Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Havel o kouzlu Ďolíčku: Soupeři z něj mají obrovský respekt, porazíme tu kohokoliv

Praha - Obrovská tradice, obrovské kouzlo, říká o svém domovském stadionu Milan Havel. A slovo domovský je v tomto případě zcela zasloužené, obránce Bohemians v klubu působí nepřetržitě od svých útlých let. Dvaadvacetiletý odchovanec Klokanů nyní vyhlíží vršovické derby proti Slavii, které se odehraje v Edenu. I tam budou Bohemians velmi silní, Ďolíček je ale podle Havla pro Klokany bezmála tvrz, v níž mohou porazit kohokoliv.

"Odmalička jsme si tady chtěli všichni zakopat," vzpomíná na svá léta v žácích i v dorostu Havel. "Pamatuju si, že jsme tady hráli pár zápasů za mládež, a už to bylo něco, a teď je to něco neuvěřitelného," rozplývá se dvaadvacetiletý obránce.

"Myslím si, že i soupeři, kteří sem přijíždějí, mají obrovský respekt k Ďolíčku," věří Havel. A Bohemians, kteří se napevno etablovali v první lize a s mladým týmem předvádějí skvělý fotbal, toho dokáží využít. "Pokaždé si říkáme před zápasem, že je důležité chytit lidi, kteří nás potom ženou a ostatním se pak hraje špatně. Díky tomu se můžeme měřit s každým a každého porazit," myslí si.

K fotbalu to levého beka vedlo od nejútlejšího věku. "Od té doby, co jsem se naučil chodit, jsem si kopal s tátou neustále celý den. Už pak ze mě byl trochu hotový, stejně jako máma, pořád jsem se chtěl zapojovat," směje se Havel. "I rodičům moc děkuji za to, že se mě v tom snažili podporovat."

Bylo tak jen přirozené, že své schopnosti začal Havel rozvíjet prakticky ihned i na klubové úrovni. "V Bohemce už jsem odmalička, táta mě sem dovedl na nábor a už jsem tady zůstal. Prošel jsem všemi věkovými kategoriemi a je tady specifické prostředí. Bohemce vděčím za hodně a snad jí to vracím i na hřišti," doufá s úsměvem mladý obránce.

Přechod do A týmu pro něj nebyl jednoduchý, stejně jako téměř pro žádného hráče. Havel ale nešel na žádné hostování a postupně se zapojoval do základní jedenáctky, jíž je stabilní součástí.

"Nejhorší je přechod z dorostu do mužů, jak po fotbalové, tak mentální stránce," je přesvědčený Havel. "Čekal jsem na šanci tři roky, ale snažil jsem se vydržet a jít si za tím a věřit tomu. Byl jsem vyjukaný, přišel jsem do šatny, seděli tady Radek Sňozík, Pepa Jindřišek, takže to pro mě byl sen, bral jsem to za ohromnou čest si s nimi zahrát."

Debut pod trenérem Pivarníkem byl vítězný, stejně jako jeho gólová premiéra. A ta opravdu stála za to - Havel na začátku letošní sezony gólem z poloviny hřiště pomohl k demolici Zbrojovky, kterou Bohemians sestřelili už třemi góly v prvním poločase. "Pro mě je to další splněný sen, vždy jsem ten gól chtěl dát, a ještě tím, že to bylo v Ďolíčku a vedli jsme 3:0 po poločase, byl to skvělý zážitek," vzpomíná rád Havel.

Stejně jako mnozí další mladí hráči Bohemians je i jejich levý bek velice perspektivním hráčem, který vzbuzuje pozornost větších klubů. "Snažím se ale soustředit teď na Bohemku. Své sny mám, ale nechal bych si je pro sebe, nerad o tom mluvím. Důležité je být zdravý a doufám, že se nám takhle bude dařit dál," uzavírá Havel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články