Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Snaha Sparty sesadit vedoucí Plzeň uzavře ligový podzim

Praha - Kdo přezimuje na prvním místě a kdo naopak zamrzne na sestupových příčkách, bude jasné po víkendu. Fotbalová liga nabídne poslední část svého podzimního programu a zápasy 16. kola mohou zamíchat pořadím na obou pólech tabulky. Plzeň si už před týdnem zajistila titul půlmistra, který bude hájit v pondělní dohrávce s Jihlavou, ale na její pozici ještě zkusí zaútočit druhá Sparta. Ta si stejně jako Západočeši ve čtvrtek v předstihu zajistila postup ze základní skupiny Evropské ligy a v neděli se s ligovým podzimem rozloučí na hřišti poslední Příbrami. Také třetí Jablonec chce po duelu s Hradcem Králové zůstat v kontaktu s čelem tabulky. Přímý přenos tohoto zápasu vysílá ČT sport a náš web. Předzápasové studio začne v 18:25.

David Limberský
zdroj: EPA autor: FRISCO GENTSCH

Sparta na Plzeň ztrácí bod, a když uspěje v Příbrami, dostane svého rivala pod tlak. "Víme, že stále můžeme přezimovat na prvním místě v tabulce, když Plzeň zaváhá. Pro nás je velkou motivací, abychom se na první místo dostali," uvedl kouč Sparty Vítězslav Lavička. Jeho tým v nejvyšší soutěži bude útočit na třetí výhru za sebou a prodloužení aktuální šestizápasové neporazitelnosti.

Výjezdy do Příbrami pro sparťany v minulosti většinou končily úspěchem, Středočeši doma pražského soka porazili jen jednou z 15 odehraných zápasů. Sparta ale má motivaci: Letos na jaře na Letné Příbrami podlehla a ztracené body ji pak stály i titul. Příbram v podzimní derniéře ze sebe touží sejmout nálepku nejhůře střílejícího týmu ligy. Inspirací pro ně může být nedávný domácí vítězný duel s Plzní.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Čekám, že chlapci budou pracovat na doraz, aby Spartu porazili, protože v naší situaci body nutně potřebujeme," uvedl kouč Příbrami Karol Marko, jehož tým nyní od nesestupových příček dělí dva body.

Jablonec před zimní pauzou nehodlá dopustit, aby narostla jeho ztráta na Plzeň se Spartou. Severočeši, kteří nyní na Plzeň ztrácejí dva body, ale v duelu s Hradcem Králové musí vylepšit i dosavadní bilanci na domácím hřišti. Z osmi zápasů se jen třikrát radovali z výhry.

Kouč domácích Václav Kotal bude mít o motivaci postaráno, v minulé sezoně totiž ještě vedl Hradec. "Musíme doma potvrdit výsledek z Olomouce, chceme zůstat do třetího místa a já věřím, že kluci domácí smůlu už konečně prolomí," přál si Kotal.

Poslední dvě prohry hodlá odčinit i Olomouc, kterou nezdary v Plzni a s Jabloncem stály pád z prvního místa až na současné čtvrté. Hanáci by se rádi chytili v moravském derby na půdě Slovácka, které vyhrálo jediný z posledních šesti vzájemných zápasů. Olomouc ale musí vymyslet, jak nahradí absenci nejlepšího ligového střelce Michala Ordoše. Ten pyká ze čtvrtou žlutou kartu, takže přijde o zápas proti svému bývalému klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kalemba ve Studiu 6 o fotbalovém podzimu

"Olomouc určitě nepočítala s tím, že dvakrát prohraje a vyjde střelecky naprázdno. Myslím si, že o to víc budou hráči Sigmy na zápas s námi nahecovaní. Olomouci sice bude chybět její nejlepší střelec Ordoš, ale má velice kvalitní útočnou fázi i s dalšími hráči," řekl trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Teplice zase mají sestupové starosti. Ambiciózní tým se krčí až na předposledním místě a duel s Brnem teď jeho představitelé označují za zápas podzimu. "Naše postavení v tabulce znamená, že po případném neúspěchu bychom přezimovali v sestupovém pásmu, a to by samozřejmě bylo hodně špatné," varoval teplický kouč Zdeněk Ščasný.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články