Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Teď potrénuju a do Polska už pojedu vyhrát, říká Podmol po druhém místě v Berlíně

Po třech závodech světového šampionátu ve Freestyle motokrosu je Libor Podmol třetí, poté co o víkendu v Berlíně skončil druhý a poprvé v nové sezoně stál na stupních vítězů. Do konce seriálu je ještě dost času, a proto ze svého cíle, znovu získat titul, nehodlá slevit.

Libor Podmol
zdroj: Night of the JUMPs

Třiatřicetiletý závodník je se startem nové sezony spokojený. "Po všech těch změnách, mezi nimiž byla hlavní po deseti letech změna motorky, bylo všechno trochu jinačí," popisoval situaci. I trénink před Berlínem, kde se jely dva závody po sobě, nebyl ideální. "Byl jsem sice trénovat ve Španělsku, ale ani tam nebylo počasí ideální, takže s tou bednou jsem spokojený," konstatoval muž, který už má ve svém životopise vedle titulu mistra světa i vítězství v respektovaných zámořských X-Games.

Hlavně si přeje, aby vydrželo zdraví. "Loni jsem si zlomil ruku, pak jsem měl problémy s kýlou," vrátil se k sezoně, v níž skončil v mistrovství světa druhý. "Když to vydrží, tak teď ve Španělsku pořádně potrénuju a do Polska pojedu vyhrát," věří závodník.

Ovšem kromě posledního mistra světa Maikela Merela ze Španělska vyrostl Podmolovi další soupeř. Dvacetiletý Němec Luc Ackermann, který nyní v Berlíně předvedl jako vůbec první na světě dvojité salto vzad a vede průběžné pořadí před Merelem. "Znám ho dlouho, tak od jeho čtrnácti let ho sleduju. Poslední dva tři roky s námi jezdí mistrovství světa a zlepšuje se – už patří mezi absolutní špičku," popsal dalšího velkého soupeře. "Má sto tři kilo, já třiašedesát, takže je jasné, že naše styly jízdy jsou naprosto rozdílné," upozornil na rozdíly mezi jezdci s tím, že je fajn mít mezi soupeři takové individuality. 

Je nám líto, video expirovalo.
Podmol zazářil druhou příčkou v Berlíně

"Luc má také na svoji váhu čtyřtaktní čtyřistapadesátku, ta moje dvěstěpadesátka by ho asi neuvezla," dodal český závodník s úsměvem.

V Německu měl Podmol smůlu, když v sobotním finále upadl, a proto skončil v prvním závodě šestý. "Podklouzlo mi přední kolo, já jsem spadl na zem a než jsem to posbíral, tak mi utekl čas a byl jsem až šestý," vysvětloval.

Po změně motorky ji stále ještě ladil. "Nejezdilo se mi moc dobře, tak jsme měnili převody. Na rovné skoky mi to vyhovovalo, ale když jsem jel na tenhle, který byl do strany, tak jsem skočil o metr a půl až dva dál a spadl jsem vlastně z třímetrového dopadu a tu motorku jsem shodil jako z útesu," popisoval nepříjemnou chvilku, která ho stála lepší umístění. Ale jemu se nestalo nic. "Musel jsem z motorky seskočit, protože bych to nebrzdil, a zůstal jsem sedět nahoře na dopadu."

Motorka spadla tři metry dolů na rovinu, ale paradoxně jí to pomohlo. "Celý víkend se mi nezdála, ale touhle ránou se tak nějak srovnala," konstatoval Podmol s úsměvem. "Byl pak jen trochu problém s výfukem. Původně jsem si myslel, že to bude o hodně horší," vysvětloval.

Freestyle motokrosař Libor Podmol
zdroj: Night of the JUMPs

Výměna motorky je ve freestyle motokrosu velký problém. "Já už jsem si na ní docela zvykl. Ale tu, na které jsem trénoval ve Španělsku, jsem tam nechal a v Berlíně jsem vyndal z bedny úplně novou. Máme tři tréninky a já jsem myslel, že se s ní sžiju líp. Kvůli tomu jsem měl i první pád, než jsem přišel na to, že potřebuju jiný převod," dodal, co všechno hraje v tomhle náročném sportu, v němž jezdí na té nejvyšší úrovni zhruba třicet lidí, svou roli.

V pátek opět odlétá trénovat do Španělska a bude tam až do dalšího závodu seriálu, který se koná až 24. března v polském Krakově. "Do konce sezony zbývá osm devět závodů, ale ještě nejsou s pořadateli ve všech zemích podepsané smlouvy, ale mělo by to tak být," popsal situaci, která mu dává ještě dost času splnit, co vyhlásil – útok na titul.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články