Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Medaile a čtyři místa v desítce, přeje si Dlask před šampionátem

Česká reprezentace bude na víkendovém šampionátu ve Valkenburgu závodit ve všech pěti kategoriích. Trenér Petr Dlask vidí hlavní šance mezi juniory, je však optimistický i ohledně výkonnosti Kateřiny Nash nebo Adély Šafářové. Podrobnosti z českého tábora prozradil v rozhovoru pro web ctsport.cz.

Petr Dlask
zdroj: ceskysvazcyklistiky.cz

Petr Dlask má za sebou sezonu Světového poháru, kdy se svými svěřenci objížděl závody v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii nebo třeba Dánsku. Zapomenout se nedá ani na špalíry fanoušků, které domácí reprezentaci držely palce na evropském šampionátu v Táboře. České barvy tehdy držel vysoko především stříbrný Tomáš Kopecký.

Nejinak tomu bylo i o minulém víkendu v Hoogerheide, kde juniorský reprezentant taktickou jízdou uhájil celkové vítězství v nejprestižnějším cyklokrosovém seriálu. Jeho trenér takovou rozvahu ocenil. "Tomáš měl své největší soupeře Pima Ronhaara a Meese Hendrikxe u sebe pokud by jeden z nich závod vyhrál, nemohl by se stát celkovým vítězem," líčí Dlask.

"Z tohohle důvodu jel takticky a pohlídal si to, z devadesáti procent závodu se pohyboval s oběma Nizozemci. Pódium obětoval celkovému vítězství ve Světovém poháru," dodává. Jde o největší úspěch českých cyklokrosařů v letošním seriálu: Adam Ťoupalík skončil čtvrtý v kategorii do 23 let, v elitě byla Kateřina Nash šestá a Michael Boroš dvanáctý.

Sám Kopecký je před MS v dobré kondici. Šetří síly, před víkendem trénuje jen zlehka a ví, že trať je pro něj bezmála ideální. "Viděl jsem už nějaké fotky, je tam bahno. Trať je hodně těžká s velkým výškovým rozdílem – hodně do kopce, hodně do tahu. Bude to náročné technicky, ale i fyzicky. Mám velkou šanci tam vyhrát," říká bez zaváhání.

Na juniorské úrovni zatím vítězí a jeho potenciál je vysoký. Své skutečné kvality ale bude muset Kopecký prokázat v příštích letech a na vyšších úrovních sportu. Učit se může právě od Ťoupalíka, který juniorský seriál vyhrál před čtyřmi lety. Jeho poslední rok mezi třiadvacítkáři však nedopadl tak, jak by asi sám chtěl.

Poslechněte si cyklokrosový speciál Velo fokus podcastu:

Boroš může loňské umístění ještě vylepšit

Petr Dlask vysvětluje. "Adam měl problémy v týdnu před Světovým pohárem v Nommay, ale dostal se z toho. V Hoogerheide to nebylo podle jeho představ," připouští. Sezonu, v níž se táborskému rodákovi nepodařilo uspět před domácím publikem na mistrovství Evropy, kde skončil až jedenáctý, však ještě může zakončit na úplně jiné notě.

"Trochu mu chybí závodní rytmus, ale na takhle těžké trati se to eliminuje a bude to o tom, jak je kdo připravený a odpočinutý na finální závod sezony," věří své hlavní kartě mezi třiadvacítkáři Dlask. V příštím roce už Ťoupalíka tzv. hodí do vody – čeká ho přesun mezi dospělé do kategorie elite.

V ní se probíjí jeho krajan Michael Boroš, jenž se postupně vyprofiloval jako nejsilnější cyklokrosař nepocházející z tradičních center sportu, tedy Belgie a Nizozemska. To v letošní sezoně Světového poháru znamenalo tři umístění v nejlepší desítce (sedmá příčka z Nommay je Borošovým dosavadním maximem) a úspěch na ME, kde útočil na bronz.

V Hoogerheide ukázal dobrou formu. "Michael po startu, který se mu až tolik nepovedl a vyjížděl asi ze dvacáté pozice, chytl rytmus a prokousával se dopředu. Ke konci už mu chyběly síly, ale vybojoval top desítku, která se určitě počítá," hodnotí trenér Dlask výkon nejsilnějšího českého cyklokrosaře současnosti.

"Opět se prokázalo, že od Vánoc mu forma stoupá nahoru, což bylo vidět už na MČR, kde obhájil titul, nebo o předminulém víkendu v Nommay, kde skončil sedmý. Okruh na mistrovství mu sedí, je to taková horská blecha, má na to super postavu, Určitě se tu dá zajet daleko lepší výsledek než loni, to znamená vylepšit sedmé místo," míní Dlask.

Petr Dlask: "Michaelovi okruh sedí a roli může hrát i nadvláda belgických závodníků, kteří nemusí táhnout za jeden provaz, což se může projevit a nahrát mu do karet. I Jan Nesvadba má na téhle trati šanci, protože je trochu kaskadérská ve sjezdech a jsou tam i těžké kopce, které on dokáže vyjet."

Ilustrační foto

Nash bude okruh sedět, černým koněm je Šafářová

Zatímco Kopecký, Ťoupalík a do jisté míry i Boroš zatím své stopy na cyklokrosové scéně teprve vyšlapují, Kateřina Nash patří dlouhá léta do úplně špičky sportu. Reflektují to dva bronzy ze světových šampionátů (ten poslední přišel před rokem v Bielesu) a bezpočet dalších skvělých výsledků ve SP, například vítězství z úvodního podniku v Iowa City.

Poslední závody ale Nash nevyšly podle představ. Trápily ji pomalé starty i technické problémy – tak jako v Hoogerheide. "Katka teď měla trable po startu, kde do ní při výjezdu na mostek jedna ze závodnic narazila a rozbila jí přehazovačku, takže musela do depa, ztratila spoustu míst a začínala závod z 53. pozice," popisuje Dlask.

Zároveň však ví, že výsledná dvacátá příčka její skutečnou formu nereflektuje. "Výkonnostně podle měření okruhů patřila mezi top pět nebo šest závodnic. Ten okruh jí bude sedět, je to opravdu těžké. Věřím, že se dokáže přiblížit loňskému výsledku z MS v Bielesu," věří Dlask, v jehož nominaci pro závod žen je ještě jméno Pavly Havlíkové.

Naopak Adélu Šafářovou, která o víkendu dojela na dvaatřicátém místě, čeká závod v kategorii do 23 let. Právě ona může být trumfem české reprezentace. "Je jedním z mých černých koní. V závodu v Hoogerheide se pohybovala na šesté nebo sedmé pozici v pořadí třiadvacítkářek," hlásí s nadějí v hlase reprezentační trenér.

Také pro Šafářovou, která má podobně jako Nash průpravu z horských kol, je okruh ve Valkenburgu jako dělaný. "Je běžecký typ, takže jí by tento okruh měl také sedět. Když jí všechno sedne, dokáže zajet kolem pátého místa a vybojovat slušný výsledek," věří Dlask, který znovu opakuje, že MS ve Valkenburgu bude zvlášť obtížné.

"Kopec Cauberg je známý z jarní klasiky Amstel Gold Race. Je to tam opravdu těžké, navíc se to ještě ztížilo tím, že se během jednoho okruhu na ten kopec stoupá dvakrát. Pak je to ještě umocněné tím, že při výjezdu na parkoviště vedle kasina Cauberg je těžký výjezd na most, který je uprostřed rozdělený schody, což udělá už tak těžký okruh ještě těžším," míní.

Adéla Šafářová: "Určitě bych chtěla do desítky, s tím budu hodně spokojená. Třeba to vyjde i líp – teď jsem (v Hoogerheide) byla mezi třiadvacítkářkami osmá. Někteří věří, že bych na tom mohla být ještě líp, tak uvidím. Ale byla bych ráda i za tu desítku."

Kateřina Nash a Sanne Cantová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Medaile a čtyři místa v top ten

Možnosti českých závodníků jsou tedy, zdá se, zřejmé. "Věřím v to, že jedna medaile se získá. Potom by tam měly být minimálně čtyři výsledky do desátého místa," přemýšlí Dlask, který se s týmem sejde v dějišti šampionátu ve Valkenburgu ve čtvrtek. O den později by měli dorazit v cizině žijící Kopecký a Boroš.

"Ve čtvrtek začínáme obědem, proběhne také první oficiální trénink na trati. Budeme na hotelu, kde už jsme byli dvakrát nebo třikrát při Světových pohárech. Zvolili jsme místo, které už máme ozkoušené a otestované vzhledem ke stravě, pokojům, praní nebo i logistice - bude tam spousta kol, tak je pro ně potřeba místnost," líčí český trenér.

"Víme, do čeho jdeme. Okruh je od hotelu dva až tři kilometry. Zázemí jsme se snažili vybrat takové, aby to pro závodníky bylo co nejjednodušší a nejpohodlnější," dodává Dlask. "Teď už bude opravdu záležet na tom, jak se dokážou vyladit na poslední závod a jak se všechno sejde od poslední přípravy na trati přes stravu až po spánek," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články