Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Posledních pět ligových výher Slavie nad Spartou? První z nich se datuje až do roku 1999

Slavia – Jestli Sparta ovládne nedělní derby se Slavií, vyhraje již šesté ligové derby v řadě. Letenským se to povedlo naposledy v letech 1954–1957. Naopak abychom našli první z uplynulých pěti výher Slavie v ligovém derby, museli bychom zapátrat až do minulého století. Slávisté přitom nyní zažívají výbornou formu a nad svým soupeřem konečně chtějí zvítězit. Za jakých podmínek vyhrávali při svých posledních pěti výhrách?

Radost Slavie při vítězství v derby v roce 1999
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

1. Slavia - Sparta 1:0 (9. kolo, 29. 9. 2012)

Ani jeden z obou týmů nešel do derby v ideálním rozpoložení. Sparta měla pod novým trenérem Vítězslavem Lavičkou na svém kontě dvě prohry v lize, a i když se dostala do základní skupiny Evropské ligy, herně se spíše trápila. Slavia pod Petrem Radou zase v prvních čtyřech utkáních sezony nevyhrála, nezvítězila ani v posledních sedmi zápasech v derby. Nepříliš pohledný zápas v Edenu nakonec rozhodla hlavička Martina Latky v 73. minutě zápasu ze standardního kopu i díky špatnému výběhu brankáře Vaclíka.

2. Sparta - Slavia 1:4 (9. kolo, 6.10.2008)

Poslední zápas Vítězslava Lavičky při jeho druhém působení na Letné. Sparťané šli do utkání z prvního místa v tabulce, ale byli nalomeni z evropských pohárů, když vypadli hned v prvním kole s Dinamem Záhřeb. Naopak slávisté mířili do derby jako obhájci titulu a měli před sebou první celou sezonu v novém Edenu. I když v lize po mistrovské kocovině již dvakrát prohráli a vypadli v předkole Ligy mistrů s Fiorentinou, dostali se do základní skupiny Poháru UEFA a vyhráli své poslední tři ligové zápasy se skóre 7:0.

Slavia tedy zřejmě měla být ve větší pohodě než její soupeř, vzájemné utkání obou týmů na Letné ale předčilo očekávání všech příznivců i odborníků. Sešívaní svého protivníka drtili hned od začátku. Po sérii odražených míčů se k balonu dostal Vladimír Šmicer a zavěsil za Kozáčika.

Slavia měla více ze hry a po půlhodině hry po špatném vyběhnutí slovenského brankáře zvyšoval Tavarés – podobným způsobem jako o čtyři roky později Latka při posledním vítězství Slavie. A i když Kamil Vacek záhy snížil na 1:2, sešívaní už si vítězství vzít nenechali. Přízemní centr za obranu v druhé půli zužitkoval znovu Šmicer a na konečných 4:1 završil po nádherném protiútoku Zdeněk Šenkeřík.

3. Sparta - Slavia 0:2 (9. kolo, 8. 10. 2007)

Další slávistická výhra na podzim a znovu v devátém kole. Sešívaní si užívali obrovské euforie poté, co poprvé postoupili do základní skupiny Ligy mistrů a dařilo se jim i v lize, když okupovali první příčku. Zato Sparta pod trenérem Bílkem sice obhajovala titul, v předkole Ligy mistrů ale vypadla s Arsenalem a ani v Evropské lize příliš neválela.

Podle jmen přitom měli Letenští k dispozici velmi slušný tým, v záloze jim tvořili hru Pavel Horváth s Karolem Kiselem v nejlepších letech, v obraně se zase mohli spolehnout na Davida Limberského, Zdeňka Pospěcha či Michala Kadlece. Navíc se Sparta mohla spolehnout na fantastickou bilanci – na Letné proti Slavii neprohrála od roku 1993.

Nic z toho ale na rozjetou Slavii nestačilo, navíc přemotivovaný Horváth se nechal ještě před poločasem vyloučit. Hned v úvodu se trefil Daniel Pudil, pět minut před koncem vítězství sešívaných potvrdil Zdeněk Šenkeřík. Snad i tato výhra byla jedním z klíčových kroků Slavie za prvním titulem po dvanácti letech.

4. Slavia - Sparta 4:1 (10. kolo, 23. 10. 2005)

První slávistická výhra po šesti letech - a hned mimořádně sladká. A mimochodem ta, která odstartovala poslední zlatou éru sešívaných. Slavia za Spartou v předchozí sezoně zaostala o jedenáct bodů, a tak k týmu přišel nový trenér Karel Jarolím. Ani ten ale nedokázal dostat sešívané hned napoprvé do Ligy mistrů přes Anderlecht, a tak se na rozdíl od Sparty museli spokojit jen s Pohárem UEFA. Navíc před derby vyhráli v lize z devíti utkání jen čtyři.

Přestože Sparta byla obhájcem titulu, kvalifikovala se přímo do základní skupiny Ligy mistrů, mimo hřiště byla zcela v rozkladu – a to stále kvůli nečekanému zimnímu odchodu Františka Straky a příchodu Jaroslava Hřebíka, jenž už ale klub do derby také nevedl. Přesto se nečekalo, že by výsledek derby měl být natolik drtivý. Tím spíš, že po krásné kolmici Karola Kisela poslal Miroslav Matušovič v pádu Spartu do vedení 1:0. Obrovskou šanci poté neproměnil Došek ani Poláček, Fořt navíc neproměnil penaltu pro Slavii.

Po půlhodině hry si ale Šventovo doklepnutí srazil do brány Kisel a po změně stran přišla famózní sedmiminutovka Slavie. 61. minuta – Latkova parádní hlavička po rohovém kopu, 63. minuta – dva loby Slavie z nádherného protiútoku překonaly Blažka. A 67. minuta – skvělé sólo Matěje Krajčíka po pravé straně zakončené tvrdou ranou k bližší tyči. Slavia si na Spartě smlsla 4:1.

5. Slavia - Sparta 2:1 (13. kolo, 8. 11. 1999)

Zřejmě jedno z nejlépe obsazených derby v samostatné historii české ligy. Pod trenéry Františkem Ciprem a Ivanem Haškem se Slavia i Sparta rozehrály na přelomu milenia do vynikajících výkonů. Letenští se s Rosickým, Jarošíkem či Lokvencem v sestavě dostali do osmifinálové skupiny Ligy mistrů, sešívaní zase došli až do čtvrtfinále Poháru UEFA, kde vypadli s Leedsem.

Slavia do utkání šla jako lehký favorit, navíc tabulku vedla o bod právě před Spartou. Fotbalová veřejnost byla navíc vůči novému trenérovi Sparty Ivanu Haškovi stále poněkud skeptická. 

Pohledné utkání v Edenu načal Pavel Horváth svým gólem v šestnácté minutě, v utkání plném šancí ale Sparťané po hodině hry srovnali hlavičkou Pavla Novotného po rohu Tomáše Rosického. Když už se zdálo, že utkání dospěje do remízy, rozhodl jej čtyři minuty před koncem Robert Vágner díky teči po střele Radka Krejčíka.

Pozoruhodné je, že ani jedno z uplynulých pěti ligových vítězství Slavie nad Spartou nepřišlo v jarní části sezony. Poslední tři vítězství na jaře nad Letenskými zaznamenali sešívaní na jaře 1999, 1993 a 1989. Slavia by pak letos na jaře chtěla ukončit ještě jednu sérii – pokud se letos nedostane do evropských pohárů, bude v Evropě chybět už sedmým rokem. A to je nejdelší pauza od let 1978 – 1985. Mezi roky 1992 a 2010 přitom Slavia v Evropě nechyběla ani v jednom roce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články