Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Smířlivý Rada: Na penaltu se ještě musím podívat. Ale rozhodčí si musí být faulem jistý

Praha – Velice rozlícený byl po odpískaném penaltovém zákroku sparťanský trenér Petr Rada. Letenští kvůli proměněné penaltě ztratili vedení a nakonec v Edenu jen remizovali 1:1. Po utkání byl už ale kouč Sparty smířlivější a pro své svěřence, kteří podali lepší výkon než v předchozích zápasech na jaře, měl slova chvály.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Když v 91. minutě slávista Mingazov přepadl přes sparťanského obránce Karavajeva, byl Petr Rada jako na trní a rozčiloval se na sudí. Po utkání však tvrdil, že si nebyl jistý, zdali šlo o zákrok na penaltu, či nikoliv.

"Musím se podívat na video, i když jsem už nějaký záznam viděl. Ale řeknu vám jednu věc. Hrál jsem dvacet let profesionální fotbal, hrál jsem za reprezentaci. A v 91. minutě musí být rozhodčí přesvědčen na milion procent, jinak nemá penaltu pískat. Nechci vynášet nějaké soudy, ale to musí být sakra ostřílený rozhodčí, aby věděl, že to penalta je," prohlásil rozhodně Rada.

I proto pro sparťanského trenéra nebyl výsledek ideální. "Samozřejmě jsem zklamaný, že jsme tady nevyhráli, protože si myslím, že jsme byli lepší mančaft. Určitě jsme tu dva body ztratili," mrzelo Radu. Poté už však pochválil své svěřence, kteří Slavii téměř nepustili do žádné šance. "Přišli jsme v závěru o vítězství, ale byl jsem s výkonem, nasazením i fotbalem hráčů spokojený."

Záměr byl napadat, dařilo se nám to

Sparta se na Slavii výborně připravila a zabránila jí rozvíjet obvyklý styl hry. "Samozřejmě byl záměr napadat. Věděli jsme, že Slavia má zjednodušenou hru a nakopává balony na Škodu, sklepává na druhou vlnu, ať už je tam Zmrhal, Barák, nebo Hušbauer. Proti Plzni i Teplicím získávali spoustu těchto balonů, na to jsme se připravovali," popisoval výchozí situaci Rada.

Josef Šural ze Sparty (vpravo) se snaží uniknout Josefu Hušbauerovi ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Chtěli jsme hrát vysunutě, myslím, že se nám to dařilo. Dost situací, které oni chtěli vykombinovat, jsme přerušili. Ale nejenom vysokým presinkem, vzadu hráli hráči čistě, což se odvíjelo od toho, že jsme sbírali balony a mohli vycházet do přechodu do útoku," upozornil sparťanský trenér.

Sparta tak skvěle připravila Slavii o její nejsilnější zbraň - standardní situace. "Věděli jsme, že Slavia je doma nepříjemná a je v určité euforii, ale k prvnímu rohovému kopu se dostala v 55. minutě. Žádnou standardní situaci jsme nevytvořili kolem šestnáctky, takže z tohohle pohledu musím hráčům poděkovat za to, že obstáli při výškové převaze Slavie," radoval se Rada.

Radu překvapili stopeři

Letenští se přitom museli obejít hned bez tří stoperů, když se ráno k vykartovanému Michalu Kadlecovi a zraněnému Costovi přidal se zdravotními problémy Ondřej Mazuch. Do sestavy tak oproti původním plánům naskočil kapitán David Lafata.

"Nás ráno postihlo zranění, to se stává, bylo to nepříjemné, museli jsme ráno sestavu překopat. Nechtěl jsem Lafatu moc vypotřebovat, měl jen tři tréninky, určité riziko tam bylo, ale on moc chtěl nastoupit," vysvětlil Rada. "Mazuchovo zranění je nepříjemné, vypadá to na delší dobu. Věděli jsme, že Slavia nakopává dopředu, a my měli jediného vyššího hráče Mazucha."

Přesto si Sparta s výškovou převahou soupeře poradila výborně, i když na stoperu musel naskočit defenzivní záložník Lukáš Mareček. "Vidíte, že to někdy není o výšce, ale o postavení obránce a někdy ani nemusíte vyskakovat. Myslím si, že tohle zvládli dobře," těšilo Radu.

"Překvapilo mě, jak hráli oba s Holkem, nechci nikoho vyzdvihovat. Předvedli jsme týmový výkon, hráči si sáhli na dno. To, co jsme čtrnáct dní trénovali, mělo určitou odezvu. Nechci říct, že je to tím, ale bylo vidět, že hráči už jsou trošičku lepší. Jsem s výkonem, přístupem a fotbalovostí spokojen," přidal Rada.

Motivace? Vyhrávat. Já to tak mám, vy ne? ptal se Rada

Radovi i do jisté míry vyšel tah umístit na kraje zálohy Václava Kadlece a Konatého, který je stále v nemilosti kotle Sparty. S Konatém jsem o některých věcech tady měl proslov. Ale říkám to takhle, já se rozhodnu pro nějaké hráče, ostatní vlivy tam nejsou. Chtěli jsme rychlostní hráče na kraje, proto jsme tam dali Vencu Kadlece, všechno ne že by to vyšlo, ale pro mě hraje roli to, co je s Konatém - potřebovali jsme hráče v týmu. Kdyby nebyl k dispozici, hrál by někdo jiný, ale zapadli do výkonu týmu," popsal Rada.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Petra Rady a Václava Kadlece na penaltu v derby

Titul se přesto po další faktické ztrátě Spartě vzdálil. Rada se ale snaží zachovat pozitivní a bojovnou náladu. "Vyhrávat je vždycky největší motivace. Moje určitě. Vy byste to měl mít taky, ne?" zeptal se reportéra Radiožurnálu Jaroslava Plašila, který Radovi otázku položil. "Já mám motivaci vždycky vyhrávat a myslím si, že to není špatné," prohlásil Rada.

"Pokud je jakákoliv šance, musíme se o titul poprat. V hráčích tohle musí být. Tři body by nám přinesly větší impuls, bod je v této situaci málo. Pokud bychom vyhráli, asi bychom měli větší šanci. Ale máme ještě osm zápasů a já budu chtít, aby hráči makali a hráli lepší fotbal. Máme doma Brno, které možná bude ještě víc nepříjemné. Budu nutit hráče, aby byl přístup takový, aby chtěli vyhrát," uzavřel sparťanský kouč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články