Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ideální olympijská trať? Bez skoků. To ale určitě nebude, směje se Hopjáková

Nezvyklá sezona. Sedm týdnů na jižní polokouli, první závody Světového poháru už na začátku září a hlavně akce, která je tu jen jednou za čtyři roky. Olympijské hry - pro Vendulu Hopjákovou jasná motivace. Přípravu na druhé straně světa si nadějná česká snowboardcrossařka pochvalovala. Hned na úvod sezony si zajela životní maximum – jedenácté místo a s něčím podobným by byla spokojená i v Pchjongčchangu. Na Facebooku nebo na Instagramu sledujte seriál rozhovorů a pohledů do zákulisí přípravy vycházejících hvězd před olympijskými hrami s názvem Kruhy před očima.

Vendula Hopjáková
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Reprezentanti se vrátili ze sedmitýdenního soustředění na Novém Zélandu, v Chile a Argentině, kde také proběhly první dva závody nového ročníku Světového poháru.

"Bylo to suprový. Zajela jsem tam dosavadní nejlepší výsledek. Myslím si, že nám to tam sedlo a udělali jsme velký kus práce," řekla Hopjáková, která jedenáctou příčkou napodobila umístění z mistrovství světa v Sierra Nevadě.

Pchjongčchang, to je jasný cíl číslo jedna. "Motivace je to obří. Každý sportovec chce na olympiádu. Když už je to tak blízko, motivace je větší a větší na každém tréninku," prohlásila jednadvacetiletá česká reprezentantka.

Největší tlak si vytváří sama na sebe. Dala si dopředu i zcela konkrétní cíl. Semifinále jako minimum. "Líbilo by se mi být ve finále – ať už v malém nebo ve velkém, tedy být do dvanáctého místa. To by bylo krásný na první olympiádu," dodala.

Park v Pchjongčchangu si ještě neměla šanci vyzkoušet, a tak může o trati jen snít. Ideální stav? "Přála bych si ji mít bez skoků, ale to určitě nebude," rozesmála se. "Mám z nich strach, mám s nimi problémy. Ale teď v Argentině se mi docela hezky jezdily," doplnila vzápětí.

Vendula Hopjáková:

"Bez strachu by se do tratě lézt nemělo. Musíme mít ten zdravý, ale já mám i ten druhý. Strašně se bojím. Ale když pak člověk jede, na všechno zapomene a vnímá už jen tu trať."

Každý závod jede naplno a z každého se chce ponaučit. "Jela jsem v Argentině na sto procent, ale beru to také tréninkově, protože se chci hlavně připravit na olympiádu. Pro mě je každý závod trénink. Jezdím to tak, abych se v tom dobře cítila a trénovala."

Příprava na nezvykle brzký start sezony probíhala podle plánu. Zatímco na Zélandu se seznamoval tým se sněhem, tréninkovou trať si zkusil až v Chile, kde se potkal mimo jiné s brazilskými kolegy. V Argentině pak už měla celá světová špička k dispozici trasu pro Světový pohár se vším všudy. "Trénovali jsme tam s Američany, Francouzi, Němci. Závodili jsme, dělali techniku," popsala Hopjáková.

Podívejte se na tréninkovou jízdu Venduly Hopjákové na pumptracku:

V Argentině byly na programu dva závody. Ten druhý tolik české naději nevyšel, nepovedla se kvalifikace. Pro Hopjákovou "nutné zlo". "Radši mám vyřazovací část. Kvalifikace je nudná. V závodě už soupeříme proti sobě. První desítka je top, pak jsme vyrovnané. Je sranda se předjíždět. Baví mě ten kontakt."

Od olympiády dětí a mládeže až na ty pravé Hry

Snowboardcross nebyla její úplně první volba. Když ho ale zkusila, nechtěla už jinak. "Byla to úplná náhoda. Máme chatu v Hynčicích pod Sušinou v Jeseníkách. Jezdila jsem tam odmala každý víkend. Byla olympiáda dětí a mládeže a hledali někoho za Olomoucký kraj," začala vyprávět.

Česká snowboardcrossařka Vendula Hopjáková na pumptracku
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

"Já jsem byla jediný střevo, který jezdilo na prkně. Poprvé v životě jsem jela snowboardcross a byla jsem třetí, s čímž jsem vůbec nepočítala. Do té doby jsem to ani neznala. Chytlo mě to. Měli jsme přijímačky a já se rozhodovala, kam jít. Už jsem chtěla dělat jen prkno, takže jsem šla na sportovní gympl a od té doby to dělám," povídala Hopjáková.

Týmová parťačka Evy Samkové žije přítomností, o budoucnosti ale sní. "Přála bych si být mezi pěti nebo šesti nejlepšími," uzavřela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články