Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hyský: Vedení Plzně udělalo velkou chybu. Spekulace s Vrbou nepomohly nikomu

Před zápasem jara mezi Slavií a Plzní mělo vedení Viktorie podržet trenéra Pivarníka – a nepřipustit spekulace o příchodu Pavla Vrby. V novém díle Fotbal fokus podcastu to uvedl expert ČT sport Martin Hyský. Případný návrat bývalého trenéra Plzně a české reprezentace nepovažuje za dobrý nápad. Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu o šancích Slavie na titul, ale i o startu druhé ligy a historicky bezgólovém 19. kole.

Hyský soudí, že Viktoria už to nejspíš k titulu nedotáhne. "Plzeň má teď své problémy, řeší se tam zákulisí, trenér a tak dále, což nepřispěje vůbec nikomu," myslí si expert České televize, kterému se nelíbilo jednání vedení klubu. Majitel klubu Tomáš Paclík se v minulém týdnu nechal slyšet, že po zápasu na Slavii by se mohla řešit výměna trenéra Pivarníka. I to přispělo ke spekulacím, že by se na západ Čech mohl vrátit Pavel Vrba.

"Pro tým je kontraproduktivní řešit před zápasem na Slavii, jestli přijde Vrba, nebo nevrba. Myslím, že to je chyba vedení, že tohle vůbec připustí. Měli se postavit za trenéra a tým a říct: 'Všechno směřujeme k titulu, jdeme za tím, vůbec nás tím nezatěžujte,'" zlobí se Pivarník.

Kroky vedení podle Hyského kromě jiného nepomohou ani zdravému klimatu v kabině. "Hráči to vnímají, ti si řeknou: 'Aha, trenér nemá úplnou důvěru, tak my se na to můžeme trochu vyprdnout, on přijde někdo jiný. Třeba se sem vrátí trenér Vrba a bude to zase skvělý,'" soudí bývalý stoper Slavie.

Zleva Dušan Fitzel a Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jenže případný návrat Vrby by podle Hyského nebyl tak růžový. "Nevím, myslím si, že Vrba nebude chtít do Plzně. Respektive já bych na jeho místě nechtěl zpátky do Plzně. Myslím si, že to, co se dělo za jeho éry, už se nedá překonat," říká Hyský.

Podle bývalého stopera Slavie je ideálním trenérem Plzně v této chvíli právě Pivarník. "Znám ho osobně, vím, jak přemýšlí o fotbale, co mu dává, jak má zvládnutý tréninkový proces. Je to trenér, který je profesně, metodicky naprosto na výši," chválí Hyský Pivarníka.

Plzeňský trenér má ke všemu oproti svým předchůdcům ztíženou pozici, říká Hyský. "Roman Pivarník je první trenér, který nemá takovou podporu v zákulisí, jako měli ti ostatní. Ať si za tím představí každý, co chce, ale je to tak. On si ty body musí uhrát, nikdo mu nepomůže na hřišti. Asi víte, co tím myslím, ne?" naznačuje Hyský. "Když si to zodpovědní lidé uvědomí, měli by se podle toho chovat. Zatím to tak nevypadá."

Hyský ale uznává, že ne vše Pivarníkovi vyšlo tak, jak mohlo. "Co se mu nepovedlo, byl příchod Ivanschitze, to byl hráč, který měl okamžitě zvednout mužstvo a pomoct mu. Když jsem sledoval jeho kariéru v posledních dvou, třech letech, v Seattlu hrál prakticky pokaždé levé křídlo nebo levého záložníka, nepohyboval se v prostorech ve středu hřiště. To samé v Levante, když byl ve Španělsku. Zatím se mi zdá, že pohybově to není ono, ani si nevybírá dobré prostory," kritizuje Hyský zimní posilu Viktorie.

Hlavním favoritem na titul je podle Hyského Slavia. "Nevěřil jsem, že by se Slavia mohla dostat nahoru tak brzo. Je neuvěřitelné, že za takhle krátkou dobu, s tolika novými hráči, si to takhle sedlo. Ale Slavia je prostě nejvyváženější mužstvo. Výborně brání, je nejgólovější a není to na jednom hráči. Momentálně lepší mužstvo v lize rozhodně není," myslí si expert ČT.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články