Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Škoda zvítězil v hlasování o nejlepšího hráče sezony, trenérem roku je Šilhavý

Praha - Milan Škoda se stal nejlepším hráčem první fotbalové ligy uplynulé sezony, když 15 góly dovedl Slavii k mistrovskému titulu, ze kterého se radovala po osmi letech. Na druhém místě skončil v hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých týmů nejvyšší soutěže a novinářů kapitán Plzně Roman Hubník a třetí byl Martin Fillo z Teplic. Slavia triumfovala i v dalších anketách včetně Trenéra roku, kterým byl zvolen Jaroslav Šilhavý.

Milan Škoda a Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Jednatřicetiletý Škoda na hlavní individuální ocenění české ligy kandidoval už v roce 2015, tehdy ho ale porazil Pavel Kadeřábek ze Sparty. Loni se mezi tři kandidáty nedostal, letos už ale získal nejvíce hlasů ze všech. Během sezony se podílel na třetině všech gólů Slavie a spolu s Davidem Lafatou ze Sparty se podělil o korunu krále střelců. U dalších šesti asistoval. Svými výkony si řekl o cenu pro hráče sezony i v hlasování fanoušků.

"Až takhle bohatý večer jsem nečekal, ale samozřejmě si toho vážím. Cena ale patří i spoluhráčům, fanouškům a realizačnímu týmu. Největší ocenění je pro mě ale to včerejší, titul," řekl Škoda, který na jaře vedl Slavii s kapitánskou páskou, jelikož Jiří Bílek byl jen mezi náhradníky. "Jednoznačně nejlepší sezona v kariéře," dodal Škoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepším hráčem sezony se stal Škoda, trenérem roku je Šilhavý

Ještě výraznější bylo vítězství Šilhavého mezi trenéry, který se ujal Slavie po čtyřech odehraných zápasech a postupně ji vytáhl až k titulu. Ani jeden z 26 zápasů přitom neprohrál. Druhé místo obsadil Daniel Šmejkal, který Teplice dovedl z 12. místa na páté a do posledních chvil bojoval s týmem o postup do Evropské ligy. Třetí skončil kouč nováčka z Karviné Jozef Weber.

"Vyhráli jsme titul a to se pak většinou nabalí k tomu, že je oceněný trenér a jednotlivci. Nám se sezona mimořádně povedla. Šestadvacet zápasů bez prohry se bude těžko opakovat. Ocenění si vážím samozřejmě hodně moc, ale vím, že by to bylo jiné, kdybychom titul nezískali," prohlásil Šilhavý.

Slavii připadlo také vítězství v anketě Cizinec roku zásluhou útočníka Murise Mešanoviče, s 12 góly třetího nejlepšího střelce, navíc druhý skončil stoper Simon Deli. Třetí byl sparťanský bek Vjačeslav Karavajev. Tým z Edenu obdržel i cenu Lukáše Přibyla pro tým nejlépe pracující s fanoušky a médii.

Objevem roku se stal záložník Sparty Michal Sáček, který na jaře i díky velké marodce letenského týmu dostával často prostor v základní sestavě a patřil k tomu lepšímu v jinak spíše nepovedené sezoně Sparty.

Osobností ligy byl zvolen kapitán Brna Pavel Zavadil, který se v průběhu sezony dokázal vrátit po těžkém zranění a na jaře patřil k tahounům Zbrojovky.

Anketa o nejlepší hráče první fotbalové ligy za sezonu 2016/17:

Hráč sezony: 1. Milan Škoda (Slavia Praha) 108 bodů, 2. Roman Hubník (Plzeň) 86, 3. Martin Fillo (Teplice) 30.

Trenér sezony: 1. Jaroslav Šilhavý (Slavia Praha) 151, 2. Daniel Šmejkal (Teplice) 94, 3. Jozef Weber (Karviná) 42.

Cizinec sezony: 1. Muris Mešanovič (Slavia Praha) 88, 2. Simon Deli (Slavia Praha) 79, 3. Vjačeslav Karavajev (Sparta Praha) 55.

Objev sezony: 1. Michal Sáček (Sparta Praha) 76, 2. Ondřej Mihálik (Jablonec) 38, 3. Davis Ikaunieks (Jihlava) 33.

Osobnost ligy: 1. Pavel Zavadil (Brno) 103, 2. Roman Hubník (Plzeň) 58, 3. Milan Baroš (Liberec) 43.

Cena Lukáše Přibyla: SK Slavia Praha.

Cena Františka Hrdličky: Miloslav Jícha (Dukla Praha).

Hráč sezony podle fanoušků: Milan Škoda (Slavia Praha).

Hráč sezony Fortuna národní ligy (druhé ligy): Jakub Plšek (Sigma Olomouc).

Trenér sezony Fortuna národní ligy: Roman Skuhravý (Opava).

Doprovodné ankety (vyhlášeny 25. května):

Brankář sezony: 1. Jiří Pavlenka (Slavia) 94, 2. Matúš Kozáčik (Plzeň) 89, 3. Jan Laštůvka (Karviná) 65.

Obránce sezony: 1. Roman Hubník (Plzeň) 111, 2. Simon Deli (Slavia) 82, 3. Vjačeslav Karavajev (Sparta) 59.

Záložník sezony: 1. Martin Fillo (Teplice) 91, 2. Josef Hušbauer 59, 3. Antonín Barák (oba Slavia) 30.

Útočník sezony: 1. Milan Škoda (Slavia) 146, 2. Muris Mešanovič (Slavia) 75, 3. David Lafata (Sparta) 52.

Chance index (cena pro nejkreativnějšího hráče): Josef Hušbauer (Slavia).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy