Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Každý ví, že Sparta musí být úspěšná, říká Stramaccioni a začíná se učit česky

Praha - Nový trenér fotbalistů Sparty Andrea Stramaccioni připustil, že by si mohl přivést i hráče ze zahraničí. Jednačtyřicetiletý italský kouč, který s letenským celkem podepsal dvouletou smlouvu, také uvedl, že má v plánu se naučit česky.

Andrea Stramaccioni
zdroj: ČTK/AP/Paolo Giovannini

O jednání Sparty se Stramaccionim se delší dobu spekulovalo a italská média už přišla také s několika hráči, kteří by měli kouče do Prahy následovat. Jde o útočníky Ilju Nestorovského z Palerma a Anteho Budimira ze Sampdorie Janov a vicemistra světa z roku 2014 Rodriga Palacia z Interu Milán.

"To je něco, o čem se teď musíme rozhodnout. Sparta má svou vizi i plány týkající se mladých hráčů," řekl Stramaccioni. "Navíc by se měla pokusit o to, získat nejlepší hráče v zemi, ale můžeme si pomoci i cizími hráči. Ale ještě je na to brzo, musíme to probrat s vedením," dodal. Stramaccioni v minulosti vedl Inter Milán, Udine a naposledy si během působení v Panathinaikosu vyzkoušel i angažmá v zahraničí.

Jazykové bariéry se proto neobává. "Předně, sám se pomalu začínám učit česky. Třeba v Aténách to pro mě bylo velmi složité. Zaprvé jsem tam neměl tolik času na přípravu, zadruhé je řečtina velmi složitá i vzhledem k písmu," uvedl. "Nemohu slíbit, že budu mluvit česky, ale jistě budeme mít překladatele. Já sám se budu pomalu, ale jistě učit. Nejen kvůli hráčům, vnímám to jako vyjádření respektu k zemi," přidal s tím, že do Sparty si mimo jiné vezme vlastního asistenta a vedoucího týmu.

Pokračovat by však mohli i členové realizačního týmu Petra Rady, kterého Stramaccioni na lavičce vystřídal. "Samozřejmě, mám svůj tým, který potřebuji pro to, abychom mohli pracovat na své filozofii," prohlásil. "Vím ale moc dobře, jak důležité je mít českého člena v realizačním týmu, na tom jsme se shodli a zvolíme tu pravou kombinaci," přidal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta představila trenéra Stramaccioniho

Je třeba se zaměřit na chyby a zároveň plánovat budoucnost, říká nový kouč

Sparta v právě skončeném ročníku obsadila až třetí místo s desetibodovou ztrátou na druhou Plzeň a dvanáct bodů ztratila na první Slavii. Stramaccioni však věří, že má vše potřebné, aby letenský celek vrátil na vrchol a navíc s ním postoupil i do vytoužené Ligy mistrů, kterou si Pražané zahráli naposledy v roce 2005.

"Kluby procházejí různými obdobími a ta jsou jednou dobrá, jednou horší. Je třeba se zaměřit na chyby a zároveň plánovat budoucnost. Musí se začít u toho, co nefungovalo, a o tom mají pánové (majitel) Křetínský s (generálním ředitelem) Kotalíkem jasnou představu, na které jsme se shodli. Každý ví, že Sparta musí být úspěšná. Jak v domácích soutěžích, tak v zahraničí," prohlásil. Spartu už viděl v několika zápasech, hodnotit však tým zatím nechtěl. "Nerad bych o tom dopředu mluvil, nejdřív si chci udělat přesný obrázek o situaci," uvedl.

"Hráče Sparty ale znám z působení na evropské a mezinárodní scéně nebo z utkání Evropské ligy s Interem. Utkání jsem viděl dostatek. Se sportovním ředitelem potřebuji pořádně probrat soupisku a plán, proto bych nechtěl dopředu hovořit o tom, co nás čeká," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články