Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Slavia musí ve vršovickém derby bodovat. Co vymyslí Trpišovský na Bohemians?

Slavia se hned zkraje jara dostala do pořádné šlamastyky. Nezvládnutým vstupem do jara v Jihlavě se připravila o druhé místo a navíc pootevřela dveře do Ligy mistrů Spartě. Teď musí tým Jindřicha Trpišovského ukázat ve vršovickém derby doma proti Bohemians více ze svého potenciálu. Utkání Slavia Praha - Bohemians 1905 sledujte od 18:00 v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Jindřich Trpišovský
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Prohra 0:1 s poslední Jihlavou byla pro Slavii po všech stránkách protrápená. Výkon kolikrát připomínal to, co sešívaní předváděli i na podzim – pomalou a kostrbatou kombinaci, neproměňování šancí a vesměs upracovaný a neradostný fotbal.

Slávisté si tak do prvního domácího zápasu v novém roce vůbec neusnadnili pozici. V derby proti Bohemians musejí nutně vyhrát, aby dostali zpátky na svou stranu přízeň fanoušků a dostali se do nejlepší možné pozice v boji o Ligu mistrů. Právě tam ztrácejí bod na druhou Olomouc a třetí Liberec.

Slavia to ale bude mít proti Klokanům extrémně těžké. V tradičně vypjatém vršovickém derby se sešívaným podařilo za posledních 17 let jen jednou vyhrát dvakrát v řadě. Navíc se Slavii doma proti Bohemians nedaří – v Edenu vyhrála derby naposledy před pěti lety.

Domácí prostředí tak pro Slavii zdaleka nebude takovou výhodou, což si uvědomuje i trenér Jindřich Trpišovský. "Bohemians trápí soupeře pohybem a moderním pojetím, které je strašně náročné, je to nejběhavější mužstvo v lize. Jejich způsob hry je venku ještě nepříjemnější než doma," upozorňuje nový kouč Slavie.

Jaká bude sestava Slavie? Do jedenáctky promluví nevyzpytatelná marodka

Právě sestava jeho mužstva je před druhým zápasem jara trochu záhadná. "Musíme se jak výsledkově, tak herně rehabilitovat za zápas v Jihlavě. Přemýšlíme i nad možností úpravy rozestavení, chceme změnit nějaké posty. I když nám do toho promlouvá viróza, někteří hráči nejsou zdraví," připouští Trpišovský.

V Jihlavě selhala především ofenzivní trojice ve složení Mingazov - Škoda - Zmrhal. Zvlášť turkménský reprezentant a slávistický kapitán byli v zápase neviditelní, Zmrhal si na levé straně rozuměl se Sýkorou a v prvním poločase stál za několika šancemi Slavie, poté ale jeho vliv na zápas také vyprchal. Co hůř, Slavii ani nepomohli střídající hráči Stoch, Necid a Danny, s jejichž fotbalovým pojetím obecně není Jindřich Trpišovský plně ztotožněn.

Kdo tedy nastoupí na krajích zálohy i v jejím středu, je otázka. Devatenáctiletý Pavel Bucha proti Jihlavě vyloženě nezklamal, opory Ngadeu a Hušbauer ale zápasem také spíše prošli, než aby se na něm výrazně podepsali. Kvůli nemocem není jisté, jestli se do sestavy dostane jeden z Trpišovského oblíbenců Tomáš Souček nebo stoper Lukáš Pokorný. V přípravě obdržel ve středu hřiště poměrně hodně prostoru i Jakub Hromada zvláště ve spolupráci s Buchou.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Gól padl ze situace, která nás trápila celou přípravu

Slávisté musejí zlepšit standardky. Zatím jsou v nich dvakrát horší než loni

K prohře a předvedené hře sešívaných na půdě Jihlavy kromě obětavého bránění soupeře přispěl i sníh, který zpomaloval přihrávky po zemi a nutil slávisty do centrů. Nákopy i standardní situace sešívaných ale byly celých 90 minut mizerné.

Přitom právě skrze rohové a přímé kopy by mohla vést jedna z mála cest přes vypilovanou defenzivu Bohemians. Klokani obdrželi polovinu ze svých čtrnácti gólů právě ze standardních situací. Jenže v čem se slávisté oproti loňskému roku zhoršili nejvíc, jsou právě ofenzivní standardky. Zatímco loni z nich vstřelili 24 gólů, letos zatím jen šest, což je v průměru dvakrát horší číslo.

Zápas Slavie s Bohemians by každopádně měl být vyvrcholením 18. kola, ve kterém se v neděli ještě odehraje utkání Karviné se Zlínem. Domácí Slezané budou chtít prodloužit vítěznou šňůru na tři zápasy a odpoutat se od sestupových pozic. Naopak Ševci odpočatí po povinnostech v Evropě konečně chtějí zapracovat na tom, co je trápilo celý podzim – venku ještě ani jednou nevyhráli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články