Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Liberec sahal po bodu, ale přestavěná Sparta vstoupila do jara výhrou

S novými posilami a novými nadějemi vstoupila po zimní pauze do ligy pražská Sparta a očekávaný vstup proti Liberci zvládla, když zvítězila 2:0. Byl to ovšem zápas dvou poločasů. V tom prvním Sparta jasně přehrávala Liberec a šla do vedení zásluhou Stancia. Po změně stran ale Letenští navázali na podzimní tápání a Slovan měl blízko k remíze. V nastavení ale z penalty po faulu na Lafatu potvrdil výhru Sparty Guélor Kanga.

Utkání Sparta - Liberec
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Sparta nasadila do základní sestavy všechny tři hlavní zimní posily a zejména nejdražší hráč ligy Stanciu byl hodně vidět. Svými přesnými pasy dělal problémy obraně Liberce, navíc mu stačilo pět minut na to, aby se v české lize zapsal mezi střelce.

Průnikovým pasem za obranu našel Frýdka, jeho centr odvrátila liberecká obrana jen ke Stanciuovi a rumunský záložník tvrdou střelou bez přípravy poslal míč za záda libereckého brankáře Hladkého. Premiérovou trefu s ním přiběhl oslavit přes celé hřiště i nový gólman Sparty a krajan Nita.

Letenský celek to nakoplo, po většinu první půle dobře kombinoval a diktoval tempo hry. Ovšem obrana Severočechů byla pevná a nepouštěla domácí do vyložených šancí. Když už se Kadlec dostal do zakončení, obrana ho zablokovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Stanciu po Liberci: Byl to pro mne dobrý start

Liberec se postupně osměloval, ale dlouho nedokázal výrazněji prověřit gólmana Nitu. Až v 75. minutě se z otočky opřel do míče Bosančič, ovšem rumunský brankář byl připravený. Hned vzápětí vyšla Liberci další akce, po Coufalově zakončení míč poskakoval po brankové čáře Sparty, ovšem Nita spolu s Frýdkem gólu zabránili. Nita se přitom lehce zranil a musel se nechat ošetřit.

Sparta už víc Liberci nedovolila. Naopak v nastavení si za obranu naběhl Lafata a po faulu Kačaraby odpískal sudí penaltu, kterou proměnil Kanga.

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:0 (1:0)

Branky: 5. Stanciu, 90.+3 Kanga z pen. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Wilczek - Příhoda (video). ŽK: Karafiát, Bosančič (oba Liberec). Diváci: 13 811.

Sparta: Nita - Zahustel, Hovorka, Štetina, M. Frýdek - Mavuba - Ben Chaim (67. Lafata), Kanga, Stanciu (85. Kulhánek), Vatajelu (78. Plavšič) - V. Kadlec. Trenér: Stramaccioni.
Liberec: Hladký - Coufal, Kačaraba, Karafiát, Kerbr - Mikula (58. Bosančič), Breite, Folprecht, Bartl (78. Voltr) - Oscar, Potočný. Trenér: Holoubek. 

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Byl to typický první zápas po pauze. Měli jsme velmi dobrý start, prvních 25 minut jsme hráli to, co jsme chtěli. Ale nejsem spokojený s tím, jak jsme hráli ve druhé půli. Slovan hrál dlouhé balony středem hřiště, čímž nám dělal problémy. Podle mě jsme měli menší podporu z krajů, tam jsme nebyli tak dobří jako v první půli. Nefungovala nám tam tolik spolupráce. Snažil jsem se hráčům vyslat střídáními signál, že je třeba hrát dopředu a nehlídat si jen vedení. Pro Kangu a Stanciua je to dobrý debut, ale i na nich se projevilo, že to byl jejich první zápas. Postupně začali ztrácet prostory, nevyhodnotili situace ideálně, ještě se potřebují více sehrát se spoluhráči. Jsem s nimi spokojený, ale určitě je prostor pro zlepšení. Je pro nás důležité, že hned první zápas s týmem z první pětky jsme zvládli. Víme, že náskok na druhé místo je už jen dva body. Ale ještě nás čeká dlouhá cesta a musíme zapracovat na tom, co nás dnes trápilo, abychom na Slovácku přidali další výhru."

David Holoubek (trenér Liberce): "Výsledek pro nás není dobrý, ale přijetí od diváků bylo příjemné a za to jim děkuji. První poločas jsme prospali, nevěřili jsme si. Ve druhé půli bychom si zasloužili dát gól, možná to bylo i remízové utkání. Jsem rád, jak kluci po první půli zareagovali. Strach z nich spadl dolů a nebylo kam couvnout. Druhý poločas se mi líbil a tam kluci odvedli dobrou práci. Musím se přiznat, že když v páté minutě dostanete na Spartě gól, tak mi hlavou proběhlo, aby to nebyl průšvih. Při té Coufalově šanci jsem věřil, že to bude branka. Chyběl opravdu kousek." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články