Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Prvoligové jaro začíná. Kdo má největší šanci na titul?

Prvoligové trávníky a ochozy už nebudou osiřelé. Česká liga se po třech měsících vrací do fotbalového kalendáře a slibuje velký souboj o titul i poháry. Proto jsme se zaměřili na pět celků, které na podzim nejvíce zářily – Plzeň, Slavii, Spartu, Zlín a Mladou Boleslav – a podíváme se, jakou šanci který z nich má na titul i na kvalifikaci do Evropské ligy.

Sport
zdroj: ČT4

VIKTORIA PLZEŇ

I kdyby Plzeň v zimě neprovedla žádné změny v kádru, nejspíš by stále zůstala hlavním favoritem na titul. Své schopnosti dokázala už na podzim, který byl v podání Viktorie prakticky stejný jako v posledních letech. Na evropské scéně nebyly výkony nijak přesvědčivé, ale v domácím prostředí stále není jiný klub, který by až na malé výjimky podával týden co týden strojově důsledné výkony proti velkým i malým soupeřům.

Plzeň navíc svůj tým posílila relativně nejlépe, jak mohla. Důležitý post kreativního ofenzivního záložníka vyřešila příchodem rakouského hvězdného veterána Andrease Ivanschitze. Pivarník tak může nasadit jak své preferované rozestavení 4-4-2, tak i 4-2-3-1, na které jsou Západočeši dlouhá léta zvyklí. Konkurenci pro Davida Limberského obstará nadějný Slovinec Erik Janža a střed hřiště vyztužili stoper Tomáš Hájek a záložník Martin Chrien. Otázka je, nakolik kabina Západočechů přijme zahraniční hráče, na jejichž přítomnost není příliš zvyklá.

Klíčový bude z pohledu Plzně hned začátek jara, kdy ji ve třech zápasech čekají utkání proti Slavii, Liberci a Zlínu. Když je zvládne, měla by zřejmě své tažení dotáhnout do zdárného konce.

Příchody: Tomáš Hájek (obránce/Zlín), Erik Janža (obránce/Maribor), Martin Chrien (záložník/Ružomberok), Andreas Ivanschitz (záložník/Seattle)Odchody: Jan Suchan (záložník/hostování Příbram), Ergys Kace (záložník/návrat z hostování, PAOK), Jan Holenda (útočník/Dukla), Michal Ďuriš (útočník/Orenburg)Zápasy/body: 15/36Šance na titul podle ctsport.cz: ★★★★★★★★✩✩

SLAVIA PRAHA

Osm let, které dělí Slavii od posledního titulu, byly dlouhé a turbulentní. Nyní ale vedení sešívaných aspiruje na to, aby klub byl minimálně v českém prostředí znovu nejsilnější. Zdali dovedou slávisté své ambice k titulu už tento rok, je otázka. Trenér Jaroslav Šilhavý od svého příchodu dokázal bezmála divy – stabilizoval kádr na hřišti a neprohrál s ním jediný soutěžní zápas.

Stabilitu ale musí klub dokázat i mimo trávník. To není jen otázka peněz, kterých rozhodně není v Edenu málo, ale také citlivého a uměřeného sportovního vedení. A není jisté, nakolik do toho zapadá další masivní příchod posil. Slavia se s přetlakem v kádru dokázala během podzimu vyrovnat skvěle. Není to ale problém, který by se postupem času sám od sebe vyřešil, právě naopak. A ačkoliv klub v zimě opustilo hned deset hráčů, jen sporadicky šlo o fotbalisty, kteří by byli součásti podzimního kádru. Naopak do Vršovic zamířilo šest nových tváří a Slavia tak má prakticky každý post zdvojený.

Taková šíře kádru by nebyla problém za půl roku, až by sešívaní potenciálně hráli evropské poháry. Teď ale nemusí být úplně ideální, navíc Šilhavý většinou věřil nejen v Edenu, ale i na svých předchozích štacích v nepříliš obměněné jedenáctky. Slavia roste co do individuální kvality fotbalistů do nejsilnějšího klubu v Česku, navíc má nadějné hráče v ideálním věku. Nevyhnutelně má ale stále co dokazovat.

Příchody: Přemysl Kovář (brankář/Černo More Varna), Michael Lüftner (obránce/Teplice), Per-Egil Flo (obránce/Molde), Marko Alvir (záložník/Domžale), Jan Sýkora (záložník/Liberec), Stanislav Tecl (útočník/Jablonec)Odchody: Martin Berkovec (brankář/hostování Bohemians), Tomáš Jablonský (obránce/Brno), Robert Hrubý (obránce/Ostrava), Zdeněk Linhart (hostování Příbram), Radek Voltr (záložník/Liberec), Jaroslav Mihalík (záložník/Cracovia Krakov), Josef Bazal (záložník/hostování Příbram), Jan Mikula (záložník/Liberec), Gino van Kessel (útočník/hostování Gdaňsk), Lukáš Železník (útočník/Mladá Boleslav)Zápasy/body: 16/35Šance na titul podle ctsport.cz: ★★★★★★★✩✩✩

SPARTA PRAHA

Ještě před pár dny panoval okolo sparťanského jara značný optimismus. Do kádru se po zranění začaly vracet velké opory, klub vzal na milost Tiémoka Konatého, který se během interního exilu v juniorce choval příkladně, vedení navíc poměrně slušně doplnilo kádr. A příprava, během které se tým mohl sžít s principy hry trenéra Holoubka, dopadla výsledkově i herně výborně.

Jenže stačil jediný zápas a sparťanská budoucnost vzbuzuje ohledně směřování celého klubu podobnou nervozitu jako v posledních letech. Totální kolaps Letenských v Rostově odhalil velké nedostatky v obraně i nejistotu směrem dopředu. Prosakují i zprávy, že by kabina vůči trenérskému týmu nemusela být úplně jednotná.

Údajná nedůvěra některých zkušených hráčů se nemusela natolik projevit na podzim, kdy tým brzdila jejich zranění a Holoubek byl nucen dávat šanci mladým hráčům a lepit sestavu. Ale na jaře, kdy už se mají vracet největší hvězdy, by pro trenérský tým nemuselo být jednoduché udržet pohromadě domeček z karet, kterým Sparta v posledních letech tak trochu je. Letenští by proti dvěma těžkým soupeřům v boji o titul potřebovali maximální soudržnost a perfektní koncentrovanost. V uplynulých letech ale prokazovali, že právě to je pro ně mnohem těžší než jednorázově podat skvělé výkony proti papírově silnějším soupeřům.

Příchody: Viktor Budinský (brankář/návrat z hostování, Bohemians), Bogdan Vatajelu (obránce/Craiova), David Hovorka (obránce/Liberec), Matěj Hybš (obránce/návrat z hostování, Jablonec), Néstor Albiach (útočník/Dukla)Odchody: Viktor Budinský (brankář/hostování Mladá Boleslav), Zinedin Mustedanagič (útočník/hostování Dukla)Zápasy/body: 16/32Šance na titul podle ctsport.cz: ★★★★★✩✩✩✩✩

ZLÍN

Varovných znaků, že by se ve Zlíně mohlo zopakovat loňské katastrofální jaro, tu je několik. Klub opustily dvě důležité opory – útočník Haris Harba odešel do korejského Bucheonu a kapitán Tomáš Hájek zamířil do Plzně. Zlín navíc na papíře nemá velkou motivaci. Zajistil si magických třicet bodů pro záchranu podobně jako loni, kdy k nim touto dobou byl blízko, a nemusí se proto nikam hnát.

Tím spíš si ale Ševci mohou dělat dobré vyhlídky. Klub si udržel jednu z největších opor, Vukadina Vukadinoviče, což může celému kádru dodat sebevědomí a také signál, že zlínskému vedení nejde jenom o peníze. To naopak buduje tým velmi koncepčně a skvěle skautuje své posily. Velký potenciál dřímá v příchozím útočníkovi Jean-Davidu Beauguelovi, který se na začátku angažmá v Dukle uvedl ve vynikajícím světle, pak ho ale zastavila dlouhodobá zranění a nedostatek formy.

Jestli ale někde vědí, jak probouzet stagnující kariéry, je to právě na zlínské Letné. Sice to už nevypadá, že by klub mohl bojovat o mistrovský pohár, ale i místo v pohárové Evropě by pro Zlín bylo jako titul. Jedno je jisté – Ševce se vyplatí sledovat i na jaře.

Příchody: Milan Švenger (brankář/Příbram), Zoran Gajič (obránce/Bohemians), Robert Bartolomeu (záložník/návrat z hostování, Znojmo), Jean-David Beauguel (útočník/Dukla)Odchody: Tomáš Holý (brankář/Gillingham), Tomáš Hájek (obránce/Plzeň), Haris Harba (útočník/Bucheon)Zápasy/body: 16/31Šance na titul podle ctsport.cz: ★★✩✩✩✩✩✩✩✩

MLADÁ BOLESLAV

Málokterá věc v českém fotbale je jistější než to, že Mladá Boleslav v lize neskončí lépe než třetí, ale ani hůře než pátá. Tuto konstantu Středočeši naplňují už pět z posledních šesti let, stejně jako to, že si poté v Evropské lize vylámou zuby prakticky hned na prvních překážkách.

Tato neustálá neschopnost jít výš, než je potřeba, ale i spadnout pod nejnižší dovolenou pozici, vypovídá o Mladé Boleslavi vlastně vše podstatné. Středočeši jsou přestupní klub, který funguje jako odkladiště hráčů pro silnější kluby, ale také klub, který dává prostor mladým talentům. Zároveň se jim, s lehkou výjimkou Karla Jarolíma, stále nepodařilo najít trenéra, který by klubu vštěpil nějakou stabilní identitu. Boleslav má neustále velmi kvalitní kádr, a proto téměř vždy častěji vyhrává, než prohrává. Na tým ale nepůsobí velký tlak ani od vedení, ani od fanoušků, kterých na stadion opravdu nechodí mnoho.

Není moc důvodů, proč si myslet, že by tomu letos do konce sezony mělo být výrazně jinak. Nový ambiciózní kouč Martin Svědík ve své době dokázal divy s bankrotujícím Baníkem, klub navíc v Stronatim a Železníkovi přivedl zajímavé posily. Ale bodový odstup od boje o titul už je zřejmě nepřekonatelný a Boleslav se bude nejspíš znovu soustředit hlavně na domácí pohár.

Příchody: Viktor Budinský (brankář/hostování Sparta), Martin Toml (obránce/návrat z hostování, Karviná), Antonín Křapka (obránce/návrat z hostování, Bohemians), Patrizio Stronati (obránce/hostování Austria Vídeň), Lukáš Železník (útočník/Slavia)Odchody: Lukáš Hůlka (obránce/hostování Hradec Králové), Ondřej Kúdela (obránce/Liberec), Jan Kalabiška (záložník/hostování Karviná), Vladislav Levin (záložník/Dynamo Moskva), Jan Vodháněl (útočník/hostování Pardubice)Zápasy/body: 16/28Šance na titul podle ctsport.cz: ★✩✩✩✩✩✩✩✩✩

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články