Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Fotbalová liga se nejspíš osamostatní od FAČR, možná už od příští sezony

Praha – První a druhá liga směřují k osamostatnění od Fotbalové asociace (FAČR). Ligové shromáždění odhlasovalo osamostatnění profesionálních soutěží, ke kterému by mohlo dojít již od příští sezony. Záměr musí ještě schválit vedení FAČR, zástupci klubů ale v tomto směru neočekávají větší komplikace. To ale rozporuje místopředseda FAČR Roman Berbr, který nepovažuje osamostnatnění ligy za hotovou věc.

"Dnes proběhl důležitý krok k osamostatnění profesionálních soutěží. Ligové shromáždění schválilo záměr reformy, tedy převod kompetencí z FAČR na Ligovou fotbalovou asociaci ("Nezávislé sdružení profesionálních klubů" – pozn. red.). Rovněž schválilo návrh smlouvy a pověřilo mě, abych vedl jednání s ostatními představiteli FAČR," řekl místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

Záměr musí schválit výkonný výbor FAČR, ale jednání by neměla být příliš komplikovaná. Svoboda, který je místopředsedou představenstva Sparty, je totiž zároveň předsedou Ligového shromáždění, Ligové fotbalové asociace a také místopředsedou FAČR pro ligu. A v Ligovém shromáždění, které osamostatnění iniciovalo, samozřejmě zasedají i majitelé ostatních prvoligových klubů včetně jabloneckého Miroslava Pelty, který stojí v čele FAČR.

Je nám líto, video expirovalo.
Samostatná fotbalová liga? Možná od nové sezony

"Pokud půjde všechno podle předpokladů, tak by od nové sezony už mohly být profesionální soutěže samostatné," dodal Svoboda. "Jedná se o tom už dlouho, ale dneškem je to na dobré cestě a nevidím žádné konfliktní body. Je to hlavně o nalezení optimálního režimu fungování, aby byly všechny strany spokojené," doplnil.

Podle místopředsedy FAČR za Čechy Romana Berbra však není situace tak jasná. Zpochybnil i připravenost rámcové smlouvy mezi FAČR a LFA, jejíž návrh je podle vyjádření Svobody na stole. "Pro mě to nyní není téma, protože není připravená potřebná rámcová smlouva mezi FAČR a LFA, kterou navíc musí schválit valná hromada. Dokud nebudou tyto záležitosti dořešeny, je předčasné se o tomto tématu bavit," uvedl v prohlášení Berbr. 

Na televizních právech by se do roku 2018 nic neměnilo

Osamostatnění by znamenalo především to, že řízení profesionálních soutěží by se z FAČR přesunulo na LFA. Rovněž by pod ligu měly patřit některé komise, především pak ta disciplinární. Naopak komise rozhodčích by určitě zůstala pod FAČR. "To vzhledem k UEFA a FIFA ani jinak nejde. My bychom mohli maximálně mít možnost delegovat do komise svého člena," doplnil Svoboda.

O osamostatnění profesionálních soutěží od Fotbalové asociace usilují zástupci klubů v čele se sparťanem Svobodou již několik let. Vedou je k tomu především ekonomické zájmy. Majitelé, kteří provoz klubů financují, by měli kontrolu nad řízením soutěže, mimo jiné také nad prodejem televizních práv.

V tomto ohledu by se však minimálně do léta 2018 nic nezměnilo, jelikož běží platné smlouvy mezi marketingovou společností STES, zastupující FAČR, a majitelem práv. Nové nastavení a zapojení LFA do příjmů z práv by tak bylo možné od 1. července 2018. Podle Svobody by osamostatnění první a druhé ligy ani nemělo ekonomicky ovlivnit výkonnostní a amatérský fotbal.

Svoboda již dříve vytkl několik cílů, k nimž by osamostatnění ligy mělo směřovat: kromě profesionalizace a zefektivnění soutěží také zvýšení návštěvnosti a vybudování lepší image vzhledem k nevalné minulosti spojené s korupcí. Hlavní snahou by bylo přivést do fotbalu více peněz z vysílacích práv, reklamy a marketingu celkově.

O samostatnosti se jedná už skoro deset let

Hlasování bylo jen formálním potvrzením dohody, kterou kluby učinily při lednové schůzce s vedením FAČR, kde otázku samostatnosti dlouho řešily. Už tehdy se záměrem souhlasilo všech 16 prvoligových celků. O osamostatnění ligy po vzoru zahraničních soutěží se mluví od roku 2006, kdy tehdejší ligový šéf Jaroslav Vacek naznačil, že záleží pouze na klubech a jejich majitelích, zda si přejí řídit klubovou soutěž zcela sami.

V roce 2009 kluby odhlasovaly, že chtějí pracovat na autonomii, a v březnu 2011 založily Ligovou fotbalovou asociaci pod vedením současného místopředsedy FAČR za ligu Dušana Svobody. Ten patří mezi největší zastánce osamostatnění nejvyšší soutěže a měl to i jako hlavní bod své kandidatury na místopředsedu v roce 2013. Od té doby se řešilo, jakým způsobem by se měl proces uskutečnit.

Ligové shromáždění rovněž schválilo menší změny v příští sezoně Poháru FAČR. Hrací termíny budou pro všechny kluby povinné, pouze ve 4. kole dostanou jiný termín týmy hrající evropské poháry. Již se ale pro zápasy nebude využívat reprezentační přestávka. Rovněž se nově už 4. kolo bude losovat. Zatím se losovalo až od čtvrtfinále. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články