Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čtyřminutovka Slavie. Během chvíle otočila se Slováckem a do Edenu veze tři body

Uherské Hradiště - Celý zápas se Slavia složitě dostávala do jakékoliv šance a Slovácko mělo utkání pod kontrolou a vedlo 1:0. Během čtyř minut však sešívaní postavili celý průběh utkání na hlavu - nejdříve se z rohu trefil Milan Škoda, poté Heču prostřelil Bekim Balaj. Slavia si tak z úvodního utkání odnáší důležité - a i vzhledem k průběhu utkání nečekané - tři body.

Utkání Slovácko - Slavia
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Slovácko nastoupilo do utkání dobře. Již v šesté minutě se po jednoduchém přečíslení ve středu hřiště mohl prosadit Došek, když z levé strany od Šimky obdržel vynikající centr. Z bezprostřední vzdálenosti před brankářem Hrubešem však útočník Slovácka nedokázal usměrnit svou střelu mezi tři tyče. O chvíli později pak mohli domácí zahrávat pokutový kop, podezřelý zákrok Juhara na Diviše však rozhodčí nevyhodnotil jako nedovolený.

Slovácko většinu prvního poločasu dominovalo v držení míče, Slavia se v první půli dostávala pouze do nenápadných průniků. Černý se před Hečou ocitl v dobré pozici, nezvládl však ani vystřelit. V třiadvacáté minutě ale Slavia mohla překvapivě vést. Na přesný centr od Juhara z levé postranní čáry zareagoval Škoda v pádu hlavičkou a trefil se do bližší tyče.

Bylo to ovšem Slovácko, kterému se podařilo vstřelit první branku, a byl u toho aktivní záložník domácích Michal Trávník. Dvacetiletý odchovanec klubu, který v uplynulé sezoně odehrál pouze čtyři utkání v základní sestavě, již po půlhodině hezky vystřelil zpoza vápna, jeho rána však proletěla jen vedle levé Hrubešovy tyče.

O tři minuty později se však Trávník již dočkal svého druhého ligového gólu v kariéře. Radův nákop z hloubi hřiště na zadní tyč zasáhl v těžké pozici Kerbr, sklepl na Trávníka a ten již míč hlavou dostal za brankovou čáru. Do konce poločasu Slovácko zahrozilo ještě jednou prostřednictvím centru. Nákop od pravého rohového praporku tečoval Došek na Kerbra, jenž se v akrobatické poloze položil do střely a donutil Hrubeše k výbornému zákroku.

Ve druhém poločase obraz hry pokračoval, Došek se zády k bráně natlačil do bránícího stopera Slavie, levou nohou si dobře nadzvedl přízemní přihrávku a po dopadu z otočky vypálil pravačkou, nedokázal však balon trefit ideálně tak, aby propálil Hrubeše. Přesto jeho skákavá střela nadělala gólmanovi Slavie četné problémy.

Slavia se nedostávala do žádného tlaku, ani si nevypracovala vyloženou příležitost. V jedné z mála šancí se po nákopu z levé strany dostal mezi dva stopery Škoda a mohl jít sám na Heču. Míč mu však při zpracování odskočil na pět metrů k dobíhajícímu zadákovi Slovácka.

Byli to domácí, kteří neustále vyvíjeli tlak na Slavii – a nebylo tedy divu, že televizní kamery při sporadickém záběru na trenéry obou týmů zachytili kouče hostí Beránka, jak vydává pokyn svým svěřencům, aby neustále neustupovali svým protivníkům. Slovácko se dostalo ke dvěma dobrým příležitostem, Trávník poslal utajený přízemní centr přesně na nohu Kerbra, který ale neprostřelil Hrubeše. Zanedlouho si Šumulikoski vyměnil míč na jeden dotek s Valentou a výborně vystřelil zpoza vápna, Hrubeš pouze vyrážel před sebe.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovácko - Slavia

O to nečekanější pak bylo vyrovnání Slavie v 74. minutě. Milan Škoda se po rohovém kopu Martina Juhara fantasticky položil hlavou do míče a zavěsil do pravého horního rohu Hečovy brány. A o tři minuty později se Slavia dokonce dostala do vedení. Tomáš Rada se z pozice stopera snažil vyvézt míč do středu zálohy, pokazil však přihrávku a nestačil se již vrátit na svou pozici. Piták naopak prostrčil kolmici mezi dva obránce domácích, za něž diagonálně naběhl Balaj a prostřelil Heču mezi nohama.

Slavii dvě branky probudily, hosté konečně dokázali lépe kombinovat v záloze, ne však nadlouho. Slovácko mohlo vyrovnat, když nákop z levé strany sklepával Diviš před bránu, ale na jeho dobrý míč nedokázal nikdo z domácích včas zareagovat. V posledních vteřinách měli domácí ještě jednu obrovskou příležitost - po nákopu ze středové čáry si málem srazil míč do vlastní sítě Jiří Bílek, když trefil břevno. Nakonec však Slavia svůj náskok uhájila a v Uherském Hradišti tak vybojovala mimořádně cenné vítězství.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 1:2 (1:0)

Branky: 33. Trávník - 73. Mil. Škoda, 77. Balaj. Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, Vysloužil. ŽK: Došek, Šumolikoski. - Zmrhal, Balaj. Diváci: 5 320.

Slovácko: Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski (90. Břečka) - Diviš, Valenta (77. Kalouda), Trávník (81. Havlík), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.
Slavia: Hrubeš - Mikula, Latka, Bílek, Juhar - Dobrotka (71. Piták), Gecov (46. Baéz) - M. Černý, Mil. Škoda, Petr (40. Zmrhal) - Balaj. Trenér: Beránek. 

Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Jsem nesmírně zklamaný z prohry. Nebudu se zaobírat zda byla zasloužená, stala se. Dlouho mě bude mrzet, jak se změnil obraz hry, kdy jsme nabídli soupeři standardní situaci k otočení výsledku. Slavia se v závěrečných dvaceti minutách probudila a využila našich chyb, ze kterých dala dvě branky. Když už nic, tak jsme alespoň mohli uhrát remízu. Hráli jsme sedmdesát minut s nesmírným nasazením a bojovností. Bohužel branku jsme nedali. Trefili jsme břevno, hodně střel bylo mimo branku. Kdybychom dali druhý gól, tak jsme vyhráli. Dva penaltové zákroky na naše hráče nemohu posoudit, byl jsem hodně daleko. První inkasovaný gól padá na stopery Košúta a Radu, který byl i u druhé branky. Přitom kromě těchto dvou situací podal nadprůměrný výkon."

Miroslav Beránek (trenér Slavie): "Soupeř byl fotbalovější, my jsme se hledali. V naší hře byla spousta pasáží, kdy jsme špatně přebírali hráče a měli jsme problémy s dlouhými míči na Doška. Střídající hráči oživili hru, vyrovnali jsme a narostlo nám sebevědomí, soupeře naopak inkasovaná branka poslala do kolen. Využili jsme nekoncentrovanost a chvilkovou frustraci Slovácka po vyrovnávacím gólu. Mohu určitě hovořit o našem šťastném vítězství. Petr se nechytl, proto jsem sáhl už v prvním poločase ke střídání. Další hráči také nehráli v prvním poločase podle představ, střídání nám pomohla. Karel Piták měl podíl na tom, že se nám podařilo utkání rozhodnout." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články