Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

BLOG: Nemocná Sparta. Cosi podivného je na pražské Letné

Sparta zažívá třaskavé období. Kolikáté už? Dalo se tušit, že s novým trenérem ze zahraničí a po příchodech zástupu posil, kterým vesměs bije na polovinu třetího křížku, to bude trochu jiný klub. Klub s tolikrát omílaným, ale nyní již věru vážně míněným, prvořadým cílem: bereme "aspoň" Evropskou ligu a titul. Po zkušenosti s Bělehradem lépe řečeno: bereme "jen" titul. No a ono kupodivu asi ne.

Ilustrační foto

Sparta má možná nového trenéra, má možná řadu nových hráčů, ale v přístupu je pořád tak nějak stejná. Vzpomínáte, za jakých okolností se tenkrát pakoval z Letné Karel Poborský?

Jeden z nejlepších fotbalistů novodobé české historie dostal svůj vyhazov písemně. Ne, žádné "paní nesu vám doporučené psaní". Ale SMSkou. "Čau, nazdar, finito, hlavně už jdi, prosím tě."

Majitel Sparty Daniel Křetínský, kolem kterého dnes stojí hlavně kamarádi typu Adama Kotalíka, ho nechtěl rušit emočně vypjatým hovorem, a tak mu prostě do auta napsal, že končí. Milé.

Od té doby se událo mnohé. Sparta vystřídala kupu tu více, tu méně úspěšných trenérů, zatím naposledy v roce 2005 se dostala do Ligy mistrů, párkrát si zakopala Evropskou ligu a udělala tři tituly.

Sparta udělala za poslední dekádu slovy tři tituly.

Hm. No zdravě to nezní, že ne?

Ilustrační foto

Atmosféru má z bodu mrazu vytáhnout Andrea Stramaccioni. Hlasů o jeho kompetentnosti bylo ještě před jeho příchodem vcelku dost. Natahat do Panathinaikosu kupu posil, nic s nimi nepředvést... A jít zase o dům dál.

Tohle jsem dělal v Czech Soccer Manageru obden.

Ve Spartě to zatím Stramaccioni potvrzuje poměrně do puntíku. Řeči o době hájení se už zvlášť po ostudném výkonu v Brně brát vážně příliš nedají, ale jednou má zkrátka důvěru vedení klubu, který pro jeho spanilou utrácecí jízdu vynaložil prostředky pomalu atakující půl miliardy korun.

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

I kdyby snad Spartu přeskočila v tabulce Mladá Boleslav, po blížícím se vyhazovu Dušana Uhrina zcela jistě mistrovská. Po pěti kolech je ve sparťanském kurzu sedmibodové manko.

V kabině to bublá jak v SOOSu a jedna z hlavních příčin je nasnadě – ta kabina je pro téměř čtyři základní jedenáctky prostě příliš malá. No, tak kde by nebyla, že?

A když se kácí les, létají třísky. Jedna taková se teď zabodla do Lukáše Váchy.

Problém je, že ve Spartě se tak zcela les nekácí. Zatím. Stramaccioni už několikrát řekl, že je v kádru hráčů až příliš. Fajn, ostatně si jich tam také přivedl více než deset, tak bodejť ne. Jenže jak se zbavit těch nepohodlných? Zvlášť když o některé ani není zájem?

Máme tu zástup lidí, kterým Sparta soustavně vyplácela apanáž. Herolind Shala jde nakonec do Dánska. Uzdravující se Mario Holek zatím zůstává. Tiémoko Konaté taky. Jestli půjde David Bičík na hostování do Liberce? Těžko říct. Václav Kadlec do Nizozemska? Bůh ví. Lukáši Julišovi se nechce do Zlína, Teplice už by byly únosnější. Talentovaný Michal Sáček byl paradoxně na odstřel, teď se to s ním zase zkouší... Takové tahy figurkami na plátýnku.

Ilustrační foto

Jisté každopádně je, že končí Vácha. To je kluk mnoha tváří. Někdo by řekl, že až skoro renesanční postava. Možná módní guru, hráč se vztahem ke sporáku, třeba taky trochu herec, ciferšpión až po devětašedesátku, zbrklý rozdavač malých domů. Ale hlavně to byl tak docela sparťan. Prezentovaný klubem, prezentovaný sám sebou - na hřišti i mimo něj. V takovém třaskavém období to není málo.

Stramaccioni už Váchu nechce. Ve Spartě tak v podstatě nezůstane kromě Davida Lafaty nikdo, kdo by k tomu klubu měl aktuálně, bez urážky, větší pouto. Zní to možná pateticky, ale chtějte třeba po Rio Mavubovi, ať vám ukáže, že "to srdce" má. Nebo Marcu Jankovi, který se kromě toho ještě ani pořádně nestačil trefit do míče.

Sparta už se několikrát vycejchovala s tristním úkazem, že s hráči, kteří v klubu odvedli kus práce, se nedokázala důstojně rozloučit. Ejč ár alá nižší cenová. To je koneckonců i případ Váchy, který ještě o víkendu hrál proti Zbrojovce v základu, a Stramaccioni mu dva dny poté z minuty na minutu oznámí, ať si zabalí triko z šatníku Bennyho Crista.

Jasně, jako trenér na to má právo a tak dále.

Michal Sáček spolu s Tomášem Rosickým
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Je to ale i dřívější příklad řady odchovanců, kteří prošli vynikajícím strahovským centrem pro talentované fotbalisty, makali na sto procent a pak je Sparta ráz na ráz odstrčila, nepočítáme-li např. intermezzo v podobě snahy Davida Holoubka na konci minulého roku.

Stramaccioni očividně chce Spartu totálně zresetovat, nesmí zůstat kámen na kameni. Receptura Starého Brůny. Možná to je skutečně ten pravý lék.

Tak si Martin Frýdek třeba nakonec pořídí hands-free a asistent Radoslav Kováč mu během tréninku bude simultánně překládat, co má současný, téměř sportovní ředitel na Letné při pokynech vlastně na mysli.

Otázka je, jak dlouho to ještě bude trvat. Sparta už vynaložila mnoho prostředků, než aby se rázem zřekla nastavené cesty. Ale bude-li tenhle neutěšený stav pokračovat s většími či menšími vývrtkami dejme tomu do zimy? Do té doby je derby, do té doby se hraje také s Plzní.

Aby se pak ještě Vácha a další nemuseli vracet.

A třeba přijde i ošetřovatel Jaroslav Hřebík...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články