Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Nový šéf beachvolejbalistů Beneš: Nástupkyně Kolocové a Slukové vidím. Mohou být stejně úspěšné

Do funkce předsedy Asociace beachvolejbalu (ABV) nastoupil Petr Beneš před necelým měsícem. A hlavní cíl si vytyčil lakonicky – výsledky. A to jak na seniorské reprezentační úrovni, tak na úrovni mládežnických výběrů. Věří přitom, že se český plážový volejbal zanedlouho dočká nových reprezentantek, které by mohly dosáhnout úspěchů někdejšího dua Kolocová - Sluková, či jeho nástupnických týmů.

Beneš svůj úkol v čele beachvolejbalové asociace pojmenoval jednoduše. "Velmi se budeme zaměřovat na výsledky. A to jak v krátkodobém horizontu, tedy do olympiády v Tokiu, tak i v delším. Hodně nás bude zajímat výchova nových nadějí. Zejména u děvčat máme několik zajímavých párů, ať už jsou to mistryně Evropy do 18 let Maixnerová se Štochlovou, nebo Kotlasová s Resovou, které skončily na pátém místě na loňském ME do 20 a 22 let," vidí předseda ABV naděje českého plážového volejbalu.

Myslí si přitom, že tyto páry by mohly být podobně kvalitní jako dnešní reprezentantky. "U děvčat vidím pokračování úspěšné reprezentace tak, jak dnes hrají Kvapilová s Kolocovou a Hermannová se Slukovou," věří Beneš.

Složitější už je situace u mužů zvláště v seniorském beachvolejbale. "Tam nemáme v první desítce světa žádný pár. Ale máme mladý perspektivní tým Perušič - Schweiner, kteří byli na turnaji v Pelhřimově na pátém místě, což je velmi pěkný výsledek. U mladých je trochu mezera, takže se soustředíme na ročníky, kdy je klukům 15-18 let. A budeme rádi, když nadějní kluci vyrostou a stanou se reprezentanty," přemítá Beneš.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Předseda Asociace beach volejbalu Petr Beneš

Už letos se přitom čeští fanoušci mohou těšit, že minimálně některé z českých párů, ne-li všechny, uvidí v červnu na prestižním čtyřhvězdičkovém turnaji Světové série FIVB. "To je druhý nejvýznamnější typ turnaje, s vysokým bodovým ohodnocením i prize money," těší Beneše.

Turnaj přitom s velkou pravděpodobností bude hostit Ostrava. "Minulý týden jsem mluvil se zástupci promotéra, který mi potvrdil, že město má eminentní zájem. A toho si velmi vážíme," neskrývá radost Beneš.

"Čekáme, že do Ostravy přijede výkvět světového beachvolejbalu jak mezi muži, tak mezi ženami. Těším se na to, protože zejména naše ženské týmy budou usilovat o ty nejvyšší pozice. Turnaj bude důležitý i proto, že letošní sezona bude poslední před olympijskou kvalifikací. A z vlastní zkušenosti vím, jak je důležité vstoupit do olympijské kvalifikace z dobrého nasazení a s dobrými body," upozorňuje šéf českého beachvolejbalu.

Právě na sever Moravy a do Slezska by přitom Beneš chtěl beachvolejbal rozšířit, a to i právě díky červnovému turnaji. "Ostrava pro nás má ještě jeden velký bonus - je tu velká aglomerace v České republice, ale na beachvolejbalové mapě je zatím trochu nevýrazná. My bychom byli rádi, aby tam vznikl beachvolejbalový klub, aby tam písek a kurty zůstaly celoročně v provozu," plánuje Beneš.

Předseda Asociace beachvolejbalu, která působí pod Českým volejbalovým svazem, přitom navazuje i na práci svého otce Josefa, někdejšího šéfa ABV. "S tatínkem se samozřejmě radím a beru si od něj zkušenosti. Zároveň je to příjemná debata nad společným zájmem, kde mohou být děti s rodiči po celý život," usmívá se Beneš.

"Tatínek působil v čele asociace mnoho let, bylo to ještě v době, kdy jsem aktivně působil jako hráč. Podle soudu mého i mých kolegů bylo tatínkovo působení velmi úspěšné a já bych na něj rád navázal. Věřím, že našim hráčům vytvoříme podmínky, aby beach volejbal mohl být trvale úspěšným sportem," uzavírá předseda ABV.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články