Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Slavia neplánuje velké změny, Boleslav chce předkolo EL

Praha - Fotbalisté pražské Slavie zahájili zimní přípravu na jarní část sezony. Hráči osmého týmu ligové tabulky se sešli na stadionu v Edenu a hned zamířili na kondiční soustředění do slovenské Korni. Trenér Miroslav Beránek během zimní pauzy neplánuje žádné velké změny v kádru. "Teď je potřeba kádr stabilizovat, aby si hráči na sebe zvykli," řekl Beránek. Přípravu začaly i týmy Sparty (více čtěte zde), Teplic, Mladé Boleslavi, Slovácka, Brna, Bohemians 1905, Jihlavy a Ostravy.

"Už jsme tu osu v průběhu podzimu doplnili o jednoho stabilního hráče Levana Keniju, který nám může hodně pomoci. I díky němu možná budeme moci trošku změnit styl hry," uvedl kouč. Do přípravy se zapojí uzdravení brankář Martin Berkovec a záložník Tomáš Mičola, Beránek na srazu přivítal také navrátilce z hostování Josefa Bazala a Marka Červenku. Vedení jedná o možném příchodu Maďara Krisztiána Tamáse, který už v prosinci na Slavii trénoval.

Na testech je v Edenu mladý srbský krajní záložník Zoran Mihajlovič. "Na tomhle postu jsme měli gólové problémy. Je to obounohý hráč, hodně mladý, ročník 1996. Spíš se na něj podíváme z hlediska perspektivy, jak by nám mohl pomoci a v budoucnu třeba zapadnout do sestavy," uvedl Beránek.

Oproti podzimu skončil slovenský obránce Martin Dobrotka, který se vrátil do Slovanu Bratislava. Vedení už nepočítá do A-týmu s Marcelem Gecovem, Jakubem Petrem a navrátilci z hostování Janem Vošahlíkem a Štěpánem Korešem. Všichni se připravují s juniorkou. "Dobrotku jsme chtěli udržet, protože je charakterní hráč. Mohl hrát na více postech, takže z toho pohledu je to škoda. Ale končila mu smlouva, nakonec se rozhodl pro Slovan," řekl Beránek.

Během zimní přípravy chce vyřešit levou stranu sestavy. "Nejen post levého záložníka, ale i post levého obránce, protože Martin Juhar tam moc nechtěl hrát. Vyzkoušíme všechny varianty," řekl Beránek. "Je pravda, že krajní záložníci byli málo produktivní. Věřím, že i z vlastních zdrojů na tyhle posty najdeme hráče, kteří budou na jaře produktivnější," doplnil.

Fotbalisté Ostravy zahájili přípravu i s kolumbijským útočníkem Víctorem Zapatou. Dvacetiletý hráč by se po chorvatském záložníkovi Mateji Sivričovi měl stát druhou zimní posilou pátého celku podzimní části nejvyšší soutěže. Kolumbijský talent byl uvolněn z akademie Tottenhamu v létě 2013 a zatím marně shání stálé angažmá. Nedávno neuspěl na testech v Portsmouthu (4. liga) či Scunthorpe (3. liga).

Nový kouč Petr Frňka na úvodním srazu už musel oželet dvě podzimní opory. Slovenský záložník Ján Greguš v prosinci přestoupil do Jablonce a stoper Jan Baránek posílil Plzeň. "Už když jsem přicházel, jsem věděl, že Baránek a Greguš odejdou. Za Baránka alternativy máme, post středního záložníka musíme řešit," řekl Frňka.

Je nám líto, video expirovalo.
Baník se už připravuje s novým trenérem Frňkou

Bez brankáře Dušan Melichárka, který jedná o ukončení smlouvy, začali přípravu na umělé trávě ve Starém Městě fotbalisté Slovácka. Místo Melichárka se zapojil do tréninku jednatřicetiletý gólman Michal Daněk, který dostal od mateřského klubu Českých Budějovic souhlas k týdenní zkoušce.

Daňka zkouší i v Příbrami, která v širším kádru udělala hned několik změn. Do přírpavy tam nenastoupili Daniel Tarczal, Zoran Danoski a Levon Hajrapetjan, kteří si hledají jiné angažmá. Naopak na zkoušce jsou v klubu Petr Hronek z Vlašimi, Ivo Polanský z Kladna, Michal Macháček z Kolína a David Šraga z Ústí nad Labem.

Oproti podzimu v Příbrami již nejsou Martin Husár a Lukáš Stratil, kterým skončilo hostování. Vedení se naopak podle všeho povede udržet na hostování ze Sparty opory Martina Zemana a Simona Deliho a z Mladé Boleslavi nejlepšího střelce týmu Jakuba Řezníčka.

Do přípravy Slovácka se zapojilo i pět hráčů z juniorky. "Avizované zahraniční posily se připojí k týmu později," uvedl mluvčí Slovácka František Uhříček. Vedení klubu si vybralo hráče v Ghaně a Kostarice. "Chceme zvýšit konkurenci na jednotlivých místech v sestavě. Hlavně postrádáme vedle Doška dalšího kvalitního útočníka," řekl kouč Svatopluk Habanec.

Mladá Boleslav: Chceme do předkola Evropské ligy

Do kádru Mladé Boleslavi se vracejí Jan Šeda s Janem Štohanzlem, kteří za sebou mají angažmá v indické superlize, a také navrátilec z Kazachstánu Ondřej Kúdela. Nechyběla ani posila z Plzně pro levou stranu Matěj Končal.

Naopak odejít by mohl stoper Michal Smejkal, který odjel na testy do Kazachstánu. Z podzimního kádru již odešel na hostování do Baníku Ostrava Matej Sivrič a Pavel Šultes má svolení hledat si nové angažmá. Jedná se i o možných hostováních pro Miljana Vukadinoviče či Milana Lalkoviče.

Klub během ledna otestuje tři zahraniční hráče. Jedná se o slovenského záložníka s řeckými kořeny Mariuse Charizopulose ze Zlatých Moravců, estonského reprezentanta Igora Subbotina z Levadie Tallinn a Senegalce Gastona Mendyho, který posledních sedm let působil v rumunských klubech.

"Sportovním cílem pro rok 2015 je opět účast v letních předkolech Evropské ligy, kam vedou dvě cesty. Jedna je skončit do čtvrtého místa v lize, druhá pak úspěch v českém poháru. Považuji je obě za stejně důležité, žádnou z nich za prioritní," řekl prezident klubu Josef Dufek.

Trenérovi Teplic Zdeňku Ščasnému se na startu přípravy hlásili Jakub Hora s Lukášem Stratilem, kteří přišli z Plzně, s klubem podepsal tříletou smlouvu také maďarský záložník Benjamin Balázs, jenž přestoupil z Vitórie Guimaraes.

Na prvním tréninku naopak chyběl po skončení smlouvy brankář Patrik Lukáč a útočník Aidin Mahmutovič, který odešel do Plzně. Ze zranění se stále zotavuje Martin Jindráček, Nivaldo s Francisem Litsingim se připojí k týmu až po africkém mistrovství.

Klokanům už Brabec nepomůže, Brno posílilo o Zoubeleho

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 zahájili přípravu bez zkušeného stopera Ericha Brabce, který v klubu neprodloužil smlouvu. Naopak testuje slovenského obránce Patrika Vajdu z Banské Bystrice, za niž na podzim odehrál 18 utkání a dal čtyři branky. Pětadvacetiletý hráč může nastoupit ve středu i na krajích obrany.

Zatím pouze se dvěma novými posilami Lukášem Zoubelem a slovenským útočníkem Filipem Serečinem zahájili zimní přípravu fotbalisté Zbrojovky Brno. Trenér čtrnáctého celku prvoligové tabulky Václav Kotal ještě čeká v průběhu deseti dnů další nové hráče, kteří by pomohli sestupem ohroženému celku k záchraně. "Vedeme jednání se Spartou. Chtěli bychom získat zpět z Mladé Boleslavi Jana Šislera, který nám loni hodně pomohl," řekl Kotal.

Tři posily přivítal na startu přípravy také nový trenér fotbalistů Jihlavy Luděk Klusáček. Kádr Vysočiny rozšíří slovenský záložník Branislav Ľupták, ekvádorský útočník Augusto Batioja a defenzivní univerzál Vojtěch Kubista, který přišel na hostování z Jablonce. Tam naopak zamířil na přestup Lukáš Masopust a další oporu Adama Jánoše si z hostování stáhla Sparta.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihlavští zahájili přípravu v hustém sněžení
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články