Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hašek: V Naganu jsme si vůbec nedokázali představit, jak velké to tu bylo

Praha – Nedávno se Dominiku Haškovi dostalo velké pocty, byl uveden do zámořské Síně slávy a při té příležitosti si zavzpomínal na svou dlouhou kariéru – na triumf v olympijském Naganu, bláznivé oslavy v Česku, Ivana Hlinku i legendární sovětskou reprezentaci z osmdesátých let vedenou Viktorem Tichonovem.

Dominik Hašek slaví s fanoušky na Staroměstském náměstí
zdroj: ČTK autor: Třeštík Jan

Dominik Hašek za svůj hokejový život prožil mnohé. Nad hlavu dvakrát zvedl Stanley Cup, šestkrát byl vyhlášen nejlepším gólmanem NHL a dvakrát dokonce nejužitečnějším hráčem celé soutěže, o největším hokejovém zážitku své kariéry má ale jasno – olympijský turnaj v Naganu.

"Pro mě i pro tento národ je to 'highlight'. Není to jen o turnaji, a že jsme vyhráli, ale patří k tomu i to, co tady lidi prožívali. A co my jsme s nimi mohli prožívat následně po příletu. My jsme věděli, že je tady něco velkého, ale nezapomeňte, psal se rok 1998. To ještě nebyly počítače a smsky jako dneska, že si člověk kliknul a viděl, co se děje," popsal Hašek.

Dominik Hašek byl hostem na chatu. Čtěte zde (//sport/chaty/325-dominik-hasek-nejen-o-vstupu-do-sine-slavy/).

"Hráčská asociace nám tehdy s sebou dala telefony, takže už jsme jakýsi styk měli po telefonu. Chodily faxy, takže jsme věděli, že se něco velkého děje. Ale nikdy jsme si nedokázali představit, že po příletu to bude až tak velké," dodal.

Olympijské vítězství tehdy v Česku způsobilo davové šílenství a rozpoutalo mohutné oslavy. Lidé tehdy posílali Dominika Haška na Hrad a vítězné hokejisty vítaly po návratu tisícihlavé davy. "To co jsme prožívali po příletu, ale i po sezoně, jsou neuvěřitelné zážitky. A myslím, že mluvím za každého, kdo tam byl, ať už to byl trenér nebo hráč, že jsme byli nesmírně šťastní, co jsme pro tuhle zemi udělali," vzpomínal brankář.

Ivan nás dokázal stmelit 

Na turnaj, který tehdy byl poprvé otevřen i profesionálům z NHL, vyráželi Češi v roli mírných outsiderů. O dva roky dříve zcela vyhořeli na Světovém poháru a do Japonska cestovali s týmem z poloviny složeným z hráčů z domácí soutěže. Až v průběhu turnaje se ukázalo, jak šťastnou ruku měl s nominací trenér Ivan Hlinka.

"Ivan byl naprosto výjimečná osobnost, nesmírně charismatická. On měl neskutečný dar, že dokázal lidi stmelit. Já jsem ho nepoznal jako trenéra v klubu jako kluci z Litvínova, nebo různí další, které trénoval daleko víc akcí, ale on uměl lidi stmelit a nesmírně chytře dal mužstvo dohromady. V tom je ten jeho velký podíl," popsal Hašek.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Dominik Hašek po uvedení do Síně slávy NHL

Hašek s Jaromírem Jágrem tehdy byli největšími hvězdami Hlinkova výběru. Na vítězství se ale ve výsledku podílel celý tým dirigovaný ze střídačky dnes již zesnulou trenérskou legendou. "Ivan byl bezpochyby také velký kouč na střídačce. Uměl si to zrežírovat, uměl mávnout rukou. Uměl někdy i zakřičet, bezpochyby, ale uměl i pohladit slovem," vzpomínal Hašek.

Bohužel jsem hrál proti Tichonovově týmu, dali mi spoustu branek

Je to sotva pár desítek hodin, co hokejový svět přišel o další trenérskou legendu – Viktora Tichonova. "On byl trenérská legenda. Přirovnat bych ho mohl snad jen ke Scotty Bowmanovi, který dokázal v NHL to, co Viktor Tichonov tady v Evropě. Získal nevím kolik titulů mistrů světa a tři olympijská zlata tuším, to je neskutečné. Bohužel jsem měl tu možnost, že jsem mnohokrát nastupoval proti němu, respektive proti jeho mužstvu," řekl "Dominátor".

"On tenkrát trénoval tu legendární pětku Larionov, Makarov, Krutov vepředu a Kasatonov s Fetisovem vzadu, a to bylo velmi těžko porazitelné mužstvo. Já jsem byl na ledě asi jen dvakrát, když jsme je porazili. Deset let naprosto vládli evropskému hokeji a i z měření s nejlepšími hráči na Kanadském poháru 1984 vyšli vítězně. Vzpomínky mám většinou negativní, nastříleli mi hodně gólů," vzpomínal Hašek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články