Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Irové si ke Dni svatého Patrika nadělili výhru nad Anglií

Sobota 17. března je tradičně věnována oslavám svátku svatého Patrika, Irové měli ale letos vedle národního patrona ještě další důvod k oslavám. Ragbisté Zeleného ostrova totiž potvrdili skvělou formu na začátku kalendářního roku vítězstvím v Londýně nad Anglií 24:15. Už jistí vítězové letošního ročníku Six Nations tak uspěli i ve svém pátém zápase v turnaji a po devíti letech tím vybojovali tzv. Grand Slam.

Ragbisté Irska po vítězství v Six Nations
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Anglie se po třetí porážce za sebou propadla až na konečné páté místo, což je nejhorší umístění Albionu v devatenáctileté historii šampionátu. Navázala tak na dosud nejslabší období Lvů v Six Nations, když v letech 20052006 rovněž prohrála třikrát v ročníku, v obou případech to ale stačilo alespoň na čtvrtou příčku.

Angličané po předchozím vítězství Skotů nad Itálií klesli na předposlední pozici a věděli, že pro odvrácení blamáže budou muset vyhrát. Nakonec však nezískali doma ve Twickenhamu ani bod, když Owen Farrell v nastaveném čase stejně jako při předchozích dvou pokusech v duelu minul při konverzi háčko.

Irové rozhodli o svém vítězství třemi pětkami v prvním poločase. Domácí hned v úvodu srazila hrubka zadáka Anthonyho Watsona, který ve vzdušném souboji s Robem Kearneym neudržel míč po vysokém nákopu Jonathana Sextona a volnou šišku v brankovišti pohotově přiklepl k zemi dobíhající Garry Ringrose.

Na druhé straně se Angličané nemohli dostat z počátečního útlumu, i proto, že místo korekce z trestného kopu zvolili rozehrávku z autu a k pětce se následně neprotlačili. Albion mohl ještě více srazit Bundee Aki, tříčtvrtka s novozélandskými kořeny ale v dobré pozici nezachytila jednou rukou pas Kearneyho.

Sexton o chvíli později namířil trestný kop jen do tyče, ani to ale domácí neprobralo, a tak znovu pykali. Skvěle hrající pilíř Tadgh Furlong vyčistil prostor pro Akiho a vazač CJ Stander dokázal natáhnout ruku s míčem až ke sloupku háčka.

Po úspěšné konverzi prohrávali Angličané o 14 bodů a teprve krizová situace je probudila k větší aktivitě. Zbytek prvního poločasu se hrál převážně v domácí režii a Irové nestíhali. Zákrok ramenem ještě Akimu prošel, po sérii dalších prohřešků hostů nakonec dostal žlutou kartu Peter O'Mahony za nepovolené zborcení maulu.

Utkání Anglie - Irsko
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Domácí přesilovku využili díky Elliotu Dalymu, Farrell ale konverzi neproměnil. Irové poté i v oslabení přidali na aktivitě a v nastavení se dočkali odměny, když Jacob Stockdale přesprintoval střídajícího zadáka Anglie Mikea Browna a stihl v pádu přiklepnout míč ještě předtím, než se vykutálel z brankoviště.

I tuto pětku, stejně jako dvě předchozí, musel ještě posvětit videorozhodčí. Stockdale si připsal sedmou pětku v ročníku, čímž vyrovnal rekord turnaje. Jeho úspěšný pokus potvrdil konverzí Sextonův náhradník Joey Carbery a anglické akcie začaly pomalu klesat ke dnu.

Druhá půle byla ve znamení marné anglické snahy o zvrat výsledku. Daly se podruhé v zápase prosadil až 15 minut před koncem a Irové v té době vedli po trestném kopu Conora Murrayho už 24:5. Další korekce skóre se ale povedla Jonny Mayovi až v druhé minutě nastavení. Domácí i tak měli naději alespoň na čestný bod za prohru o sedm bodů, jenže Farrell ani na třetí pokus své kopáčské trápení neukončil.

Utkání Itálie - Skotsko
zdroj: Reuters autor: Alessandro Bianchi

Italové sice v domácí derniéře nepříjemně narůstající sérii porážek v Six Nations neukončili, za výkon proti Skotsku si však zaslouží kredit. Byla to totiž právě squadra azzurra, která byla většinu zápasu ve vedení a živila naději na zopakování tři roky starého triumfu. Skoty na Olympijském stadionu v Římě spasil až minutu před koncem z trestného kopu Greig Laidlaw.

Hlavní postavou utkání byl ale domácí Tomasso Allan. Univerzál hrající nejčastěji jako útokovka pikantně v juniorských kategoriích reprezentoval právě Skotsko, rodnou zemi svého otce. A "polokrajany" rozhodně nešetřil, připsal si dvě ze tří italských pětek, proměnil všechny tři konverze i dva trestné kopy, sám tak obstaral 22 ze 27 bodů domácích.

Skotové prohrávali po druhé pětce Allana zkraje druhého poločasu už o 12 bodů, zbytek zápasu už ale patřil prakticky jen jim. Na pětky mlynáře Frasera Browna a kapitána Johna Barclaye navázali po přestávce Sean Maitland a zadák Stuart Hogg, který deset minut před koncem dostal hosty do dvoubodového trháku.

Italové se ale nezlomili a ještě jednou si dokázali vzít vedení zpět, když neomylný Allan proměnil trestný kop. Jenže stejnou možnost dostal v úplném závěru i zkušený Laidlaw a znovu dokázal, že je aktuálně jedním z nejlepších kopáčů na světě. Squadra azzura získala alespoň bod útěchy, už potřetí za sebou ale skončila bez výhry na posledním místě tabulky.

Utkání Wales - Francie
zdroj: Reuters autor: Rebecca Naden

Na Millenium Stadium v Cardiffu se po porážce Anglie hrálo o druhé místo a Velšané ve velkém dramatu nakonec uhájili proti Francii těsný náskok 14:13. Draci tak odčinili páté místo z loňského ročníku a pošesté za posledních sedm let skončili v horní polovině tabulky.

Většina bodů padla v prvním poločase, pětka Liama Williamse a tři trestné kopy Leigha Halfpennyho zařídily domácím čtyřbodové vedení. Po snížení Maxime Machenauda z penalty ale měli většinu druhé půle výraznou převahu Les Bleus, ovšem nedokázali z ní nic vytěžit.

V divokém úvodu dostal ve 4. minutě Francii do vedení povedeným dropem Francois Trinh-Duc, domácí ale odpověděli hned z následného výkopu. Zatímco Francouzi si stěžovali na domnělé porušení pravidel Dana Biggara, Velšané pokračovali v akci, Trinh-Duc trestuhodně minul pokop Scotta Williamse a jeho jmenovec Liam snadno skóroval.

Halfpenny pak z trestných kopů navýšil domácí náskok na osm bodů, Francouze ovšem vrátil záhy do hry pětkou Gäel Fickou. A hosté se mohli dokonce dostat do vedení, Machenaud ale z penalty nepotrestal prohřešek Liama Williamse.

Svou chybu napravila mlýnová spojka Les Bleus krátce po přestávce, Halfpenny ale zatím pomohl Velšanům odskočit na čtyřbodový rozdíl. Draci už zásluhou tvrdé obrany těsné vedení uhájili, když Trinh-Duc neproměnil další trestný kop z dobré pozice.

Výsledky 5. kola Six Nations:

Itálie - Skotsko 27:29 (17:12)
Pětky: 14. a 45. Allan, 21. Minozzi - 10. Brown, 25. Barclay, 61. Maitland, 71. Hogg. Konverze: Allan 3/3 - Laidlaw 3/4. Trestné kopy: 7. a 76. Allan - 79. Laidlaw. Rozhodčí: Gaüzere (Francie). Diváci: 60 412, hráno na Olympijském stadionu.

Anglie - Irsko 15:24 (5:21)
Pětky: 32. a 65. Daly, 80.+2 May - 6. Ringrose, 24. Stander, 40.+2 Stockdale. Konverze: Farrell 0/3 - Sexton 2/2, Carbery 1/1. Trestné kopy: 60. Murray. Rozhodčí: Gardner (Austrálie). Diváci: 82 062, hráno na Twickenhamu.

Wales - Francie 14:13 (14:10)
Pětky: 4. L. Williams - 21. Fickou. Konverze: Halfpenny 0/1 - Machenaud 1/1. Trestné kopy: 10., 16. a 32. Halfpenny - 49. Machenaud. Kopy z ruky: 4. Trinh-Duc. Rozhodčí: O'Keeffe (NOvý Zéland). Diváci: 74 169, hráno na Millenium Stadium.

Konečné pořadí: 1. Irsko (5 zápasů/5 vítězství) 26 bodů (+3 za Grand Slam), 2. Wales (3/2) 15, 3. Skotsko (3/2) 13, 4. Francie (2/3) 11, 5. Anglie (2/3) 10, 6. Itálie (0/5) 1.

Zdroj
ČT sport, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články