Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Lafata: Moc titulů jsem se Spartou nevyhrál, snad budu mít ještě šanci

Praha - Ačkoliv se už pomalu blíží veteránské kategorii, zůstává David Lafata jedním z nejlepších útočníků české nejvyšší soutěže. Kapitán Sparty sice nemá vždy jisté místo v základní sestavě, přesto má v letošním ročníku na kontě 11 ligových zásahů a dělí se o vedení v tabulce střelců se slávistou Milanem Škodou. Vedení klubu s ním i proto prodloužilo smlouvu na další sezonu. Jenže zatímco herně se Lafatovi ve Spartě daří, na pohár pro mistra ligy si za čtyři roky na Letné sáhl pouze jednou. Přímý přenos utkání Sparta - Dukla sledujte v sobotu 4. března od 18:00 na ČT sport.

Do Sparty se Lafata dostal relativně pozdě, až ve 31 letech. "Když jsme si jako malí kluci kopali na vesnici, tak jsem byl většinou za Spartu, i rodina fandila Spartě, takže to byl pro mě splněný sen. Jak šel čas, tak už jsem nevěřil, že se mi to povede, nakonec to přišlo vlastně až na sklonku kariéry," přiznává Lafata.

S velkým fotbalem začínal v době, kdy Sparta byla neohroženým vládcem české ligy. "Pamatuju si, když jsem začínal, tak jsme sem přijeli s Budějovicemi. Byli jsme nováčci, tuším třetí nebo čtvrté kolo, hrál první s druhým a dostali jsme tady sedm gólů. Já byl na lavičce, viděl jsem, jak lítaly do vápna centry na Siegla s Lokvencem, a říkal si, že do takového týmu bych se taky jednou chtěl dostat," vzpomíná.

Je nám líto, video expirovalo.
Střelec Lafata: Vždycky jsem měl štěstí na dobré spoluhráče

Lafata byl pětkrát nejlepším střelcem české ligy a ve Spartě překonal řadu milníků. Třeba proti Levadii Tallin v předkole Ligy mistrů i v ligovém zápase s Jihlavou skóroval hned pětkrát. "K tomu, abych dával góly, potřebuju dobré spoluhráče, a na ty jsem měl v kariéře vždycky štěstí. Hodně práce za mě udělali oni. V Jablonci jsem třeba byl zvyklý na něco od Kovaříka s Kopicem a tady mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, jak dává centry Láďa Krejčí. Takže je to i o tom, jak si se spoluhráči sednete," přiznává Lafata.

Vedení Sparty neváhalo a v zimě prodloužilo s kapitánem týmu smlouvu. I když už jeho role v mužstvu může být jiná. "Když jsem přišel do Sparty, tak jsem říkal, že se sem chodí pro tituly. Moc jsme jich tu nevyhráli, ale snad budu mít příští rok ještě jednu šanci. Pro mě je to ale kaňka na tomhle angažmá," uzavírá Lafata.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články