Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mladíci z Toronta vyzvou zkušený Boston, Nashville chce navázat na spanilou jízdu

Do vyřazovacích bojů NHL zasáhnou zbylí účastníci. Hokejoví fanoušci se mohou těšit na sérii z originální šestky, když Toronto vyzve Medvědy z Bostonu. Mladí a talentovaní Maple Leafs chtějí nejen potrápit dalšího favorita, ale přejít po dlouhých letech první kolo. V dalších sériích na Východě se střetne Tampa Bay s New Jersey a Washington změří síly s Columbusem. Na Západě bude v akci vítěz základní části Nashville, který chce znovu do finále Stanley Cupu, a dostane se i na kalifornské derby Anaheim – San Jose.

Utkání Toronto Maple Leafs - Boston Bruins
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs

Boston Bruins a Toronto Maple Leafs, dva zástupci z tzv. Original Six, se v play-off utkávají znovu po pěti letech. Nyní však v jiné konstelaci. Zatímco v roce 2013 byl favorit jasný a přesto se nakonec na postup natrápil, když Medvědi rozhodli až v prodloužení sedmého duelu, letos je obrozené Toronto ještě nepříjemnějším soupeřem.

Tehdejší Maple Leafs, kteří se nacházeli v přestavbě, využili mimo jiné i zkrácené sezony, neboť podzimní výluka dovolila klubům odehrát jen 48 zápasů v ročníku. Nyní je ale Toronto plné talentů i zkušených hráčů v rozletu. Loni pořádně potrápilo Washington, když pět ze šesti odehraných duelů skončilo rozdílem jediné branky.

Oslava hráčů Bostonu
zdroj: Reuters

Parta okolo největší hvězdy Austona Matthewse si věří také letos a ani jí nemusí vadit, že nastoupí proti zkušenému Bostonu. V základní části si svěřenci uznávaného kouče Mikea Babcocka připsali tři výhry ze čtyř vzájemných duelů, a tak je série před jejím startem více než otevřená.

Základním motivem by měl být souboj prvních formací. Ve prospěch Bostonu hovoří jeden z nejnebezpečnějších útoků v lize ve složení Brad Marchand – Patrice Bergeron – David Pastrňák, který dohromady nasbíral 228 bodů, přičemž český kanonýr si zlepšil osobní maximum na 35 branek a 80 bodů.

Bruins se mohou spolehnout na posilu z uzávěrky přestupu Ricka Nashe i na Davida Krejčího, který řádí zejména v play-off. Stačí vzpomenout na sbírku 23 (2011), respektive 26 bodů (2013).

Elitní řadu Toronta vede Matthews se švédským talentem Williamem Nylanderem a pracantem Zachem Hymanem. Javorové listy mají ale další dvě řady, které pravidelně střílí góly. James van Riemsdyk nasázel 36 branek, Nazem Kadri 32 a nestárnoucí veterán Patrick Marleau 27. Nejproduktivnějším hráčem byl ale trochu překvapivě další mladík Mitch Marner (69).

Sport
zdroj: ČT4

Protiváhou útočné síly Maple Leafs je však defenziva Bostonu v čele s brankářem Tuukkou Raskem a hlavním obranným pilířem Zdenem Chárou. Kapitán Bruins byl v letošní sezoně mezi obránci celé ligy na 12. místě ve statistice +/- (+22). Vedle něj však týmu z Massachusetts vyrůstají další nadějní beci Torey Krug a Charlie McAvoy.

Medvědy navíc zdobí týmové statistiky. Ve všech hlavních aspektech patří mezi nejlepší v celé NHL – v počtu vstřelených branek na zápas (6. místo), v přesilovkách (4.), v obdržených gólech na zápas (4.) i v oslabení (3.). Série prakticky nemá favorita a vyrovnanost obou týmů tak může dovést souboj až do sedmého zápasu.

Bruins (112) – Maple Leafs (105)

Vzájemné série v play-off: 6:8 (naposledy 1. kolo 2012/13: Bruins 4:3 na zápasy)

Bilance v základní části: 1:3 (2:3pp, 1:4, 4:1, 3:4)

Tři hvězdy Bruins: Tuukka Rask (B), Zdeno Chára (O), Patrice Bergeron (Ú)

Tři hvězdy Maple Leafs: Frederik Andersen (B), Auston Matthews (Ú), James van Riemsdyk (Ú)

Češi v týmu: David Krejčí, David Pastrňák - Roman Polák, Tomáš Plekanec

Tip ctsport.cz na postup: Toronto 4:3 na zápasy

Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils

Vítěz Atlantické divize a zároveň celé Východní konference proti držiteli divoké karty, který postoupil na poslední chvíli. Takový je souboj mezi Tampou Bay a New Jersey. Nasazení do play-off by však nemělo zastřít šance obou týmů na postup do dalšího kola. Ačkoli jsou Blesky z Floridy favoritem, Ďáblové v této sezoně předvedli, že se s nimi musí počítat.

Devils se kvalifikovali do vyřazovacích bojů poprvé od roku 2012, kdy podlehli ve finále Králům z Los Angeles v šesti zápasech. Od té doby se ale klub výrazně proměnil a bolestivá přestavba překvapivě rychle zafungovala. Tým táhne zejména Taylor Hall, který se blýskl sérií 26 zápasů, ve kterých v základní části nepřetržitě bodoval. V záloze je navíc budoucí naděje Nico Hischier, který skončil v týmovém bodování druhý.

Sport
zdroj: ČT4

Nečekaným základním stavebním kamenem se ale stal brankář Keith Kinkaid, který z brankoviště vytlačil zkušenějšího Coryho Schneidera. Byl to právě mladý Kinkaid, který spolehlivými výkony dotlačil New Jersey na pozici divoké karty v závěrečném finiši dlouhodobé soutěže. V posledních 12 zápasech si připsal neuvěřitelnou statistiku deseti výher, přičemž v konkrétních číslech se vyšvihl na 93,4 % úspěšnosti zákroků a k tomu přidal výtečný průměr 2,24 branky na zápas.

Taktický plán Lightning je tak jasný – zastavit Halla a najít recept na Kinkaida. Pro oba úkoly mají Blesky dostatečné zdroje. V brance se mohou spolehnout na jednoho z nejlepších brankářů v lize Andreje Vasilevského a už tak silnou obranu v čele s Victorem Hedmanem ještě posílil Ryan McDonagh z New York Rangers.

Ondřej Palát se raduje z gólu
zdroj: AP autor: Chris O\'Meara

Útok Tampy Bay navíc budí vážnou hrozbu. A nejedná se jen o Nikitu Kučerova. Ruský technik pokořil poprvé v kariéře metu 100 bodů a v prostoru slotu před brankou se stal jedním z nejlepších střelců v celé NHL. Skvěle si sedl s kapitánem Stevenem Stamkosem, který by měl být i přes zranění v závěru sezony k dispozici.

Lightning se můžou pyšnit i výtečnou nastupující generací, kam se řadí Brayden Point (66 bodů) a Yanni Gourde (64), nebo o něco zkušenějšími Ondřejem Palátem (35 bodů v 56 zápasech) či Tylerem Johnsonem (50).

Skvěle se chytil další příchozí z Manhattanu J. T. Miller, který zaznamenal v 19 duelech v novém dresu deset branek a celkově 18 bodů. Před sezonou navíc mužstvo doplnil i čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu Chris Kunitz z Pittsburghu. Ofenzivní potence by tak měla být dostatečná pro překonání obrany Devils, varováním však může být pasivní bilance ze základní části, když New Jersey vyhrálo všechny tři vzájemné duely.

Lightning (113) – Devils (97)

Vzájemné série v play-off: 0:2 (naposledy 1. kolo 2006/07: Devils 4:2 na zápasy)

Bilance v základní části: 0:3 (4:5sn, 3:4, 1:2)

Tři hvězdy Lightning: Victor Hedman (O), Steven Stamkos (Ú), Nikita Kučerov (Ú)

Tři hvězdy Devils: Taylor Hall (Ú), Nico Hischier (Ú), Travis Zajac (Ú)

Češi v týmu: Andrej Šustr, Ondřej Palát - Pavel Zacha

Tip ctsport.cz na postup: Tampa Bay 4:2 na zápasy

Washington Capitals - Columbus Blue Jackets

Vyjde to konečně tento rok? Takto se znovu po roce ptají příznivci Washingtonu. Capitals sice tentokrát neovládli základní část jako v posledních dvou letech, ale v nabité Metropolitní divizi si došli opět pro titul a v prvních dvou kolech budou mít jistotu výhody domácího prostředí.

Kapitán mužstva z hlavního města Spojených států Alexandr Ovečkin si připsal na svůj kariérní účet další milníky, když v nedávné minulosti překonal hranici 1000 odehraných zápasů za "Caps", a i díky 49gólové sezoně, která mu vynesla další Rocket Richard Trophy, pokořil metu 600 branek. Vedle individuálních ocenění mu však stále uniká trofej nejcennější – Stanley Cup.

Sport
zdroj: ČT4

Někteří odborníci poukazují na fakt, že Capitals letos nepatří k hlavním favoritům a umírněná pozice by jim proto mohla vyhovovat. Do play-off půjdou i s neočekávanou jedničkou v brance. Braden Holtby nepodával nejspolehlivější výkony, a tak první velkou příležitost ve vyřazovacích bojích dostane Němec Philipp Grubauer.

Další čáru přes rozpočet chtějí favoritovi prvního kola způsobit Blue Jackets. Nevyzpytatelný tým zvládl hon na divokou kartu i díky povedeným výměnám v závěru sezony. V posledních 17 zápasech Columbus zvítězil ve 13 duelech a nebezpečný byl zejména v útoku s brankovým průměrem 4,12 na zápas.

Lukáš Sedlák (vlevo)
zdroj: AP autor: LM Otero

Hlavní ofenzivní zbraní je Artěmij Panarin (27+55), který se po přestupu z Chicaga v letním období rychle do mužstva zapracoval a okamžitě se stal nejdůležitějším prvkem sestavy Johna Tortorelly. Příchody na poslední chvíli v podobě Thomase Vaneka nebo Iana Colea se také povedly.

Modrokabátníci však budou nejvíce spoléhat na svého muže s maskou. Sergej Bobrovskij náleží do vybrané společnosti top brankářů ligy, a pokud chce Columbus pomýšlet na postup do druhého kola, musí se proti Washingtonu proměnit v neprostupnou zeď.

Capitals (105) – Blue Jackets (97)

Vzájemné série v play-off: 0

Bilance v základní části: 3:1 (4:3, 3:2, 4:2, 1:5)

Tři hvězdy Capitals: Alexandr Ovečkin (Ú), Nicklas Bäckström (Ú), Jevgenij Kuzněcov (Ú)

Tři hvězdy Blue Jackets: Sergej Bobrovskij (B), Artěmij Panarin (Ú), Nick Foligno (Ú)

Češi v týmu: Jakub Jeřábek, Michal Kempný, Jakub Vrána - Lukáš Sedlák

Tip ctsport.cz na postup: Washington 4:2 na zápasy

Nashville Predators - Colorado Avalanche

Před rokem šel Nashville do série s nabušeným Chicagem jako totální outsider a následně Černé Jestřáby oškubal ve čtyřech zápasech jak kuřata. Teď je situace Predators přesně opačná.

Protože co může být jasnější série než duel nejlepšího týmu základní části s Coloradem, pro něž je samotný postup do play-off trochu senzací? Celek z města country je o rok a jednu účast ve finále zkušenější, dle jmen a výkonů ještě silnější a na Západě je hlavním favoritem.

Na druhé straně stojí Colorado, v minulé sezoně otloukánek NHL, letos jedno z nejpříjemnějších překvapení. Avalanche se do play-off protlačili až po posledním zápase základní části, když v souboji kdo s koho doma přehráli St. Louis 5:2.

Pekka Rinne a Roman Josi
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

Oba týmy se mimo čtyř utkání v základní části, které všechny ovládl Nashville, potkaly také při jednom zajímavém trejdu. Na diskutované trojsměně s Ottawou přitom shodně vydělaly, když se Laviny zbavily nespokojené hvězdy Matta Duchenea a Preds z kanadské metropole získali centra Kylea Turrise, který doplnil už tak našlapaný útok Šelem.

Ten se bude celek z Mile High City snažit zastavit s obranou bez výrazné hvězdy a náhradním brankářem Jonathanem Bernierem. Klíčovému bekovi Eriku Johnsonovi totiž vystavilo stopku zranění kolena a kvůli zdraví je mimo i gólman Semjon Varlamov.

Nashville byl v základní části nejlepším týmem na ledě soupeřů a patří ke špičce ve většině zásadních statistik. Obránci Predators dokáží pracovat nejen dozadu, ale výrazně podporují i útok, když vstřelili 56 gólů, což je nejvíce z celé ligy.

Nathan MacKinnon v dresu Colorada
zdroj: USA TODAY Sports autor: Sergei Belski

Jedinou výraznou slabinou Nashvillu je disciplína, klub byl v základní části nejtrestanější jak v celkovém počtu oslabení, tak i v trestných minutách, když se vedle Calgary jako jediný dostal v průměru přes 11 minut na utkání.

Colorado disponuje vynikajícím prvním útokem, vedle kapitána Gabriela Landesloga a hlavní hvězdy týmu Nathana McKinnona prožil průlomovou sezonu jednadvacetiletý Fin Mikko Rantanen. Predators ale mají větší kvalitu v dalších útočných řadách i v defenzivě a první kolo by pro ně nemělo být stropem.

Predators (117) - Avalanche (95)

Vzájemné série v play-off: 0

Bilance v základní části: 4:0 (4:1; 5:2; 4:3pp; 4:2)

Tři hvězdy Predators: Peka Rinne (B), P.K. Subban (O), Filip Forsberg (Ú)

Tři hvězdy Avalanche: Nathan McKinnon (Ú), Gabriel Landeskog (Ú), Mikko Rantanen (Ú)

Tip ctsport.cz na postup: Nashville 4:1 na zápasy

Anaheim Ducks - San Jose Sharks

Ve formátu divizních play-off je kalifornské derby poměrně častým jevem, aktuální série mezi Anaheimem a San Jose je už čtvrtou za posledních pět let, ve které se potkávají dva týmy ze "Zlatého státu". O to více je s podivem, že týmy Sharks a Ducks na sebe ve vyřazovacích bojích narazily dosud jen jednou, před devíti lety byli úspěšnější Kačeři.

Zatímco San Jose se prakticky celou sezonu drželo v popředí divize a hlídalo si postupové příčky, Anaheim musel po špatném úvodu v novém kalendářním roce dohánět manko. Ale podařilo se, zraněné opory se uzdravily a závěrečná série pěti výher katapultovala celek z předměstí Los Angeles až na druhou pozici před Sharks, kterým naopak poslední dva týdny základní části vůbec nevyšly.

Sport
zdroj: ČT4

Oba týmy řeší před sérií zdravotní stav některých opor. Anaheim musel zvládnout závěrečné zápasy bez své jedničky Johna Gibsona, ten by ale měl být od začátku série k dispozici, na rozdíl od důležitého obránce Cama Fowlera.

Sharks nechali v závěru odpočívat Evandra Kanea, který se po příchodu z Buffala hned zařadil mezi opory, minimálně první dva zápasy naopak zmešká veterán Joe Thornton.

Sport
zdroj: ČT4

Série je mimořádně zajímavá i z českého pohledu. Snad průlomovou dvacetigólovou sezonu má za sebou Ondřej Kaše, který se natrvalo protlačil do sestavy Kačerů, v dresu San Jose zase byl čtvrtým nejproduktivnějším útočníkem Tomáš Hertl.

Pro San Jose hovoří velice pevná obrana a jeden z nejlepších ofenzivních beků současnosti Brent Burns, proti Martinu Jonesovi zas může mít lehce navrch zkušenější Gibson. U Sharks může být nebezpečná jakákoliv řada (celkem 13 hráčů získalo v sezoně přes 30 bodů), tím se konkurent pochlubit nemůže. Pokud San Jose dokáže eliminovat Ryana Getzlafa a Richarda Rakella, udrží nejspíš poslední šanci Thorntona na pohár při životě.

Ducks (101) - Sharks (100)

Vzájemné série v play-off: 1:0 (1. kolo 2008/09: Ducks 4:2 na zápasy)

Bilance v základní části: 1:3 (1:2sn; 3:2sn; 2:6; 2:3sn)

Tři hvězdy Ducks: John Gibson (B), Ryan Getzlaf (Ú), Adam Henrique (Ú)

Tři hvězdy Sharks: Martin Jones (B), Brent Burns (O), Joe Pavelski (Ú)

Češi v týmu: Ondřej Kaše - Tomáš Hertl

Tip ctsport.cz na postup: San Jose 4:3 na zápasy

Zdroj
, nhl.com, nhl.cz, TSN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články