Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Začíná Gambrinus liga. Přinášíme kompletní servis o nové sezoně

Praha - Jubilejní dvacátý ročník Gambrinus ligy dnes začíná předehrávkou Jablonce s Ostravou. Nadcházející sezona, ze které vám nabídneme kolem 60 přenosů, slibuje hodně změn. Liga půjde víc vstříc fanouškům, většina týmů bude usilovat o atraktivní fotbal a favorit na titul rozhodně není jednoznačný. Co všechno nabídne nový ročník? Přinášíme vám kompletní servis o všech týmech Gambrinus ligy.

Zájem o ligu stoupá

Po slibných výkonech na Euru 2012 si ligoví funkcionáři slibují, že nový ligový ročník přitáhne do tribun více fanoušků. "Mistrovství Evropy ukázalo, že kvalita ligy je větší, než je prezentováno a než si fanoušci myslí. V reprezentaci bylo osm hráčů z ligy a na úspěchu měli velký podíl. Proto věřím, že úspěch reprezentace zvýší zájem o ligu," myslí si Dušan Svoboda, místopředseda FAČR za ligu.

V minulém ročníku si cestu na fotbal našlo v průměru na zápas o 250 fanoušků více. A rozhodně je to i dílem toho, že kluby samy se o vyšší návštěvnost zasazují ve větší míře. V rámci celoligového projektu renovují stadiony, hlediště i trávníky. Samotné vedení ligy teď vyhlásilo nový program "Náš fanoušek, náš pán", v rámci něhož si slibuje přivést do fotbalu více sponzorů, poskytnout fanouškům lepší služby, a to i na internetu a sociálních sítích.

Proč letos jít na ligový fotbal

Slova o tom, že týmy chtějí hrát atraktivní fotbal, lze často odbýt jako bezvýznamná předsezonní prohlášení. Letos to však není pouhá zástěrka - trenérů, kteří doopravdy preferují útočnou hru, je v lize více než dost. A nejde jen o favority - přitom jak u Plzně, ale i Liberce a Sparty jde o samozřejmost.

Příslibem atraktivního fotbalu však láká i nováček z Jihlavy, který od nové sezony povede Komňacký, Dukla pod vedením Luboše Kozla a Olomouc. Také tradiční "betonáři" z Teplic, zakládající si na pevné obraně, však připouštějí, že pokud chtějí porážet menší týmy, musejí hrát odvážněji. Nemluvě o nadějném trenérovi Plíškovi, který povede Hradec, či dokonce Příbrami, v jejíž zápasech padlo více gólů než u jiných ligových týmů.

Týmy budou zároveň vsázet na mládí, nadějných záložníků a útočníků, které si v profilech představíme, je více než dost po celé republice. Klubový skauting zvláště po Balkáně je na nesrovnatelné úrovni oproti minulosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Luďkem Mádlem

Favorité na titul

Bookmakeři tradičně favorizují Spartu, ta však v posledních pěti sezonách získala titul jen jednou a obměněný tým loni na jaře naprosto propadl. Sparta proto přivedla nového trenéra Lavičku, který by měl dodat mladému kádru větší stabilitu a klid, a ubránit jej tak od všudypřítomného tlaku.

Experti a internacionálové však favorizují Plzeň. "Když ty týmy hodnotím po fotbalové stránce, k titulu bude mít určitě nejblíž Plzeň. Hraje týmově, útočně, má herní tvář," chválí na stránkách Aktuálně.cz Západočechy Antonín Panenka. Liberec podle nich má šanci, nicméně jej alespoň v podzimní části sezony dost možná budou držet zpátky pohárová Evropa, úzký kádr či velký počet zraněných.

Opora Liberce Jan Nezmar však upozorňuje: "Snad to zvládneme. Plzeň, byť loni kvůli účasti v pohárech ztrácela, se s námi nakonec v posledním kole tahala o titul," připomněl pětatřicetiletý univerzál.

Česká televize vám z každého ligového kola nabídne dva přímé přenosy. Poprvé budeme v sobotu vysílat přímý přenos pražského derby mezi Duklou a Spartou, který budete od 17:50 moct sledovat na ČT2 i na našem webu.

Zdroj
ČTK, Aktuálně, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články