Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zápas roku pro Slavii je tady. S čím musí vyrukovat na Boleslav, aby zůstala v čele ligy?

Praha – Česká nejvyšší soutěž míří do svého finále a už dlouho se diváci dvě kola před koncem nedočkali podobného dramatu v boji o titul jako letos. Slavia má sice dvoubodový náskok v čele, ale míří do Mladé Boleslavi, kde získat tři body bude hodně nelehký úkol. Naopak Plzeň čeká duel v Brně, odkud jistě chce přivézt tři body. Rozhodnout se ale může i v boji o záchranu. Utkání mezi Boleslaví se Slavií spolu s dalšími výsledky z 29. kola první ligy sledujte v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Slávističtí fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Slavii v Boleslavi čeká mimořádně těžký soupeř. I když si Středočeši letos prošli nevídanou desetizápasovou šňůrou bez vítězství, nadále platí, že jsou jedním z nejtěžších soupeřů v lize, a to obzvlášť pro ty nejlepší týmy. V sedmi zápasech s celky z první pětky, tedy Slavií, Plzní, Spartou a Teplicemi, Boleslav prohrála pouze jednou – a to právě v Edenu.

Strach sešívaných o vítězství je proto pochopitelný. O to spíš, že Slavia si dost dobře nemůže dovolit klopýtnout jako v předchozích týdnech. I když je na tom Plzeň ještě hůře a třikrát ze čtyř posledních zápasů nevyhrála, nedá se moc čekat, že ve zbývajících dvou duelech v Brně a doma s Jihlavou zaváhá.

Slávisté sice vedou o dva body, ale jejich náskok je spíš virtuální. Pokud by Plzeň dvakrát vyhrála, nemohou si sešívaní dovolit remizovat, protože při rovnosti bodů rozhodují ve prospěch Viktorie lepší vzájemné zápasy.

Klub z Edenu tak jede do Boleslavi s vědomím, že musí vyhrát a udržet si první místo. A to mu na jaře obecně příliš nešlo. Slavia získala z prvního místa ve čtyřech zápasech jen šest bodů za jednu výhru a tři remízy. Kdežto když byla v tabulce druhá, získala 25 z 27 možných bodů.

Tlak v Edenu upouští slávisté na hřištích soupeřů

Slavia ale také trochu doplácí na tlak, který ji provází doma v zaplněném Edenu. Sešívaným nepomáhá ani herní styl soupeřů, kteří se na půdě Slavie mnohem méně tlačí do ofenzivy a neotevírají tolik defenzivu.

Tým trenéra Jaroslava Šilhavého si to ale dokáže vynahrazovat venku – na hřištích soupeřů ztratil na jaře pouhé dva body. Venkovní prostředí navíc Slavii maximálně svědčí v jejím stylu hry – je soustředěnější a organizovanější, lépe plní taktiku a může více vyrážet do protiútoků. Není divu, že je Slavia venku nejlepší v lize. Ve čtrnácti zápasech vybojovala ve venkovním prostředí jen o bod méně než v domácím.

Své venkovní formy jsou si vědomi i sami slávisté. "S klukama jsme se o tom bavili, že se nám teď trochu víc daří venku než doma. Měli bychom si vzít příklad z toho, jak jsme hráli na Bohemce, a snažit se předvést takovou hru i v Boleslavi," upozorňuje Jaromír Zmrhal.

Co je pro Slavii hlavní? Dodržet herní plán a nebýt zbrklý

Právě soustředěnost a plnění taktického plánu budou pro Slavii v posledních dvou zápasech zcela zásadní. Pokud hráči budou myslet jen na své úkoly a nebudou se zatěžovat tlakem, který na ně doléhá, bude to pro ně poloviční cesta k úspěchu.

O tom, že zachovat klid je v této situaci pro slávisty hodně těžké, svědčí i slova odchovance Jaromíra Zmrhala. "Může to být rozhodující zápas, protože teď rozhodne jakákoliv chyba, nebo jakýkoliv gól. Už je to delší dobu o hlavách. Ten boj o titul, bojíte se udělat chybu. Trenér se nás snaží uklidňovat, to se snažil vždycky držet nás při zemi. Všichni se snažíme uklidnit," je si vědom Zmrhal.

Slávisté přitom zvlášť v domácích zápasech provází až příliš mnoho zbrklosti a dolů jde i úroveň individuálních výkonů. Dlouhé pasy často nenacházejí nikoho, nebo naopak protihráče. Sešívaní se často neodvažují jít jeden na jednoho, a tím trpí i rychlost přechodu do útoku, klíčová pro jejich styl hry. V posledních zápasech se proto Slavia často spoléhala spíš na nákopy nebo standardní situace. Jenže i kvůli absenci Milana Škody a především kvůli disciplíně soupeřů se jí ani v tomto ohledu tolik nedaří.

Problémy tkví i v obranné hře slávistů. Sešívaní nejsou dostatečně kompaktní a vzdálenosti mezi jednotlivými hráči jsou až příliš velké, z čehož poté pramení individuální chyby i prostor pro přečíslení ze strany soupeřů.

Boleslav bude hrozit vysokým napadáním a protiútoky

To vše Slavia musí napravit – a přes kvalitu Mladé Boleslavi platí, že pokud se budou sešívaní soustředit především na sebe, měli by zápas zvládnout. Boleslav bude chtít napadat vysoko podobně jako v utkání proti Plzni a být důrazná, agresivní a jako první u míčů, což na Slavii v minulých kolech platilo. Pokud Boleslavští přenechají slávistům iniciativu, mohli by se plánu zhostit velice efektivně.

Mladoboleslavští naopak mívají problémy, když mají sami tvořit hru. Dosyta to bylo vidět v pohárovém utkání proti Opavě, kde se jen těžko dostávali přes obranný val soupeře, naopak inkasovali hloupé branky z protiútoků.

Otázkou také je, zdali dokáže Boleslav podat dobrý výkon po celých devadesát minut. Tým je známý svými výkyvy, které zažívá i během zápasů. Nejvíce to bylo znát na půdě Plzně, kde Svědíkův tým pětašedesát minut předváděl výborný fotbal, jenže poté naprosto zkolaboval a předváděl neuvěřitelný chaos na svém vápně. Pokud dokáže Slavia, které se ze vzduchu opravdu daří, svého soupeře přitlačit na vlastní šestnáctce a bude se opakovat podobný scénář, nemá Boleslav šanci.

Slávisté tak musejí v Boleslavi především prokázat trpělivost, ale na druhé straně i velkou hladovost. Najít mezi obojím rovnováhu nebude vůbec jednoduché, ale sešívaní mají kádr, který k tomu má svými kvalitami předpoklady.

Víkendové okénko: co se vyplatí sledovat v lize?

- Plzeň musí v Brně rovněž vyhrát, Zbrojovce, která se v minulém kole zachránila, se přitom konečně začalo dařit. Habancovi svěřenci prohráli poslední dva zápasy, nastříleli pět gólů a konečně začali proměňovat šance. Oproti tomu Plzeň je v posledních kolech nevyzpytatelná a nevyhrála ve třech z posledních čtyř zápasů. Obhájci titulu ale musejí vyhrát, pokud si chtějí udržet reálnou šanci na titul. V Brně se jim relativně daří, ale při posledním ligovém měření sil na půdě Zbrojovky zde v lize Plzeň poprvé po deseti letech prohrála.

- Naprosto zásadní zápas se odehraje také v boji o záchranu. Utkání Jihlavy proti Příbrami nejspíš nebude záležitost pro fotbalové puristy, zato půjde o drama, ve kterém si to oba týmy ohrožené sestupem rozdají na férovku. Pokud vyhraje Příbram, bude Jihlava ve velkých problémech, protože poslední zápas sezony sehraje na půdě Plzně. Pokud ale zvítězí Jihlava, Příbram sestoupí. Středočeši letos venku vyhráli jen jednou, naopak Jihlavě se doma na jaře daří, když z pěti zápasů vybojovala hned deset bodů.

- Třetí místo v lize a kvalifikaci do třetího předkola Evropské ligy si může zajistit Sparta, pokud doma porazí Hradec Králové. Tomu ale jde o mnohem více. Východočeši nutně potřebují vyhrát, aby se přiblížili záchraně. Jít k tomu ale nechtějí svým typickým agresivním stylem, spíš se chtějí zaměřit na dlouhodobé slabiny hry Sparty. A při její formě by nebylo žádným překvapením, kdyby si Hradec připsal body. "Napadat Spartu asi nemá význam. Spíš si na ně počkat, na chybu v rozehrávce, na nějaký odražený balón a mít dobrý kontr," soudí hradecký asistent Marek Kulič.

- Vyhrát. Jasný úkol stojí před Bohemians, kteří v posledním domácím zápase sezony hostí Karvinou, které už v lize o nic nejde. Pokud Klokani zvítězí, mohou si zajistit záchranu, když se jim to naopak nepodaří, čeká je tvrdá bitva na půdě Hradce v posledním kole. Bezstarostní a dobře kombinující hráči Karviné jsou ale přesně to, co si děravá obrana domácích nepřeje. I když mají Slezané sami problémy s defenzivou, pokud by vstřelili třeba dva góly, Klokani budou mít při svém nedůrazu v útoku obrovské potíže vyrovnat se soupeři.

- Důležitý boj v bitvě o Evropskou ligu svedou i Teplice, které nastoupí na půdě Jablonce. Zbývající dva zápasy v lize přitom žlutomodří potřebují vyhrát, mají totiž horší vzájemné zápasy s doposud čtvrtou Boleslaví, za níž jsou o dva body. Tým Daniela Šmejkala se navíc bude muset obejít bez vykartovaného Jana Kroba, což pro něj bude citelná ztráta – odchovanec Sparty má letos nejvíce (12) asistencí v lize.

- Na to, do jak těžké pozice vstupoval před sezonou trenér Dukly Jaroslav Hynek, si v letošní sezoně vedl velice dobře. Tým z Julisky pomalu přebudovává kádr, přitom si ale může zajistit velice slušné sedmé místo a možná i ohrozit šestý Zlín, proti kterému se postaví na svém hřišti. Ševci přitom ještě budou v euforii z výhry v poháru, a tudíž se může projevit i lehká únava na hřišti. Dobrý výsledek ale může být důležitý, kdo totiž ví, zdali slušný konec v ligové sezoně nepomůže trenéru Páníkovi udržet si pozici i do příštího ročníku.

- Souboj týmů, které od letošní sezony čekaly podstatně víc, svedou Slovácko s Libercem. Trenér uherskohradišťského celku Stanislav Levý přitom možná bude bojovat o svou pozici, jeho tým totiž letos nepředváděl nijak zářný fotbal, navíc v posledních pěti zápasech nevyhrál a je až dvanáctý. Klidný střed jako by byl ligovým osudem Slovácka, ale přece jen zvlášť při pohledu na podmínkami možná méně majetné, ale ambicióznější celky okolo není od věci čekat od klubu lepší výsledky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články