Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Peltův boj s výtržníky. FAČR chce na stadiony kamery

Praha - Za necelý rok a půl by se na prvoligových fotbalových stadionech mohly objevit nové kamerové systémy, které by dokázaly rozpoznat jednotlivé lidské obličeje. "Stadiony chceme vybavit novou technikou, abychom zamezili vstupu nežádoucích fanoušků. Musíme udělat jejich databázi," uvedl Miroslav Pelta. Kluby ale zatím žádné informace o kamerovém snímání obličejů nemají a pozastavují se nad tím, že by musely investovat další peníze.

Ilustrační foto

Fotbalová asociace ČR nyní ve spolupráci s ministerstvy, policií a dalšími státními institucemi vymýšlí, jak kamerový systém technicky zrealizovat. "Už jsem požádal ministra školství, aby se na financování podílel stát. Část peněz dodá asociace, část STES (marketingový partner) a část samozřejmě i vlastníci stadionů," uvedl Pelta v rozhovoru pro MF Dnes.

Systém rozpoznávání obličejů funguje tak, že snímá parametry lidské tváře - vzdálenost od koutku oka ke špičce nosu či od koutku úst k bradě. Méně vyspělé systémy jsou ale značně nespolehlivé, ty srovnatelné například s otiskem prstu jsou pak velmi drahé.

V úvahu připadá 3D analýza obličeje. K ní už musí existovat databáze lidí, kteří se nechají do systému nasnímat třeba při koupi vstupenky na zápas. "Počítá se s tím, že vznikne centrální databáze lidí, kteří už mají zákaz vstupu na stadiony. Do 30. června by měl být předložen konkrétní návrh, který budeme posuzovat," uvedla mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Kluby jsou zatím k plánu instalace kamerového systému na stadionech rezervované. "V této fázi preferujeme adresný ticketing jako nástroj na vyloučení problémových fanoušků z hlediště. V současné době, kdy kluby otáčejí každou korunu, by právě tato levnější varianta byla vhodnější," uvedl mluvčí Zbrojovky Brno Jan Hrabálek. "Žádná opatření nejsou všeřešící. Vždy jde o kombinaci různých postupů. O dva měsíce dříve se mluvilo o tom, že kluby musí mít registrační karty fanoušků. Teď je to zase něco jiného," řekl mluvčí Slavie Jiří Vrba.

Zdroj
ČTK, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články