Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Plzeň bude hájit titul půlmistra v duelu posledních šampionů

Praha - Minulý týden plzeňští fotbalisté přejeli vedoucí Olomouc, v dnešním prestižním duelu mohou oslavit titul půlmistra. Když zvítězí v prestižním souboji posledních dvou ligových šampionů v Liberci, nemusí se ohlížet na výsledky Sparty, Jablonce a Olomouce, které jsou v těsném závěsu. Vzájemný duel aspirantů na pohárové příčky Olomouce s Jabloncem je dalším magnetem 15. kola. Uniknout z poslední pozice touží Ostrava před soubojem se Slováckem. Přímý přenos utkání Liberec - Plzeň sledujte na ČT sport a našem webu se studiem od 18:00.

Hlavní pozornost bude upřena do Liberce, kam zavítá Plzeň. V posledním kole minulé sezony jejich zápas rozhodoval o tom, kdo se bude radovat z titulu. Teď se Liberec dívá na Plzeň s devítibodovým odstupem a blížící se utkání vnímá jako jednu z posledních šancí vrátit se do dostihů o čelné příčky. "Chci věřit tomu, že zápas bude stejně dramatický jako ten poslední v minulé sezoně. Ale Plzeň je teď favoritem. Hraje nejlepší fotbal v lize a naposledy v souboji o první místo jednoznačně přehrála Olomouc," řekl domácí kouč Jaroslav Šilhavý.

Liberec chce prolomit nepříznivou bilanci ze vzájemných duelů. Liberec v pěti posledních zápasech nedokázal zvítězit, doma naposledy Plzeň porazil před pěti lety. Naposledy se na libereckém stadionu představí dlouholetá domácí opora Jan Nezmar, na jaře už bude působit v klubovém managementu.

Západočeši míří pod Ještěd ve výborném rozpoložení. Poslední tři ligové výhry, po nichž Viktoria poskočila do čela soutěže, doplněné dvěma triumfy v Evropské lize s Hapoelem Tel Aviv, mužstvu dodaly hodně elánu. Titul půlmistra však pro Plzeň není hlavní motivací. "Rádi bychom se udrželi v popředí tabulky, ale rozhodovat se stejně bude až po třicátém kole," uvedl kouč Pavel Vrba.

Na jakékoliv zaváhání Plzně čeká Sparta, která by v tom případě a výhře s Teplicemi šla na první místo. Spartu však trápí nevyrovnané výkony: v lize od šestého kola nedokázala zvítězit ve dvou zápasech za sebou a s Teplicemi jí navíc budou chybět elitní útočníci a nejlepší střelci Kadlec s Kweukem. "Na šanci ale trpělivě čeká Balaj. Pokud ji dostane, věříme, že ji zúročí. V lize nás čekají poslední dvě podzimní utkání a chceme z nich maximální počet bodů," řekl kouč Vítězslav Lavička.

Teplice povzbudil únik z chvostu tabulky po výhře nad Libercem. "Nálada je podstatně lepší, vítězství nám pomohlo. Ale už je to historie. Čeká nás Sparta, která je na domácím hřišti velmi silná, ale rádi bychom už někde prolomili neúspěšnou sérii venku," uvedl trenér Zdeněk Ščasný. Severočeši ze sedmi výjezdů na hřiště soupeřů v letošní sezoně získali jediný bod za úvodní remízu v Brně.

Olomouc a Jablonec shodně chtějí napravit zaváhání z minulého kola. Hanáky ještě teď mrzí debakl 0:3 v Plzni. Vzpruhou pro Sigmu je skutečnost, že tahouni Hořava, Pospíšil a Ordoš si ve středu před domácím publikem odbyli reprezentační premiéru v přípravě se Slovenskem. Jablonec, který zase doma nechal všechny body Mladé Boleslavi, znovu upíná své naděje ke kanonýru Lafatovi, jenž proti Slovensku právě v Olomouci zazářil dvěma góly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články