Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hlavním trenérem Sparty bude Požár, pokračuje "nejbližší spolupracovník" Holoubek

Praha - Hlavním trenérem AC Sparta Praha bude pro jarní část sezony Tomáš Požár, který v klubu zastává zároveň pozici sportovního ředitele. Jeho nejbližším spolupracovníkem bude David Holoubek, jenž v pozici pověřeného asistenta úspěšně vedl mužstvo v druhé polovině podzimní části sezony. Velmi se mu dařilo zejména v Evropské lize. Stále však nemá licenci potřebnou pro hlavní trenérskou funkci, získá ji až v květnu. "Je jen na Tomášovi, jak velký prostor při vedení zápasu dá Holoubkovi. Ale myslím, že bude výrazný," řekl šéf Sparty Adam Kotalík.

Tomáš Požár
zdroj: AC Sparta Praha

"Tým může při zápase řídit kdokoliv, řešili jsme to jak s licenčním manažerem, tak ředitelem ligy. Není v tom problém," doplnil Kotalík.

Jednačtyřicetiletý Požár přišel do Sparty v létě 2015 jako šéf úseku vyhledávání nových hráčů, letos v říjnu byl jmenován sportovním ředitelem. Předtím působil ve funkci sportovního ředitele v Bohemians Praha 1905. Během hráčské kariéry nastupoval za Jablonec, Teplice a Spartu, se kterou v roce 1995 získal mistrovský titul. V nejvyšší soutěži odehrál 61 zápasů.

Stávající trenérské trio Holoubek - Svoboda - Hejkal, které s mužstvem pracovalo v posledních měsících, bylo rozšířeno o úspěšného trenéra mládeže Petra Havlíčka. Požár bude A-tým reprezentovat i na oficiálních tiskových konferencích po ligových zápasech a utkáních Evropské ligy.

"Tomáš s námi pracuje už od léta, na spolupráci se nic nemění. Moc se těším. Je to člověk, který Spartu může posunout dál," řekl Holoubek. "Je to logičtější a systémovější řešení. Tomáš je nadřízeným všech trenérů a disponuje potřebnou licencí," doplnil Kotalík.

Požár je rád, že realizační tým doplnil Havlíček. "Vzhledem k programu na jaře je doplnění trenérského týmu Havlíčkem dobrou volbou," uvedl Požár, zároveň sportovní ředitel Sparty. Podle Holoubka je Havlíčkův příchod zkvalitněním tréninkového procesu a trenérského štábu. "Je prověřený sparťanskou mládeží," řekl.

"Jelikož chceme na jaře bojovat o titul a v Evropské lize o postup přes Rostov, čeká nás náročný program. To znamená vyhodnocování soupeřů, analýzy, cestování. Navíc jsou tam studijní povinnosti Davida Holoubka. Proto považujeme rozšíření realizačního týmu za nutné. Práce bude pro všechny dost," doplnil Požár.

Bořek Dočkal s trenérem Holoubkem
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Co se několikrát skloňovaného "fotbalového lazaretu" týče, až na Martina Frýdka a Tomáše Rosického budou všichni hráči na začátku přípravy k dispozici, to znamená i Josef Šural, Václav Kadlec a Lukáš Vácha. "Tomáš se připojí v jejím průběhu," řekl Holoubek. Stav zraněného bývalého hráče Arsenalu prý ale vypadá dobře. "Jsme pozitivní. Jeho stav vypadá velmi dobře. Máme konkrétní představy, jak by se měl jeho tréninkový proces vyvíjet," řekl Požár.

Vedení Sparty se zabývalo příčinami rozsáhlé marodky. "Intenzivně jsme se tím zabývali. Řešili jsme vše od tréninkového procesu, přes zázemí, hřiště. Jde o souhru několika z nich. Od ledna budeme některé věci dělat jinak," zdůraznil Kotalík.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V průběhu zimy nechce klub nikoho z hráčů pouštět. Podle Kotalíka naíc stejně nepřišla nabídka na žádného hráče. Naopak Sparta usiluje o posilnění defenzivní části. "Je to levonohý hráč," řekl Požár. Zároveň se jedná o jediný transfer, na němž klub pracuje.

Už před nedávnem dotáhli na Letné příchod útočníka Néstora Albiacha, který přišel z Dukly. Z hostování si Sparta stáhle Matěje Hybše a Davida Březinu, oba se zapojí do zimní přípravy.

Spartu čeká vedle nejvyšší soutěže ještě pokračování v Evropské lize, ve vyřazovací části se už v únoru utká s nevyzpytatelným ruským Rostovem. Zda bude Rosický k dispozici právě na tým, který v základní skupině EL porazil Bayern Mnichov, zatím nechtějí trenéři odhadovat.

Zdroj
ČT sport, sparta.cz, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články