Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Trpišovského premiéra skončila blamáží. Slavia senzačně padla v Jihlavě

Stačila jim takřka jediná povedená šance v zápase a v druhém poločase se vůbec nedostali ke střele. Jihlavští fotbalisté přesto dotáhli nemožný úkol do konce a dokázali zdolat Slavii 1:0, když se po krásné kombinaci trefil Pavel Dvořák. I když měli slávisté více ze hry, do vyložených příležitostí se téměř nedostávali a úvodní představení pod vedením Jindřicha Trpišovského tak skončilo obrovským zklamáním pro sešívané.

Slavící fotbalisté Jihlavy v utkání proti Slavii
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Jihlavským se výborně povedl začátek a po rychlé akci zaskočili obranu favorita. Dvořák převzal míč od Ikauniekse a v desáté minutě propálil zimní posilu Slavie brankáře Koláře.

Na těžkém terénu, na který se snášelo postupem času sílící sněžení, měli hosté herní převahu. Velkou příležitost na vyrovnání si slávisté vypracovali o čtyři minuty později, když Zmrhal ve skrumáži už překonal Rakovana, ale míč z brankové čáry odhlavičkoval Ljovin.

"Sešívaní" dál svírali soupeře na jeho polovině, ale k ohrožení branky se dostávali jen po centrovaných míčích ze strany. V 23. minutě Hušbauer našel na zadní tyči Škodu, ale jeho hlavička skončila mimo. Vysočina o sobě dala vědět o pět minut později, kdy se do brejku dostal Zoubele, místo centru na volného Ikauniekse však volil hodně nepřesnou střelu.

O přestávce Stoch v záloze nahradil nevýrazného Mingazova a Slavii změna pomohla. Trpišovský stáhl hru na tři obránce a hosté měli od prvních minut druhé půle převahu. Po hodině hry mohl zpoza vápna srovnat Hušbauer, ale Rakovan jeho střelu dokázal vytěsnit nad branku.

Jihlavě se podařilo tlak otupit střídáním a taktickým zdržováním. Neuspěl ani Ngadeu, jehož pokus mířil nad branku. Čtyři minuty před koncem se po individuální akci Stocha opět blýskl Rakovan, který v nastavení dokázal zlikvidovat také ránu dalšího náhradníka Dannyho. Slavia od roku 2006 nedokázala v Jihlavě vyhrát šestý ligový zápas za sebou, Trpišovský na Vysočině neuspěl ani na pátý pokus.

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 1:0 (1:0)

Branka: 10. Dvořák. ŽK: Schumacher, Ikaunieks - Sýkora, Kolář, Danny, Deli. Diváci: 3789.

Jihlava: Rakovan - Vaculík (65. Holík), Tlustý, Buchta, Schumacher - Ljovin - Fulnek (83. Klíma), Urblík, Dvořák, Zoubele (86. Štěpánek) - Ikaunieks. Trenér: Svědík.
Slavia: Kolář - Frydrych (73. Danny), Kúdela, Deli, Sýkora - Ngadeu - Mingazov (46. Stoch), Hušbauer (78. Necid), Bucha, Zmrhal - Škoda. Trenér: Trpišovský.

Martin Svědík (trenér Jihlavy): "Myslím si, že to byl zápas dvou poločasů. Do zápasu jsme šli s cílem, abychom měli kompaktní obranu a zároveň vysunutý presink, získávat balóny a nebezpečně hrozit každou kolmou přihrávkou za obranu soupeře a každou šanci dohrát. Chtěli jsme také nalézt na soupeře, vytvořit na něj tlak, aby neměl rozehrávku. První poločas se nám to i dařilo. Slavie měla nějaké šance, ale branka vyplynula právě z naší dobré přechodové fáze, kdy jsme získali balón a dobrým zakončením jsme se dostali do vedení. Druhý poločas už byl o něčem jiném. Slavie hodně zjednodušila hru a hrála to hodně přes strany, kdy nakopávala balóny na Škodu a pak na Necida. Z naší strany to bylo o pozornosti a koncentraci v šestnáctce a poctivě to dohrát. Kluci si sáhli na dno, podali maximální výkon."
Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Do zápasu jsme nevstoupili dobře. Kromě jedné situace jsme si nevytvořili žádnou šanci. Stejně jako v Ostravě jsme z první šance soupeře inkasovali. Navíc to bylo ze situace, která nás trápí celou přípravu, a to, že nemáme nabraného podhrotového hráče soupeře při náběhu do vápna, který je sám a dává gól. To už se opakuje poněkolikáté. Jihlava do zápasu vstoupila dobře, dostala se do vedení, měla lepší pohyb. Šance, které jsme si v prvním poločase vytvořili, jsme nedokázali proměnit. Ve druhém poločase se zhoršilo počasí i terén. Na hřišti to byl boj, kdy bylo spousta nakopávaných míčů. Když jsme si vytvořili tlak, tak jsme z něj nedokázali vstřelit žádnou branku, a proto jsme v tom utkání neuspěli." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články