Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta ulovila stopera Kayu z Galatasaraye, chce přivést ještě náhradu za Váchu

Praha – Po peripetiích s hledáním stopera po evropských klubech nakonec Sparta posílila svůj kádr o dosavadního středního obránce Galatasaraye Semiha Kayu. Přestupová částka za šestadvacetiletého tureckého beka má činit něco málo přes 50 milionů korun a hráč podepsal na Letné tříletou smlouvu. Není to poslední posila Sparty, vedení klubu chce přivést ještě náhradu za zraněného Lukáše Váchu. Naopak Daniel Holzer odchází na roční hostování do Zlína.

Semih Kaya
zdroj: ČTK/AP

"Je to velmi důležitý krok v mé kariéře i s ohledem na to, že jsem nikdy nehrál mimo Turecko. Konzultoval jsem to i s manželkou, která je nadšená, že poznáme nové prostředí," uvedl Kaya, který by si měl podle tureckých médií v Praze vydělat ročně 1,4 milionu eur (asi 36 milionů korun).

Kaya strávil prakticky celou dosavadní kariéru v Galatasarayi, ze kterého pouze krátce hostoval v Gaziantesporu a Kartalsporu. V uplynulém ročníku bývalý reprezentant za istanbulský celek, kde v obraně nastupoval i s Tomášem Ujfalušim, odehrál 20 zápasů a dal dvě branky.

"Moc dobře ho znám. Ještě když jsem byl v Interu, sledovali jsme ho, ale Galatasaray ho nechtěl prodat," uvedl italský trenér Andrea Stramaccioni. "Je to obránce s mezinárodními zkušenostmi, agresivní, velmi dobrý ve hře jeden na jednoho. Hrajeme s obranou vytaženou vysoko, proto potřebuji rychlé obránce. S Kayou, Costou, Hovorkou a Štetinou máme na postu stopera velmi kvalitní výběr," dodal.

Pro Spartu, která se po příchodu italského trenéra Andrey Stramaccioniho rozhodla výrazně obměnit kádr, je už osmou posilou. Před Kayou přišli záložníci Srdjan Plavšič a Vukadin Vukadinovič, útočník Marc Janko, brankář Martin Dúbravka, stoper Lukáš Štetina, bosenský obránce Eldar Čivič.

Sparta ještě bude nakupovat

Největším dosavadním úlovkem Sparty se stal izraelský reprezentační záložník Tal Ben Chaim, za kterého letenský celek údajně zaplatil 76 milionů korun a udělal z něj nejdražšího hráče české ligy. Jeho rekord by však podle tureckých médií mohl překonat Kaya, který prý Spartu vyšel na dva miliony eur (asi 52 milionů korun), ale se všemi bonusy by mohl nakonec stát až tři miliony.

Nejde o poslední posilu, protože Stramaccioni chce ještě přivést náhradu za zraněného záložníka Lukáše Váchu. "S vedením jsme dohodnuti, že budeme kvůli zranění Váchy hledat středního záložníka na pozici 'šestky'. Tímto transferem bude tým kompletní," prohlásil trenér.

Holzer jde ze Sparty hostovat do Zlína

Mládežnický fotbalový reprezentant Holzer odchází ze Sparty na roční hostování do Zlína. Pro Ševce, které čeká skupina Evropské ligy, je už sedmou posilou. Jednadvacetiletý levý záložník či bek by měl nastoupit již v sobotním přípravném zápase proti Dunajské Strede.

"Daniel Holzer je na svůj věk perspektivní hráč, navíc bývalý mládežnický reprezentant v českém výběru do jednadvaceti let. Jedná se o záložníka, který je však univerzální a pro nás použitelný na více postech," řekl sportovní manažer Zlína Zdeněk Grygera.

Odchovanec Ostravy v lize debutoval už jako sedmnáctiletý v roce 2012 jako nejmladší hráč v historii Baníku. Už ve dvaceti letech se stal kapitánem ostravského celku. Loni v létě přestoupil do Sparty, kde v minulé sezoně odehrál 13 ligových utkání. Celkem má v české lize na kontě 82 duelů a šest branek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články