová infrastruktura sloužit sportu bez ohledu na vývoj v klubu. "Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton," zdůvodnil Staněk.

Je nám líto, video expirovalo.
Olomouc koupí za 145 milionů korun Andrův stadion

S nákupem nesouhlasili například opoziční zastupitelé z hnutí ProOlomouc. "Pořízení a provozování by v příštích 20 letech vysoce zatížilo rozpočet města, dle našeho odhadu o 485 až 685 milionů korun," uvedl předseda ProOlomouc Tomáš Pejpek. Město nyní podle něj dluží 1,9 miliardy korun a investice do stadionu je riskantní a zbytná. Návrh, aby o odkupu rozhodli obyvatelé v referendu, zastupitelstvo neschválilo.

Město by v příštích letech za správu a provoz Androva stadionu mělo podle dřívějších propočtů ročně doplácet několik milionů korun. Prvoligovou Sigmu se loni podařilo oddlužit. Podnikatel Josef Lébr po 20 letech prodal za symbolickou cenu třetinový podíl spolku SK Sigma Olomouc MŽ. Klub mu výměnou za to vrátil zhruba šedesátimilionovou půjčku.

Peníze inkasovala SK Sigma Olomouc z prodeje pozemku pod hřištěm s umělou trávou. Vedení klubu nyní jedná s investory o případném kapitálovém vstupu. Zhruba 65 procent klubových akcií vlastní sdružení SK Olomouc Sigma MŽ a třetinu akcií má město.

Klubu v účetním roce 2016/2017, který skončil loni v červnu, vzrostly výnosy o 87 procent z 59,6 milionu korun na 111,4 milionu. Hospodaření Sigmy se v sezoně 2016/2017, v níž hrála druhou ligu, vrátilo zpět do zisku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články