Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Štajner: Nikam bych nešel, kdyby mi nabídli smlouvu dříve

Semčice (Mladoboleslavsko) - Otálení Liberce s nabídkou nového kontraktu je podle Jiřího Štajnera hlavním důvodem, proč překvapivě opustil severočeský klub, pro který byl ústřední postavou. Ve středu se dohodl na angažmá v Mladé Boleslavi a ocenil její rychlé a konkrétní jednání. I když ho mrzí negativní reakce libereckých fanoušků, svědomí ho nehryže. "Lidé neví, co za mým odchodem z Liberce bylo. V Liberci jsem byl u fanoušků oblíbený, takže mě i kvůli nim odchod mrzí, ale nedá se nic dělat," prohlásil Štajner.

Jiří Štajner už liberecký dres neoblékne, ulovila ho Boleslav
zdroj: isifa/mafra autor: Ota Bartovský

Dušuje se, že by Liberci nedal sbohem, pokud by měl v předstihu garantovanou novou smlouvu. "Kdyby přišel Liberec s konkrétní nabídkou dříve, určitě bych neodcházel," řekl Štajner, kterého už jako velkou posilu představil boleslavský klub.

Sedmatřicetiletému hráči v Liberci po sezoně vypršela smlouva a marně prý čekal na dohodu. Liberec podle něj jednal liknavě. "Neměl jsem od klubu ani během jara žádné náznaky. Navíc už začala dovolená, za čtrnáct dní je příprava na novou sezonu a pořád se nic nedělo. Proto jsem se rozhodl pro Mladou Boleslav, která mi smlouvu dala hned. Jejich jednání bylo ve středu velmi vstřícné, což mě přesvědčilo, abych sem šel," líčil Štajner, který bude v Boleslavi oblékat dres s číslem 24.

Když v sobotu skončila liga, Štajner naznačil, že by jej lákalo angažmá ve Spartě. Už tím nahněval liberecké fanoušky. "Nějaké oťukávání tam bylo, ale pro pražský klub nebylo jednání se mnou momentálně prioritou. Zato Mladá Boleslav jednala rychle," popisoval Štajner.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Štajner mění dres - míří do Mladé Boleslavi

Liberečtí fanoušci mu spílají do zrádců, Štajner ale prý internetová diskuzní fóra nebere příliš vážně. "Četl jsem pár věcí. Ale kdybych to řešil, musel bych se oběsit. Asi jako všichni... To jsou internetové diskuze, lidé pod přezdívkami, ale do očí vám nikdo nic neřekne," uvedl.

Nezmar volal pozdě

Nebojí se ani toho, že by jeho odchodem do Boleslavi byla zpřetrhána dlouholetá přátelská pouta uvnitř libereckého klubu. Například sportovní manažer Slovanu Jan Nezmar, dlouholetý Štajnerův parťák na hřišti, nebyl nadšený, když se o zájmu Mladé Boleslavi dozvěděl. "Honza mi volal s nabídkou smlouvy, když jsem ji jel podepsat do Boleslavi. Už jsem z toho nechtěl cuknout. Honza byl naštvaný, ale věřím, že to naše vztahy nepoznamená. Tohle je profesní záležitost," prohlásil Štajner.

Už teď si uvědomuje, jak prestižní záležitostí pro něj bude první zápas proti libereckému týmu. "Až bude los ligy, hned se podívám, kdy proti Liberci budeme hrát," plánoval Štajner. Musí oželet účast v příštím ročníku Evropské ligy, do níž pomohl jarním finišem Liberci. "Ale i tak cítím výzvu, abych si poháry za rok zahrál s Boleslaví. Angažmá tady je pro mě další výzva," řekl Štajner.

Další posilou je Rosa a teď Matějovský?

Šéf mladoboleslavského klubu Josef Dufek je nadšený, že získal ofenzivní hvězdu. Středočeši velké ambice naznačili i získáním obránce Antonína Rosy z Teplic a na přestupovém trhu chtějí být vidět i dál. Dufek naznačil, že v hledáčku je také sparťanský záložník Marek Matějovský, který si před lety udělal jméno právě v Mladé Boleslavi.

Šéf Boleslavi Dufek o přestupu Štajnera:

"Je to největší přestup za dvanáct let, co jsem v klubu. Jirku jsem k nám chtěl už několikrát, ale až teď se naše cesty spojily. Jakmile jsem zjistil, že bychom Jirku mohli získat, zakousl jsem se do toho jako pitbull. A za den bylo všechno dotažené."

Dufka těší i angažování urostlého zadáka Rosy z Teplic. "Takového hráče jsme potřebovali. Vysoký, navíc levák a velmi konstruktivní. I po něm jsme pošilhávali tak dva tři roky," uvedl. Uvažuje, že zkusí oslovit Matějovského, o jehož konci ve Spartě se spekuluje. Matějovský v minulosti v Mladé Boleslavi zářil a dostal se až do reprezentace, s Dufkem jej navíc pojí přátelské pouto. Podle Dufka je ale jeho příchod zatím daleko.

"Nemusíme přivést jen Matějovského, i když je ikonou našeho klubu a budu nadšený, když to vyjde. Ale zatím je k tomu zbytečné říkat víc," uvedl Dufek. Přál by si setrvání dalšího zkušeného záložníka Davida Jarolíma, kterého bundesligový Hamburk láká do role trenéra mládežnických celků. "Je otázka, jestli ještě rok budu hrát, nebo se do HSV vrátím už v létě," citovala Jarolíma agentura SID.

Dufek však Jarolíma, kterého získal v lednu, chce udržet. "Komunikujeme spolu a budu rád, když u nás zůstane. David si potřebuje vyjasnit vztah k Hamburku. Ale máme příslib, že v české lize bude působit jen v Mladé Boleslavi. Kdyby odešel, mám v hlavě už vymyšlenou náhradu," uvedl. Místo Jarolíma by si v sestavě zřejmě dokázal představit právě Matějovského.

Dufek plánuje i odchod několika hráčů. Osmé místo v minulém ročníku nejvyšší soutěže a porážka ve finále domácího poháru je pro šéfa klubu trpkým zklamáním, které už nechce zažít. "Řeknu to tak, že takových pět až sedm hráčů mě velmi zklamalo. A budou muset jít pryč," prohlásil Dufek, aniž by byl konkrétní.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články