Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Šéfem fotbalové ligy byl zvolen Dušan Svoboda

Praha - Šéfem fotbalové ligy bude Dušan Svoboda z pražské Sparty. Stávající předseda Ligové fotbalové asociace byl dnes na čtyři roky zvolen předsedou nového ligového výboru, jakési fotbalové vlády pro profesionální soutěže, které se od příští sezony osamostatní. K tomuto kroku by mělo definitivně dojít v pátek na valné hromadě Fotbalové asociace ČR v Brně.

Místopředsedou výboru za první ligu bude Adolf Šádek z Plzně, členy výboru za nejvyšší soutěž pak Václav Bartoněk z Brna, Jan Nezmar z Liberce a Michal Šrámek z Dukly Praha. Místopředseda představenstva Sparty Svoboda byl jediným kandidátem na post šéfa ligy a kluby první a druhé nejvyšší soutěže ho zvolily jednohlasně stejně jako plzeňského generálního manažera Šádka.

"Zadostiučinění žádné necítím. Cítím velkou odpovědnost. Ten proces trval řadu let. Když se zakládala LFA, tak to (osamostatnění ligy) vypadalo jako sci-fi, že by k tomu mohlo dojít. Povedlo se a jsem přesvědčen, že to je krok správným směrem," řekl Svoboda po volebním grémiu LFA.

Osamostatnění profesionálních soutěží by mělo být definitivně stvrzeno v pátek na valné hromadě v Brně. "Musí dojít k přijetí novelizovaných stanov a na základě toho už nic nebrání podpisu smlouvy mezi LFA a FAČR, takže by se to mělo podepsat v pátek," řekl Svoboda.

Místopředsedou za druhou ligu byl zvolen Richard Jukl z Hradce Králové a členem výboru Tomáš Provazník ze Sokolova. V kontrolním výboru zasednou Tomáš Buzek ze Slavie, Dariusz Jakubowicz z Bohemians 1905 a za druhou ligu Petr Heidenreich z Ústí nad Labem. Zatímco nejvyšší dvě soutěže a juniorskou ligu bude po osamostatnění řídit LFA, domácí pohár i Superpohár zůstanou FAČR.

Smlouva dává možnost LFA zřídit vlastní disciplinární komisi, odvolací komise ale bude dál spadat pod FAČR, stejně jako komise rozhodčích. "Vrátit důvěryhodnost v rozhodcovský sbor, to je hlavní úkol. Důvěryhodnost zásadním způsobem utrpěla, nejen tím excesem v 29. kole, ale dalšími věcmi už předtím," připomněl Svoboda středeční duel předposledního kola v Příbrami, na jehož řízení se podíleli opilí sudí Marek Pilný a Jiří Jech.

"Víme, že v následujících dnech se bude otázka komise rozhodčích řešit na úrovni asociace. Jsem rád, že komise zůstává v kompetenci FAČR. Je to to nejtěžší, co v české lize může být k řešení," dodal Svoboda, který by byl pro změnu nynějšího šéfa komise rozhodčích Miroslava Tulingera.

Základem je důvěra klubů v komisi, tvrdí Svoboda

"Myslím, že je potřeba, aby přišli noví lidé," uvedl. "Neumím si představit, že by to bylo řešeno bez dohody s ligovými kluby. V komisi musí mít důvěru kluby, to je základ všeho," doplnil.

Věří, že samostatnost ligy pomůže zvýšit její důvěryhodnost. "Jednání dnes bylo velmi otevřené. Některé věci jsme si celkem přesně pojmenovali. Ve výboru je dobré reprezentativní zastoupení a věřím, že máme s kolegy šanci ligový fotbal vrátit lidem a fanouškům," uvedl Svoboda.

Jednou z prvních věcí, kterou budou šéfové ligy řešit, je také budoucnost juniorské ligy, případně její úplné zrušení. Už od sezony 2017/18 by pak mohlo dojít ke změně hracího modelu nejvyšší soutěže, počet účastníků by ale podle Svobody zůstal stávající.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články