Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Halfpenny zářil při demolici Skotska, Sexton dropem zmrazil Francouze

Začátek kalendářního roku patří v ragbyovém světě tradičně turnaji Six Nations, tedy neoficiálnímu mistrovství Evropy. Devatenáctý ročník soutěže šesti nejlepších ragbyových reprezentací starého kontinentu začali nejlépe Velšané, kteří doma deklasovali Skotsko 34:7 zejména zásluhou skvělého výkonu Leigha Halfpennyho, autora 24 bodů. Irsko vybojovalo důležitou výhru na půdě Francie, zápas na Stade de France rozhodl dropem v třetí minutě nastavení Johnny Sexton. Anglie vykročila za obhajobou prvenství přesvědčivým vítězstvím 46:15 na půdě Itálie.

Johnny Sexton v utkání s Francií
zdroj: Reuters autor: Regis Duvignau

Na Millenium Stadium v Cardiffu se hrálo v prvních minutách pod taktovkou domácích Draků. Ti se už během prvních dvanácti minut dostali do pohodlného vedení, když pětku položil nejdřív po sedmdesátimetrovém sprintu Gareth Davies a pak právě Halfpenny, který skóroval poprvé po 35 zápasech.

Většinu prvního poločasu měli jinak více ze hry Skotové, kteří měli větší držení míče i územní převahu. Hru Statečných srdcí výborně dirigovali zadák Stuart Hogg s útokovkou Finnem Russellem. Jenže chyby v postupném útoku a několik zbytečných ztrát nedovolilo hostům zkorigovat do přestávky skóre.

Zadák Scarlets Halfpenny ale korunoval svůj vynikající výkon druhým položením v 60. minutě, předtím proměnil oba trestné kopy a úspěšný byl i při všech čtyřech konverzích po pětkách. Skotové až v závěru kosmeticky korigovali hrozivé skóre po akci Petera Horna.

Radost ragbistů Walesu
zdroj: Reuters autor: Rebecca Naden

Velšané poprvé v novém bodovém systému turnaje dokázali položit čtyři pětky a získali tak bonusový pátý bod do tabulky. Novozélandský trenér Warren Gatland si připsal jubilejní padesáté vítězství na lavičce Walesu.

"Věřil jsem, že vyhrajeme, a že zvítězíme pohodlně. Kromě jedné akce v závěru to byl z naší strany výborný defenzivní výkon. Je skvělé, že se nám podařilo získat bonusový bod a věřím, že formu potvrdíme i příští týden," zhodnotil utkání Gatland, jehož svěřence čeká ve druhém kole přestižní souboj s Anglií.

Skotové nedokázali navázat na dobré výsledky z podzimních přátelských zápasů "Je těžké hledat pozitiva. Velšané byli skvělí, naopak my udělali spoustu individuálních chyb a chyběla nám přesnost. Je před námi hodně práce," uvedl skotský kapitán John Barclay.

V Saint Denis bodovaly oba týmy dlouho jen z trestných kopů. Sexton proměnil čtyři z pěti a Irové vedli ještě deset minut před koncem nad domácími 12:6. Pak ale na hostující obranu vyzrálo křídlo Racingu 92 Teddy Thomas a po úspěšné konverzi Anthonyho Belleaua otočili Francouzi nečekaně skóre.

Vypadalo to jako rozhodující moment zápasu, Irové si ale konec vzali vedení zpátky. Poslední, téměř pětiminutový postupný útok hostů zakončil už v nastaveném čase po 41 fázích dalekonosným kopem z ruky Sexton, který tak zkazil premiéru novému trenérovi Francie Jacquesovi Brunelovi.

"Je to skvělý okamžik. Tvrdě jsme pracovali a všechno bychom zahodili, kdybychom prohráli. Nemyslím si, že bychom dokázali udržet míč ještě v dalších fázích. Měl jsem možnost rozhodnout už dřív, ale neproměnil jsem, takže jsem rád, že jsem dostal ještě jednu šanci," uvedl hrdina zápasu Sexton.

Owen Farrell v utkání proti Itálii
zdroj: Reuters autor: Alessandro Bianchi

Angličanům zajistil v Římě náskok dvěma pětkami už v prvních deseti minutách Anthony Watson. Domácí se dostali do hry po potvrzeném položení Tommasa Benvenutiho, naopak Lvi své první dvě konverze neproměnili.

Po další pětce nejlepšího hráče hostů Owena Farrella ještě do poločasu snížil z trestného kopu Tommaso Allan a Italové tak po prvním dějství ztráceli pouhých sedm bodů.

Druhý poločas už ale patřil jednoznačně hostům, kteří zásluhou kopu Farrella a pětky Sama Simmondse odskočili na dvacetibodový rozdíl, navíc si zajistili bonusový bod.

Mattia Bellini ještě dokázal snížit, v posledních 15 minutách ale přišla anglická smršť v podobě pětek George Forda, znovu Simmondse a v závěru Jacka Nowella. Italové prohráli na Six Nations třinácté utkání v řadě, naposledy před dvěma lety přehráli doma Skotsko.

Naopak Anglie pod vedením trenéra Eddieho Jonese prohrála od neúspěšného domácího mistrovství světa 2015 jen jeden ze 24 mezistátních zápasů, v loňském ročníku v Irsku, kdy už ale měla před posledním kolem jisté prvenství.

Výsledky 1. kola Six Nations:

Wales - Skotsko 34:7 (14:0)
Pětky: 11. a 60. Halfpenny, 5. Davies, 72. Evans - 78. Horne. Konverze: Halfpenny 4/4 - Russell 1/1. Trestné kopy: 43. a 48. Halfpenny. Rozhodčí: Gaüzere (Francie). Diváci: 74 169, hráno na Millenium Stadium.

Francie - Irsko 13:15 (3:9)
Pětky: 71. Thomas. Konverze: Belleau 1/1. Trestné kopy: 35. a 53. Machenaud - 2., 21., 38. a 46. Sexton. Kopy z ruky: 83. Sexton. Rozhodčí: Owens (Wales). Diváci: 74 878, hráno na Stade de France.

Itálie - Anglie 15:46 (10:17)
Pětky: 19. Benvenuti, 57. Bellini - 2. a 10. Watson, 51. a 74. Simmonds, 25. Farrell, 67. Ford, 76. Nowell. Konverze: Allan 1/2 - Farrell 4/7. Trestné kopy: 38. Allan - 46. Farrell. Rozhodčí: Raynal (Francie). Diváci: 61 464, hráno na Stadio Olimpico.

Zdroj
bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články