Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Stramaccioni: Dělal jsem i chyby. Teď nechci rozsáhlé nákupy, musíme zeštíhlit kádr

Drtivá většina podzimu Spartě vůbec nevyšla podle očekávání fanoušků, hráčů i trenéra Andrey Stramaccioniho. Konec byl ale úspěšný, Letenští si poradili s Mladou Boleslaví lehce 3:0. A kouč už se chystá na další velký řez v kádru, který by se měl v zimě výrazně zeštíhlit. Stramaccioni přitom přiznal, že během podzimu udělal i chyby.

Andrea Stramaccioni na lavičce Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Podzim byl pro Spartu velice složitý. Nový kádr se nesehrál podle představ a tým postupně vypadl z Evropské ligy, z bojů o titul i z domácího poháru. "Jsem upřímný člověk a hodně jsem se toho naučil. Nedokázal jsem si představit, jak těžká bude česká liga. Je jiná než Serie A nebo jiné ligy. Určitě jsem udělal chyby, ale tím se můžu učit. Omlouváme se za výsledek v Olomouci," prohlásil Stramaccioni.

Rodák z Říma ale vidí, že tým má i na jaře o co bojovat. "Samozřejmě pro nás byly poslední čtyři měsíce těžké, pro mě, nové hráče i pro všechny v klubu. Jsem ale soustředěný celou dobu jenom na fotbal a snažím se zlepšovat tým. Jsme teď čtyři body za Ligou mistrů. To není dobré, nejsme za to rádi, ale 14 zápasů před koncem sezony máme stále šanci," věří jednačtyřicetiletý italský kouč.

Podle všeho by měl Stramaccioni nadále mít důvěru vedení a majitele Daniela Křetínského a na lavičce zůstat i přes zimu. A rodák z Říma už plánuje, jak přistupovat k hráčskému kádru, aby byl na jaro připravený co nejlépe.

"Myslím si, že mít 28 hráčů v kádru je velice těžké pro trenéra i pro samotné fotbalisty," soudí Stramaccioni. "Nehrajeme žádné poháry a v každém zápase se ani na lavičku nedostane až osm hráčů. To není dobré pro nikoho. Klub to ví a v zimní pauze bude naším cílem redukovat kádr."

Má Stramaccioniho projekt ve Spartě budoucnost i pro jaro? Poslechněte si Fotbal fokus podcast

Nové posily přitom primárně přivádět nechce. Ani je ale nevylučuje. "Pouze pokud odejde hodně hráčů ze stejné pozice, budeme muset přivést někoho nového," připouští bývalý trenér Interu, Panathinaikosu a Udine. "Takže pokud odejdou čtyři záložníci, musíte koupit jednoho nebo dva. Ale jinak jsem se svými hráči spokojený. Velký problém je jenom v jejich počtu," myslí si Stramaccioni.

Sparťané se přitom na podzim na řadě pozic předvedli ve víceméně stejném a nevýrazném světle. Zvlášť pak ve středu hřiště. Jenže co bude obecně klíčem k určení, kdo zůstane a kdo by měl odejít, Stramaccioni do detailu neuvedl. Větší šanci ale budou mít mladší a perspektivnější hráči.

"Je to jenom technické rozhodnutí. Ale můj názor je ten, že je důležité myslet na budoucnost. U mladých hráčů je buď potřeba, aby hráli či byli alespoň na lavičce, anebo aby šli získávat zkušenosti jinam. Takže si tu chci nechat hráče, kteří mají budoucnost a kteří budou mít šanci hrát. Rozhodnutí se bude dělat na základě celého obrazu hráče, ne jenom podle platu, věku a podobně," popisuje trenér Sparty.

Nekonkrétní byl Stramaccioni ohledně posílení na postu podhrotového hráče, kde neúspěšně alternovali třeba Lafata či Frýdek. "Zkoušeli jsme hrát s podhrotovým hráčem, ale často jsme hráli s dvěma hráči jako se Sáčkem, Marečkem nebo někdy Frýdkem. Musíme si zanalyzovat rovnováhu v celé záloze, ale můžeme jasně říct, že vyjma Rosického nemáme v kádru jasného podhrotového hráče. Néstor tu může hrát taky, ale raději hraje zprava. Frýdek není desítka, Sáček není desítka, Plavšič není desítka. Ale můžeme hrát i s dvěma osmičkami, tedy komplexními středovými hráči," myslí si.

Za velkou posilu před sezonou pochopitelně platil nejdražší hráč v historii české ligy Tal Ben Chaim. Za celý podzim si ale připsal pouhé dvě asistence a zatím rozhodně nenaplnil vysoká očekávání. Stramaccioni ale doufá, že si na Letné izraelskou hvězdu podrží.

"Nemyslím si, že odejde," soudí italský kouč. "Je to hráč, který nemohl hrát kvůli zraněním dva až tři měsíce. Můj názor je, že Sparta na něm musí pracovat, než rozhodne o něčem jiném. Musíme pracovat na Talovi, pokud nepřijde nějaká skvělá nabídka. Myslím, že Sparta za něj utratila peníze a on neměl šanci prokázat svou hodnotu."

Stramaccioni příliš nechtěl řešit ani nespokojenost tvrdého jádra fanoušků Sparty, které je s prací italského trenéra nespokojené prakticky už od konce července, kdy Letenští vypadli z Evropské ligy a v úvodním zápase ligy jen remizovali s Bohemians.

"Negativní reakce fanoušků nebyly až během podzimu, probíhaly už během léta. Začalo to už zápasem s Bohemians, což bylo naše druhé utkání. Ale je to moje práce. Co mi fanoušci říkají, to mi říkají. Nic bych k tomu dál nedodával," utrousil Stramaccioni.

Italský trenér je i příznivcem zavedení videoasistenta rozhodčího, který si v utkání Sparty s Mladou Boleslaví odbyl svou ligovou premiéru. "V Itálii je to první sezona s videorozhodčím a probíhá to velice dobře. Všichni i já jsou pozitivně naladění k této věci. Problém je jen v tom, kolikrát to použijete, protože nemůžete příliš přerušovat hru. Ať už s videorozhodčím nebo bez něj ale musí panovat slovo hlavního rozhodčího," upozorňuje italský trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články