Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baník doma i popáté remizoval, Sigma se dotáhla na mistrovskou Slavii

Prestižní souboj ligových nováčků skončil nerozhodným výsledkem 1:1. O záchranu bojující Baník Ostrava sice od 54. minuty vedl po přesné hlavičce Roberta Hrubého, ale olomoucká Sigma dokázala zásluhou střídajícího Pavla Moulise o dvacet minut později vyrovnat. Slezané zaznamenali pátou domácí remízu za sebou a poskočili na třinácté místo, Hanáci pokračují v podzimním tažení a bodově dorovnali druhou Slavii. 

Utkání Baník Ostrava - Sigma Olomouc
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Rozjetá Sigma se v první půli s rolí papírového favorita příliš nevyrovnala. I když na ní zejména v ofenzivní mezihře byla vidět větší herní pohoda i sebevědomí, narazila na disciplinovaný odpor Baníku, který tentokrát defenzivu zvládal bez větších chyb a odpustil si domácí kolorit v podobě rychle obdrženého gólu.

Hanáci z úvodní platonické převahy vytěžili všehovšudy jedinou střelu na branku, jež z Houskovy kopačky sice gólmana Vaška ve 13. minutě možná zaštípala, ale moc šancí na průnik do sítě neměla.

Slezané optický tlak Sigmy po dvaceti minutách potlačili, nicméně v předfinální fázi nadějné situace kazili vlastní nepřesností. Až ve 32. minutě dokázal Granečný po úniku z levé strany najít Hrubého, ale jeho hlavičku k tyči Buchta chytil.

Vzrůstající aktivita Ostravy ovšem padla na úrodnou půdu v úvodu druhé půle. Hrubý se na přední tyči hlavou opřel do dalšího centru Granečného a přehodil Buchtu. "Podle mě to byl faul na moji osobu, ale nepísklo se to. Byl jsem při té akci trošku rozhozený a se mnou i celá obrana," řekl Buchta.

Rozhozené Olomouci mohl navíc zakrátko uštědřit další ránu Hrubý, jenže po chytré přihrávce Baroše nedokázal strážce hostující svatyně prostřelit podruhé. "Asi jsem ještě měl jít dopředu, neměl jsem střílet. Jsem přesvědčený, že pak bychom to už nepustili. Podali jsme super týmový výkon, odmakali jsme to, ale zase jsme to neudrželi," řekl Hrubý.

Svěřenci trenéra Václava Jílka marně rozplétali domácí obranu 68 minut. Poté Hanákům konečně vyšel pas za obranu, ale střídajícího Chorého v jasné šanci vychytal Vašek. Otřesený gólman byl několik minut ošetřován a domácí jakoby vypadli z tempa. Hned vzápětí totiž po obrovském závaru doslova propasíroval balon do sítě střídající Moulis – 1:1.

"Kombinovali jsme pomaleji, honili jsme Baník kolem šestnáctky. Oni byli zalezlí, čekali na brejky. Těžko se pak prosazuje, i když jsme nějaké tutovky měli," řekl Buchta.

Sigma v závěru cítila šanci na vítězství a tlačila se dopředu. Po nastřelené ruce Šindeláře se pět minut před koncem dožadovala penalty, sudí Zelinka však nechal pokračovat ve hře.

V nastavení ještě musel po druhé žluté kartě do sprch hostující Houska. "Musíme jít dále. Za stavu 1:0 jsem věřil, že už to ubojujeme, ale Olomouc předvedla svoji sílu a pohodu," řekl Hrubý.

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:1 (0:0)

Branky: 54. Hrubý - 74. Moulis. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Hájek. ŽK: Hrubý, O. Šašinka, Hlinka, Pazdera, Baroš - Jemelka, Houska, Vepřek. ČK: 90.+4. Houska. Diváci: 5617.

Ostrava: Vašek - Pazdera, Pokorný, Šindelář, Granečný - Sus, Hlinka, Hrubý, de Azevedo (79. Mičola) - O. Šašinka (79. Poznar) - Baroš. Trenér: Kučera.

Olomouc: M. Buchta - Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček (89. Hála), Texl (55. Chorý), Houska, Falta (66. Moulis) - Plšek. Trenér: Jílek.

Radim Kučera (Ostrava): "První poločas byl spíše boj mezi šestnáctkami. Bylo to hodně důrazné a bylo tam hodně ztrát na obou stranách. Druhý poločas jsme rozehráli dobře. Po gólu jsme měli šanci jít do vedení 2:0, to by nás asi uklidnilo. Ale mužstvo pracovalo dobře a věřil jsem, že můžeme vyhrát. Když Vašek chytil Chorému tutovku, myslel jsem, že vyhrajeme. Ale pak nastala situace, kdy jsme inkasovali."

Václav Jílek (Olomouc): "Celkově to utkání moc fotbalové krásy nenabídlo. Bylo to hodně bojovné, to jsme od Baníku očekávali, že bude hrát agresivně. Ale bylo to v mezích. Dobře jsme se s tím nevyrovnali. Měli jsme dobrý vstup do utkání a prvních patnáct minut jsme kombinovali, ale šance tam nebyla. Pak Baník přebral otěže, ale také si nevypracoval žádnou šanci. Jejich branka nás nakopla, posledních dvacet minut bylo v naší režii. Vnitřně jsem si myslel, že to můžeme otočit, ale dělba bodů je asi zasloužená."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články