Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovácko prověří, jak je na tom Sparta s restartem. A proč může Sigma ztratit v Brně?

Těžký vstup do jara proti Liberci sparťané zvládli, teď narazí na Slovácko. Tým z Uherského Hradiště se letos plouží u dna ligové tabulky a býval oblíbeným soupeřem letenských, ale v posledních letech doma na Spartu umí. Jak si poradí Stramaccioniho tým s druhým jarním testem? A udrží si Sigma Olomouc druhé místo i po zápase na půdě probuzené Zbrojovky? Utkání Slovácko - Sparta sledujte od 16:20 v přímém přenosu na ČT2 a v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Guélor Kanga a Václav Kadlec
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Ať už byli v sebelepší nebo v sebehorší formě, pro sparťany býval zápas se Slováckem specialitou. Šestnáctkrát v řadě Letenští v lize proti Slovácku vyhráli. V posledních dvou letech se ale Slovácko dokázalo na Spartu v Uherském Hradišti vytáhnout. Před dvěma lety vyhrálo 2:0 zásluhou Koného a Čiviče, loni tu Sparta jen remizovala 1:1.

Co víc, ani domácí zápasy Sparty proti Slovácku nebyly v uplynulých dvou sezonách žádnou jednoduchou záležitostí. Uherskohradišťský tým na Letné dvakrát sahal po bodech, nakonec dvakrát těsně prohrál.

To vše dělá z tichošlápka ligy potenciálně velmi záludného soupeře pro Spartu. Na druhé straně Slovácko v zápasech proti týmům z elitní šestky vybojovalo jen dvě remízy a vstřelilo pouhé dva góly. Doma navíc se Slavií a Plzní padlo jasně 0:3, respektive 1:4.

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni ale nechce připustit žádný prostor pro podcenění. "Už jsem stačil poznat, že každý venkovní zápas české ligy je velice obtížný. To jsme mohli vidět i v minulém kole, kdy Slavia prohrála v Jihlavě. Víme také, že jsme venku na podzim ztráceli dost bodů. Musíme respektovat soupeře," uvědomuje si italský kouč.

Půjde Sparta na jaře pod Stramaccionim nahoru? A udrží si Sigma formu? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Úkoly Sparty: zlepšit venkovní formu a stabilizovat výkony

Zlepšení venkovní formy je ostatně pro Spartu jednou z absolutních priorit. Letenští letos na půdě soupeřů zvítězili pouze dvakrát z osmi zápasů, když hned na úvod v Mladé Boleslavi vyhráli 1:0 a poté vypráskali Jablonec 3:0.

Sparťané ale musejí řešit další problém, který je trápí celou sezonu. Nezvítězili totiž v jediném zápase, ve kterém neskórovali do první půlhodiny, vyjma domácího duelu právě se Slováckem. A že se tato slabina mohla přenést i do jara, naznačil zápas s Libercem, kde Sparta v první půlhodině dominovala, poté ale kvalita její hry po všech stránkách upadla a Stramaccioniho tým se ke konci třásl o tři body.

Sparťané tedy musejí zapracovat na ustálení výkonnosti a fyzičky. "Naším cílem není hrát dobře jen poločas nebo 35 minut. Chceme hrát dobře celé zápasy. Proto jsme na tom tento týden dost pracovali. Sice víme, že to venku nebude jako doma na Letné, ale hráči musí ukázat stejný charakter i venku," povzbuzuje své svěřence Stramaccioni.

Jak na Spartu? Nepustit ji k protiútokům a standardkám

Týmu z Uherského Hradiště se tak rýsuje nápověda, jak k zápasu přistoupit  postupně se dostávat do zápasu, kompaktně a obětavě bránit a stále více využívat únavy a nervozity soupeře. Jenže to by samotné Slovácko muselo předvést mnohem lepší výkon v defenzivě než doposud. Tým, který se loni mohl opřít o svou pevnou obranu, od konce září ani jednou neudržel nulu. 

Pokud se bude zápas vyvíjet podle předpokladů, Slovácko také prověří, jak je na tom Sparta s postupným přechodem do útoku. Sparťané doposud nejvíce hrozili z rychlých protiútoků po stranách a i nové posily Kanga a Stanciu v zápase proti Liberci ukázaly, že potřebují operovat na velkém prostoru a využívat křídel v rychlých nábězích.

A útočit by Sparta potřebovala hlavně na své pravé straně hřiště, kde je Slovácko obzvlášť prostupné. Zatímco z levé ofenzivní strany soupeře inkasoval tým Michala Korduly pouze třikrát a z prostředku hřiště ani jednou, přes pravou stranu se soupeři trefili hned osmkrát. Místo na pravém beku by si měl ponechat Ondřej Zahustel a je otázka, zdali se k němu připojí na křídle Tal Ben Chaim, který stále čeká na větší úspěch v dresu Sparty.

Zároveň by se čekalo, že Sparta to nemusí mít jednoduché ani při standardkách a centrech, když oproti dalším týmům zrovna neoplývá výškovou převahou. Jenže Letenští díky nacvičeným ofenzivním signálům, které Stramaccioni prefereruje, vstřelili spolu s Teplicemi nejvíce gólů ze standardek, tedy jedenáct. Naopak Slovácko jich inkasovalo třináct, tedy nejvíc ze všech týmů.

Olomouc v Brně narazí na svůj protiklad. Zbrojovka i proto může bodovat

Těžší soupeř v prvním jarním venkovním zápase každopádně čeká na Olomouc. Sigma se vrátila na druhé místo, když vybojovala bod po solidním výkonu proti Plzni, teď se ale od týmu Václava Jílka čeká, že se jeho potenciál rozbalí naplno na půdě Brna.

Zbrojovka je ovšem přesně takovým týmem, který by Hanákům v současné situaci vůbec nemusel vyhovovat. Tým se pod Romanem Pivarníkem úctyhodně zvedl především v obraně a nyní vychází ze zabezpečené defenzivy do efektivních protiútoků. Brno se zároveň v obraně spoléhá na vyhrané souboje a soustředěnou poziční hru.

Olomouc ale proti Plzni ukázala, že jestli se v něčem zkraje jara trápí, je to finální fáze a zakončení. Sigma znovu předváděla velmi aktivní a náročný fotbal se spoustou náběhů a vyměňování pozic, ale přihrávky za obranu nebyly tak přesné jako na podzim a pokud ano, chyběl spolehlivý zakončovatel.

"Olomouc ukázala výborným výkonem proti Plzni, že nemá problém navázat na povedený podzim. Hraje náročný fotbal, hodně běhavý, na soupeře stále tlačí. K tomu má velkou kvalitu v práci s balonem. My chceme pokračovat v naší cestě, od hráčů v ofenzivě ale očekávám větší nadstavbu než v minulém kole na Bohemians," prohlásil před zápasem Pivarník.

Sigmě se navíc v Brně dlouhodobě vůbec nedaří, nevyhrála ani nebodovala tu posledních osm let. A nejen že Zbrojovka v posledních čtyřech domácích zápasech proti Olomouci neztratila ani bod, dokonce proti ní ani jednou neinkasovala. Tým Václava Jílka ale už letos na Andrově stadionu vyřídil Zbrojovku třemi góly během prvních čtrnácti minut a nakonec bral výhru 3:0.

Navíc se Olomouci obecně proti soupeřům z druhé poloviny tabulky tabulky daří. Sigma vyhrála šest zápasů a dva remizovala, ke všemu inkasovala v těchto osmi zápasech jen pět gólů. A z toho ještě tři padly při vítězné přestřelce v Karviné. Jílkovo mužstvo tak před sebou rozhodně nemá jednoduchý úkol, žádné takové ale v boji o Ligu mistrů neexistují.

Sobotní prvoligový program završí duel Teplic s Ostravou a Liberce s Mladou Boleslaví. Boleslav po čtyřech porážkách v řadě potřebuje bodovat v boji o záchranu, David Holoubek si zase chce připsat první triumf jako trenér Liberce. O klíčové body jde na Stínadlech i Baníku, který je po zimní revoluci v kádru a úvodní prohře se Slováckem poslední.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články