Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

První trenérka mužského týmu Bartošová: Zkoušeli mě, co vydržím. Ale dnes to funguje skvěle

Česká Lípa – Je de facto první trenérkou elitního mužského týmu v České republice. A už dnes má Lenka Bartošová na svém kontě větší úspěchy než mnozí trenéři. Jablonec dotáhla z druhé ligy do první, Českou Lípu zase k premiérové účasti v superlize, kterou si klub odbyl v pátek v Ostravě. Začátky pro koučku nebyly lehké, ale dnes si angažmá pochvaluje. A doufá, že její tým se udrží v nejvyšší soutěži.

Lenka Bartošová a florbalisté České Lípy
zdroj: ČT sport autor: Martin Vait

Sousloví "de facto" v úvodním odstavci textu je namístě. Oficiálně je Bartošová až druhou trenérkou mužského týmu v pořadí po Veronice Wiednerové, která před sedmi lety vedla Basketball Brno. Její funkce ale byla jen papírová, jelikož oplývala licencí na rozdíl od asistentů, kteří mužstvo vedli na všech trénincích.

Ostatně licence byla i jedním z důvodů, proč se Bartošová dostala k týmu České Lípy. "V České republice je nevýhoda, že tu není moc trenérů s licencí. Díky tomu je šance pro ženy dostat se nahoru," vidí Bartošová i jeden z možných důvodů, proč se florbal stal prvním sportem, který v Česku prolomil skleněný strop.

Její funkce byla ale zcela jiná než u Veroniky Wiednerové. Od začátku měla hlavní slovo, a to přes to, že jejím trenérským asistentem je předseda klubu Štěpán Motejzík a hráčským svěřencem manažer klubu Štěpán Slaný. "Funguje to suprově. Všichni vědí, jaké máme role, a nezasahujeme si do nich, takže to klape," myslí si Bartošová.

Přesto začátky s mužským kolektivem nebyly jednoduché. "Pár hráčů mě zkoušelo, to musím přiznat, a to různými způsoby a otázkami, co vydržím jako žena. Snad jsem to ale zvládla, když jsem se tady udržela. Ale jinak je to super, kluci asi vědí, co chtějí, a fungují dobře," popisuje šestinásobná mistryně extraligy.

"Chlapi jsou výbušnější, u žen se to táhne déle"

Předtím, než přišla do České Lípy, vedla Bartošová i ženský tým Liberce. Může proto srovnávat, jaké jsou rozdíly ve vedení mužského a ženského týmu. "Chlapi jsou takoví výbušnější, horké hlavy. Ale výhoda je, že oni vybuchnou a pak jsou naprosto v klidu. U žen je to obráceně. Když se něco stane, tak to může být hloupost, ale v nich se to táhne hrozně dlouho a člověk z nich láme, co se vlastně stalo. A než se to podaří, už mohou utéct nějaké dva důležité zápasy," popisuje bývalá dlouholetá reprezentantka.

A dnes už by zřejmě za ženský florbal neměnila. "Teď už mi asi vyhovuje víc vést chlapský tým. Člověk si ale na všechno zvykne. S holkami je to sice pomalejší a musíte s nimi komunikovat jinak, ale do půl roku si najdete správnou cestu. A stejně je to i s muži," myslí si Bartošová.

Českou Lípu v loňské sezoně dotáhla k historicky první účasti v superlize. Ale kádr je hodně odlišný od chvíle, kdy mužstvo převzala bezmála před rokem a půl. "V tu dobu pár hráčů bohužel odešlo do superligy, takže nám tu zbylo zhruba dvanáct hráčů a nějací junioři, takže jsme to skládali znova," líčí bývalá dlouholetá reprezentantka.

Tým se ale pod jejím vedením dokázal semknout. "Celkově se uklidnil, kluci začali jinak fungovat než v letech předtím, víc se to semklo. Začaly nové návyky, sešlo se to asi všechno dohromady," popisuje Bartošová hlavní důvody postupu do superligy.

Specialistka na postupy? Asi to bude pravda, směje se Bartošová

Pro Bartošovou přitom nejde o první štaci v mužském týmu. A ani o první postup. Čtyři roky působila i v týmu Jablonce, odkud pochází, a severočeský celek dokázala dotáhnout z druhé ligy do první. Je tedy specialistkou na postupy? "To je asi pravda," směje se Bartošová. "S jabloneckými se mi podařilo postoupit do první ligy, ale tam jsem bohužel vydržela pouhého půl roku, protože jsem převzala ženský liberecký tým."

Dnes tedy kádr vypadá podstatně odlišně. "Je to velký skok oproti dnešku. Dnes tu mám dvacet lidí a nějaké juniory a ti kluci už jsou navyklí na to, co já po nich chci, takže je to úplně něco jiného," říká trenérka.

Jádro ale zůstává podobné i pro superligu. "Máme jen dvě posily, protože jsme chtěli, ať si to kluci zahrají, když už si to vybojovali. A hlavně někteří o to bojují už nějakých šest let. Kádr je tu velký a jsou tu srdcaři, tak si myslíme, že to nějak zvládneme," doufá Bartošová.

Cíle? Udržet superligu a posunout se výš, říká Bartošová

Mezi elitu pomohl České Lípě i fakt, že se superliga v letošní sezoně rozšířila na 14 týmů z dosavadních dvanácti. Bartošová v tomto kroku spatřuje pozitiva i negativa. "Sportovně to asi moc dobré není směrem k reprezentaci, ale zase pro sport z Čech to dobré je, florbal se dostane víc do regionů," soudí rodačka z Jablonce.

Favoritů na mužský i ženský florbalový titul vidí několik. "Myslím, že u mužů to bude zhruba stejné. Mladá Boleslav snad už získá titul, Chodov bude nahoře, snad i Vítkovice se v chlapech zvednou. I Ostrava docela posílila, i když nevím, jestli se budou rvát o vršek. V ženách jde Herbadent hodně nahoru, ten je výborný, Chodov taky určitě bude v trojce," tipuje rozvržení sil v českém florbale Bartošová.

Pro Českou Lípu ale bude primární záchrana. "Určitě bychom chtěli alespoň udržet superligu a hlavně pracovat s hráči, aby byli schopni zlepšovat se v superlize. A abychom pro další sezonu měli ještě větší cíle, než jenom boj o udržení," vytyčuje si Bartošová další mety pro klub.

Česká Lípa má přitom k tomu, aby se mezi elitou dlouhodobě udržela, ideální podmínky. Vedení klubu pracuje na tom, aby se zázemí neustále zvětšovalo a v okrese je florbal sportem číslo jedna. "Myslím si, že se klub určitě může etablovat mezi špičkou. I z dětí se do budoucna mohou dobrou přípravou vypěstovat kvalitní hráči," uzavírá Lenka Bartošová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články