Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Snítil: Věřím, že jednou přijde i doba profesionalizace curlingu

Praha – V Česku má curling stále punc trochu exotického sportu, přesto se český tým na uplynulém mistrovství světa v Kanadě umístil na osmé příčce s kladnou bilancí, když porazil mimo jiné i domácího superfavorita. Skip reprezentačního výběru a českého klubového hegemona CK Brno Jiří Snítil ale věří, že vrchol jeho týmu přijde v prosincové kvalifikaci o olympijské hry v Soči. A že nová generace českých curlerů bude ještě lepší než ta současná, třeba i díky lepším podmínkám. Kapitán národního týmu odpovídal na vaše otázky na našem webu.

Jiří Snítil
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

Světová špička se podle Snítila v posledních letech hodně vyrovnává. "Na pátém až osmém místě byly letos týmy se šesti výhrami a jedno vítězství navíc by stačilo na tie-break o semifinále. Při hodech jde někdy doslova o centimetry, které rozhodují celý zápas. Spousta duelů také končí až posledním kamenem," vysvětluje Snítil.

Z dodatečné kvalifikace se do dějiště zimních her příští rok podívají jen dva nejlepší týmy. "Favority budou určitě Němci, pak Nový Zéland a USA. V postup přesto věříme a uděláme pro něj maximum. Doufám, že budeme mít ještě šanci se zlepšit," říká Snítil.

Jiří Snítil o postupovém klíči na olympiádu:

"Kvalifikační body se získávaly na posledních dvou světových šampionátech podle pořadí. Poslední tým získal 1 bod a první 14. Body se sečetly za obě MS a týmy na prvních sedmi místech měly zaručený postup, automaticky samozřejmě postupuje Rusko jako hostitelská země. A o poslední dvě místa se bude hrát kvalifikační turnaj za účasti zemí, které na MS byly, ale nezískaly dostatek bodů."

Sám přitom nemá jistotu, že si v kvalifikaci zahraje. Národní tým v curlingu totiž netvoří jako ve většině jiných kolektivních sportů výběr nejlepších hráčů země, reprezentuje vítěz domácího šampionátu. Ten český začíná v Praze už 17. dubna a Snítilův CK Brno bude opět favoritem.

"V extralize je osm týmů, vážnější konkurencí jsou pro nás dva z nich. Mistrovství jsme vyhráli v posledních sedmi letech," chlubí se reprezentační skip a dodává: "Do reprezentace se nominuje jeden kompletní klub proto, že čtveřice na ledě musí být dokonale sehraná. Sestava se ale může doplnit zkušeným hráčem odjinud do role náhradníka."

Curling není finančně zrovna nenáročný sport, i když si hráči nemusí kupovat hrací kameny. "Ty jsou v majetku haly, kde se hraje. Vyrábí je jediná skotská firma, neboť právě ve Skotsku se těží speciální žula na curlingové kameny. Jeden kámen proto stojí i 600 dolarů," objasňuje Snítil. "Ostatní výbava, tedy koště, boty a kalhoty stojí do 10 tisíc pro začátečníky, špičková výbava přijde asi na dvojnásobek," vypočítává.

Až na kanadskou výjimku je curling zatím ryze amatérským sportem a čeští nadšenci mu obětují velkou část volného času. "Od konce srpna do konce dubna strávíme na ledě v průměru čtyři dvouhodinovky týdně na tréninku. Přibližně každý druhý víkend jezdíme na turnaje. Trénujeme samozřejmě večer po práci. Věřím, že doba profesionalizace curlingu jednou přijde," objasňuje Snítil, který věští českému curlingu pozitivní budoucnost. "V současné době je u nás přibližně 500 registrovaných hráčů. Roste ale nová generace, která možná do deseti let bude lepší, než jsme my," věří.

Domácí curleři jsou však v rozvoji omezeni do značné míry tím, že v Česku stojí zatím pouze jediná specializovaná hala a hokejové stadiony nejsou pro curling vhodné. "Náš brněnský klub se snaží, aby druhá hala stála v Brně, kde se to snad brzy podaří. Na hokejových stadionech se hraje jen výjimečně, protože úprava ledu je úplně jiná než na hokej," uzavírá Snítil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články