Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítkovice v historickém duelu vyřadily ve třetím prodloužení Budějovice

České Budějovice - Hokejisté Vítkovic postoupili do čtvrtfinále play-off extraligy, v rozhodujícím pátém utkání předkola porazili České Budějovice 3:2 až ve třetím prodloužení. Nejdelší utkání extraligové historie rozhodl v čase 113:51 hostující Petr Húževka. Vítkovice se o postup do semifinále utkají se Zlínem, série hraná na čtyři vítězná utkání startuje v neděli na ledě vítěze základní části.

Utkání České Budějovice - Vítkovice
zdroj: ČTK autor: David Veis

Na rozdíl od předešlých dvou domácích zápasů tentokrát Jihočeši nezačali výrazným náporem. Stejně jako soupeř si uvědomovali důležitost utkání, a tak se soustředili i na pozornou obranu. Ideální šanci otevřít skóre měly České Budějovice při první přesilové hře, Strapáčovo vyloučení ale využít nedokázaly.

Do vedení se Mountfield dostal v šesté minutě, když Švihálek pohotově dorazil za záda dezorientovaného brankáře Šindeláře střelu odraženou od zadního mantinelu. Vyrovnat mohl Huna, gólman Kovář ale jeho střelu vyrazil. V 12. minutě ale kapituloval i on, když jej střelou od mantinelu překvapil Strapáč.

Domácím mohli poté zajistit vedení Dej s Květoněm, ale neuspěli, stejně jako již v druhé třetině před Kovářem osamocený Húževka. V 27. minutě pomohla Jihočechům po Svačinově střele tyč a o dvě minuty později se dostali do vedení. Další pohotovou dorážkou se prosadil Švihálek, který se tak v zápase zapsal mezi střelce podruhé. V základní části přitom devatenáctiletý útočník neskóroval ani jednou.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující gól Húževky ve 3. prodloužení (114. min.)

Třetí gól mohl tým kouče Draisaitla přidat v přesilové hře čtyři na tři, chybou Kotalíka o ni ale v polovině přišel a následně se v přesilovce prosadili hosté: vyrovnal Káňa. V závěru druhé třetiny dostaly Vítkovice hned dvakrát trest za příliš mnoho hráčů na ledě, domácí toho ale nedokázali využít, i když na konci druhé výhody měli několik slibných šancí.

Mountfield byl aktivnějším mužstvem, Šindelář byl ale na častou střelbu připravený. Hosté, hrající prakticky jen na tři formace, se v ofenzivě připomněli při Dejově vyloučení, ani jim se ale třetí gól přidat nepodařilo. O zajímavé situace však nebyla nouze ani na jedné straně. V 54. minutě se vyznamenali oba brankáři - domácí Kovář i hostující Šindelář.

V normální hrací době nakonec rozhodnutí nepadlo a muselo se prodlužovat. V 60. minutě byl vyloučen Káňa a domácí tak získali výhodu přesilové hry, kterou však nevyužili. Podobně si vedli i v dalších dvou přesilovkách v prvním prodloužení.

Předkolo play-off hokejové extraligy - 5. zápas:

HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 2:3 v třetím prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Švihálek (Červený, Škoda), 29. Švihálek (Červený) - 12. Strapáč (R. Stehlík, R. Hruška), 32. J. Káňa (Roman, Svačina), 114. Húževka. Rozhodčí: Šindler, Hodek - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. Diváci: 5 306. Konečný stav série: 2:3.

České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank - Suja, Mertl, Podlešák - Knotek, Kotalík, Šimánek - Dej, Langhammer, L. Květoň - Švihálek, Červený, Škoda. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.

Vítkovice: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, L. Kovář, Rehák, Kudělka - Szturc, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Kolouch, Bartánus. Trenéři: Oremus a Svozil.

Více než pět tisíc fanoušků v Budvar areně se gólu nedočkalo ani ve čtvrté třetině, přestože šance měli například Huna nebo Langhammer. Více ze hry měli ale domácí.

Podruhé v historii extraligy tak došlo na druhé prodloužení. Podobně dlouhý duel se zatím hrál pouze v březnu 2009, kdy se ve čtvrtfinále play-off utkala Plzeň s Pardubicemi a zápas rozhodl v 87. minutě Adamský.

S přibývajícím časem úroveň hry na jihu Čech klesala. Přesto měly oba týmy možnosti rozhodnout, ani v druhém prodloužení se jim to ale nepodařilo. Příležitosti Mertla, Hrušky nebo Burgra zůstaly nevyužity.

Podobně dopadli v šesté třetině duelu Škoda, Květoň nebo Frühauf. Vítkovice nezúročily závar v 113. minutě, krátce nato ale duel přece jen rozhodl Húževka.

V NHL se nejdelší zápasy odehrály v 30. letech minulého století. V roce 1936 skončilo utkání Montreal Maroons - Detroit Red Wings 0:1 v šestém prodloužení po 176 minutách a 30 sekundách hry. Rovněž v šestém prodloužení, tentokrát vítězstvím domácího mužstva 1:0, skončil o tři roky dříve 164 minut a 46 sekund dlouhý zápas mezi týmy Toronta a Bostonu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články