Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Stadion v Edenu definitivně přešel do čínských rukou

Praha - Čínští majitelé klubu z firmy CEFC převzali sto procent akcií společnosti Eden Arena, která arénu ve Vršovicích provozovala, a stali se tak definitivně jejími vlastníky. Obě strany se dohodly, že přesnou kupní cenu nebudou zveřejňovat. Částka se podle společnosti CEFC pohybuje okolo jedné miliardy korun.

Při nedělním ligovém utkání Pražanů s Jabloncem bude předán klíč od stadionu z rukou CEFC do rukou Slavie. Generálním ředitelem komplexu bude Martin Krob, který stejnou funkci zastává i ve Slavii. Čínský majitel bude arénu dále využívat nejen jako domácí stadion vršovického klubu, ale i k dalším sportovním, kulturním a společenským akcím.

Čínští majitelé, kteří vlastní Slavii od předloňského září a postupně v klubu získali 99,9 procenta, se snažili stadion koupit přes rok. "Skupina CEFC převzala Eden Arenu bez jakýchkoli závazků z minulosti, ať již právních nebo finančních. Na tom jsme trvali od samého začátku a to byl také důvod, proč dokončení transakce trvalo zhruba rok," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Company Marcela Hrdá.

Od uvedení do provozu v roce 2008 měl stadion několik majitelů, avšak nikdy stejného jako Slavia. Nyní se vlastnictví sjednotí a nebudou tak hrozit kolize zájmů klubu a majitele stadionu, například při pořádání koncertů. Právě kvůli tomu, že předchozí vlastník pronajal arénu na koncerty, bude muset Slavia odehrát poslední zápas sezony 27. května s Brnem mimo Eden, s největší pravděpodobností na Strahově.

Symbolické převzetí stadionu se uskuteční v neděli při ligovém utkání s Jabloncem, které bude provázet velkolepá oslava se závěrečným ohňostrojem. Duel, v němž budou Pražané hájit první místo v tabulce, začne v 17:30. Program odstartuje už ve 14:00 a skončí pozdě večer.

Spletitá cesta z ruky do ruky

Nejasné vlastnictví stadionu bylo léta terčem kritiky fanoušků. Nejprve komplex vlastnila E Side Property Limited, v říjnu 2011 se stala většinovým majitelem stadionu investiční skupina Natland, která předtím ovládla i klub. Ta poté prodala většinový podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím E Side Property vlastnila arénu.

Novým vlastníkem se stala firma Kingwater Holdings Limited zastoupená advokátem Václavem Slavíčkem. Ten po dohodě s věřiteli převedl stadion pod akciovou společnost Vinet. S transakcí ale nesouhlasila radnice Prahy 10, která v minulosti investovala do dluhopisů E Side Property. Změny pokračovaly a naposledy stadion provozovala firma Eden Arena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články