Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Videorozhodčí se v lize objeví ještě letos

Jak bylo avizováno, ještě do konce letošního roku bude v první fotbalové lize poprvé použito video. Ligové grémium Ligové fotbalové asociace ještě pro úplnost zavedení videorozhodčího do profesionálních soutěží jednohlasně schválilo. Nový projekt bude nasazen v ostrém on-line režimu do jednoho vybraného utkání z posledních tří kol podzimní části nejvyšší soutěže.

Videorozhodčí
zdroj: ČTK/DPA autor: Rolf Vennenbernd

LFA momentálně testuje video v juniorské lize. "Příští pondělí máme v plánu opět testovat v utkání juniorské ligy v Horních Počernicích mezi Slavií a Bohemians 1905. A myslím, že v lize bude vybrán jeden ze zápasů podzimních kol. Vzhledem k tomu, že hodláme využít televizní kamery, tak rozhodne přímý televizní přenos," řekl výkonný ředitel ligy Tomáš Bárta.

"Dříve to nedokážeme urychlit, protože celý proces má nastavená pravidla, nějakou časovou osu. Jsme samozřejmě v kontaktu s FIFA a (mezinárodní pravidlovou komisí) IFAB," doplnil Bárta.

LFA musí pro každý zápas, v němž bude chtít použít video, poslat žádost na FIFA. "Je to speciální elektronický formulář, který zasíláme i na každý zápas juniorské ligy. Musíme vědět, kdo bude videorozhodčí, jeho asistent, kdo bude operátor v přenosovém vozu, kdo bude technik u hřiště a kdo bude hlavní rozhodčí," prohlásil Bárta.

Video už bylo využito například na začátku října v utkání juniorské ligy mezi Spartou a Slavií. V pražském derby se například poprvé v českém fotbale stalo, že sudí na základě opakovaného záběru odvolal pokutový kop a útočícímu hráči místo toho udělil žlutou kartu za simulování.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články