Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Gambrinus liga dnes pozná svého mistra. Bude jím Plzeň, nebo Sparta?

Praha – Nejvyšší česká fotbalová soutěž po třiceti hracích týdnech a více než deseti měsících vyvrcholí posledním kolem, které určí mistra. Jedno je jasné – stane se jím Viktoria Plzeň, nebo Sparta Praha. V lepší pozici jsou Západočeši, Sparta naopak musí vyhrát a doufat v remízu či prohru červenomodrých. Dokáže se sestupující Hradec postarat o obrovské překvapení a obrat Plzeň o titul? Přímý přenos sledujte od 16:20 na ČT sport a našem webu.

K podobnému selhání za posledních deset let došlo jedinkrát. Sparta měla v roce 2008 titul ve svých rukou, pak však vinou kontroverzních momentů a nepochopitelných lapsů prohrála tři poslední utkání a v podstatě darovala titul Slavii. Od té doby favorité svou cestu za mistrovským pohárem vždy zvládli. "Pro mnohé je to utkání kariéry. Je potřeba k tomu přistoupit zodpovědně, abychom uhráli výsledek, jaký potřebujeme. Na prvním místě musí být pokora. A pak bojovnost," říká obránce Plzně David Limberský.

Přestože k velkému překvapení v boji o titul v Gambrinus lize téměř nedochází, český reprezentant stejně jako všichni Západočeši pamatuje na velké loňské zklamání v Liberci. Plzeň tehdy u Nisy musela zvítězit, aby nejvyšší českou soutěž ovládla. To se jí však nepovedlo a s nastávajícím mistrem jen remizovala 0:0. "Podruhé už bychom nechtěli zažít, abychom o titul přišli v posledním kole. Jsme si toho vědomi a snad máme natolik zkušené mužstvo, abychom to zvládli," věří Limberský.

Plzeň se pro to v letošním ročníku snažila udělat, co mohla. Někdo by mohl dodat, že až moc. Od podzimního utkání se Spartou (1:0) celou sezonu provázely spekulace, jestli si Viktoria k některým bodům nedošla prostřednictvím nekalého ovlivňování zápasů. Ani aféra "Křetínského tašky" by však neměla zastřít dosud vynikající sezonu, kterou za sebou Plzeň má. O dva body vládne české nejvyšší soutěži, a to i poté, co absolvovala velmi dlouhou sezonu v Evropské lize. Prošla třemi předkoly, skončila první ve skupině před loňským vítězem Atlétikem Madrid, na jaře vyřadila Neapol, druhý tým Serie A, v souhrnném skóre 5:0 a vypadla až s Fenerbahce.

Stagnující Plzeň

Od té doby však její výkony stagnují. Udržela se sice na první příčce, ale prohrála tři utkání z deseti a ve zbývajících sedmi k vítězstvím neprošla nejpřesvědčivějším způsobem. Její tradiční kombinační styl hry vázl, což Viktoria nahrazovala důrazem v koncovce. Velký tlak střídavě platil, dobře připravená mužstva si však dokázala poradit i s velkým tlakem Západočechů a eliminovat množství vyložených šancí. Plzeň také vstřelila výrazně méně gólů než v předchozích sezonách – loni se jí podařilo soupeřům nasázet 66 gólů, předloni dokonce 70. Tentokrát jich dala pouhých 51. Zato však zlepšila obrannou činnost – inkasovala o dvanáct gólů méně než loni, tedy jedenadvacet.

Přestože je Hradec posledním mužstvem v tabulce a jistým sestupujícím, jeho defenziva pracovala poměrně dobře – byla desátá nejlepší v soutěži. A dalším varovným signálem pro Plzeň je i bilance se soupeři ze spodní třetiny tabulky. Zatímco Sparta ve dvanácti zápasech s nejslabšími soupeři ztratila čtyři body, Plzeň přišla o deset. Viktoria však má suverénně nejlepší bilanci venkovních zápasů, získala zde více bodů než ve Štruncových sadech. Na druhé straně Hradec si sestup vysloužil žalostnými výkony v domácím prostředí, ze čtrnácti utkání zde vyhrál pouhé tři, na jaře pak ani jeden.

S Východočechy nicméně letos Viktoria již jednou prohrála, byť "pouze" v poháru a s obměněnou sestavou. "Pod lízátky" pak Plzeň musí zvítězit, aby měla naprostou jistotu mistrovského poháru. "Když neporazíme sestupující Hradec, tak si titul nezasloužíme," říká rezolutně Limberský. "Karty jsou rozdané spravedlivě. Jet do Hradce s vědomím, že nám stačí remíza, by taky nebylo jednoduché."

Je nám líto, video expirovalo.
Jak si stojí před rozhodujícím kolem soupeři Plzně a Sparty?

Soustředit se na sebe

Plzni však remíza stačit může, a to v případě, že Sparta v domácím prostředí neporazí Duklu. I takový scénář je možný, letenští totiž nad loňským nováčkem, který je v současnosti čtvrtý v tabulce, ještě v samostatné české soutěži nezvítězili. A Dukla má motivaci se na své "bramborové" pozici udržet. "Jdeme každopádně hrát sami za sebe, máme rozdíl v prémiích za čtvrté, páté nebo šesté místo," uvedl kapitán týmu z Julisky Patrik Gedeon.

Sparta proti Dukle nebude mít jednoduchou úlohu, zvláště obrana letenských v posledních utkáních několikrát naprosto zbytečně kapitulovala. Ani proti Teplicím v závěrečných fázích zápasu nebyla zdaleka stoprocentní, Severočechům však chyběla přesnost v zakončení.

V podobném rozpoložení se nachází i Dukla. Tým, který nasbíral drtivou většinu svých bodů v domácím prostředí a prezentoval se mimořádně sympatickým herním projevem, se na stadionech soupeřů v průběhu sezony spíše trápil. Hlavní slabiny Dukly – nedisciplinovaná defenziva a neefektivita v zakončování šancí – zde vždy nejvíce vyplavaly na povrch. Na Letné tak lze očekávat nevyzpytatelné utkání se spoustou šancí a zvratů.

Sparťané se podobnému scénáři budou chtít vyhnout – potřebují vyhrát přinejlepším alespoň o dva góly, což by vytvořilo tlak na plzeňské hráče. "Musíme se soustředit hlavně na sebe, abychom to utkání zvládli. Až pak můžeme koukat na druhé," podotýká záložník Sparty Josef Hušbauer. Ať už ale poslední utkání pro Spartu dopadne jakkoliv, je jisté, že od poslední sezony, kdy skončila druhá, prošla obrovským vývojem. Mladý tým dokázal stmelit kouč Lavička, který zároveň mužstvu vtisknul pohledný herní styl. Sparta navíc stejně jako Plzeň předvedla vynikající výkony v letošním ročníku Evropské ligy. Ve skupině přehrála loňského finalistu Athletic Bilbao a vypadla až v poslední minutě dvojutkání s budoucím vítězem soutěže Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Chelsea - Sparta

Všechno, jen ne dvojité selhání

Není tak divu, že i přes kolísavou domácí formu by si trenérský post měl Vítězslav Lavička udržet. "Slyšel jsem to od pana Křetínského, když jsme přijeli z Brna a řešili aktuální situaci. Určitě neděláme všechno bez chyb, ale myslím, že směr je nastavený dobře. Nicméně uvidíme, jaká bude situace po sobotě," konstatoval sparťanský kouč.

Ani jeho tým a ani ten plzeňský se přitom nemusel dostat do pozice, kde by rozhodoval výsledek posledního kola. Sparta mohla dohánět bodový zisk Plzně i rozdíl ve skóre, místo toho však doma remizovala s Jihlavou a vzápětí prohrála na hřišti Liberce. Viktoria si mohla pojistit titul již minulou neděli, Severočechům však podlehla stejně jako Sparta, navíc gólem z poslední minuty nastavení.

Poslední kolo tak může být stejně nepředvídatelné a napínavé jako poslední ligové týdny. Ty však provázela spíše střídavá selhání než úžasné výkony obou týmů, a tak není nepředstavitelné, že by kapitulovat mohli oba soupeři v boji o titul. To by však sezoně poznamenané hned několika korupčními kauzami mohlo zanechat nesmírně trpký nádech. "O tom radši ani nechci přemýšlet. To by bylo něco hrozného," říká Hušbauer a jeho protivník Limberský doufá v úplně jiné vyústění: "V lize jsme Hradec v prvním kole porazili 3:0, podobný výsledek by byl pěkný i teď na závěr."

Zdroj
ČT sport, ČTK, iDNES, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články