Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Experti: Plzeň už nebude tak suverénní a o druhé místo si to dá se Slavií a Spartou i Olomouc

Na na mnoha místech sice ještě leží sníh, ale už začíná jaro - aspoň to fotbalové. Po zimní přestávce o víkednu startuje tuzemská nejvyšší soutěž. A favorit je jasný – Viktoria Plzeň ztratila v šestnácti kolech jen dva body a vede tabulku s náskokem 14 bodů před Slavií a Olomoucí, čtvrtý Liberec ztrácí už šestnáct bodů a pátá Sparta ještě o dva víc. Jak čekají, že to nakonec dopadne, jsme se zeptali expertů.

Vladimír Šmicer
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Bude Plzeň na jaře stejně suverénní jako na podzim?

Vladimír Šmicer, bývalý reprezentant a vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem: Plzeň moc nenakupovala, protože má kádr dobře složený. Nikoho nepotřebují. Prodloužili smlouvy s Limberským a Petrželou, kteří sice nejsou nejmladší, ale pořád tu kvalitu Plzni dají a to jim asi stačí. Ale přál bych si, aby tak suverénní jako na podzim nebyli. Aby liga byla zajímavější. Myslím, že nějaké zápasy poztrácí a zajímavější to bude.

Ladislav Škorpil, bývalý fotbalista a trenér: To mluvím ve spekulacích a s nějakou dávkou pravděpodobnosti. Samozřejmě ten bodový rozdíl, který tam je, jim dává klid a sebevědomí. Takže oni tuhle pozici podrží, ale nemyslím si, že už s takovým rozdílem. Takže i ta úspěšnost bude menší, ale i tak bude stačit na to, aby ligu vyhráli.

František Komňacký, bývalý fotbalista a trenér: To už snad ani nejde. A ona to už ani nebude potřebovat, k tomu ještě hraje Evropskou ligu. Takže už tam nebude taková dominance, ale myslím si že v pohodě k tomu titulu dokráčí.

Na kolik procent si myslíte, že už je rozhodnuto o titulu?

Šmicer: Na devadesát pět procent už je rozhodnuto. Vzhledem k tomu náskoku a kvalitě kádru, který Plzeň má.

Škorpil: Samozřejmě rozhodnuto je, až když to matematicky nejde vyloučit. Ale jinak si myslím, že na sedmdesát pět procent titul získá Plzeň.

Komňacký: Já bych to viděl na devadesát procent.

Kdo bude druhý? Mohou do boje o druhou příčku ještě zasáhnout i Olomouc a Liberec?

Šmicer: Už to bude jen mezi Spartou a Slavií. A když se ptáte mě jako slávisty, tak je odpoveď jasná. Myslím si, že Slavia má kádr kompaktnější než Sparta. Ale neviděl jsem posily Sparty hrát, takže nevím, jak jsou kvalitní. A můžou překvapit. Ty podzimní přestupy Spartě moc nevyšly, tak uvidíme, jak se jim povedly zimní. Ve Slavii je trošku otazník, jak se povede novému trenérovi. Jak si to tam sedne. Systém, který tam dvojice Trpišovský (trenér) – Nezmar (sportovní manažer) nastaví, taky může chvíli trvat, než si to sedne, a Slavia může nějaké zápasy poztrácet. Bude to ještě zajímavé. Klobouk dolů před tím, co předvedli na podzim, ale Liberec teď trochu oslabil, Olomouc přišla o Chorého. A síla kádrů Sparty a Slavie se projeví.

Škorpil: V zimě v týmech proběhly nějaké změny. Ať už v kádrech, nebo v realizačních týmech, a ty můžou mít dvojí dopad – buď to povedou k lepšímu, nebo k horšímu (smích). Tam není žádná záruka, že to bude lepší. Jestli přijde Nezmar s Trpišovským do Slavie, přicházejí do stejné pozice, ale do naprosto jiného prostředí a naprosto jiných podmínek. To může hrát velikou roli. Někde ve sdělovacích prostředcích, které hledají konflikty, už také psali, že Nezmar už jednu výpověď napsal. Ale myslím si, že boj o druhé místo už se zjednoduší jen na Spartu a Slavii.

Komňacký: Ještě bych z boje o druhé místo kromě Sparty a Slavie nevypouštěl ani Olomouc. I když samozřejmě ty dva mančafty jsou o něco dál než Sigma, ale pořád může překvapit a o to druhé místo se dost dlouho bít. Já jsem zvědavý, jak to v záloze Sparty poskládají, a dával bych v tuhle chvíli trošku větší šanci Slavii, protože má i mírný náskok. Ale vidím to jako vyrovnaný boj. Když jsme v těch procentech – šedesát pro Slavii, čtyřicet pro Spartu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články