Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

BLOG: Jak se může Froome hájit a proč není obyčejným dopingovým hříšníkem?

Oznámení ze středečního rána způsobilo ve sportovním světě vzrušené reakce. Nejlepší cyklista posledních let neprošel dopingovým testem. Jaké způsoby obhajoby má nyní Chris Froome k dispozici? A jde v této chvíli skutečně říci, že porušil dopingová pravidla?

Chris Froome během rozhovoru pro BBC
zdroj: bbc.com

Případ Chrise Frooma hýbe světovou cyklistikou. Britský jezdec strávil hodiny po zveřejnění zprávy – k němuž by zřejmě nedošlo bez práce deníků The Guardian a Le Monde – odpovídáním na dotazy týkající se testu ze 7. září tohoto roku. Jeho obrana je zřejmá a v dané situaci vlastně jediná možná. Froome tvrdí, že nepřekročil povolené množství salbutamolu a že reakce lidského organismu na něj je nepředvídatelná. 

"Nic špatného jsem neudělal. Nikdy jsem si nevzal větší množství (salbutamolu), než je dovoleno. Vždy jsem si dával velký pozor, abych se pohyboval v rámci pravidel," prozradil Froome v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky Sports. "Samozřejmě mě to hodně šokovalo. Hledal jsem si o salbutamolu dostupné informace, ze kterých vyplývá, že hodnoty se mohou velmi lišit. Dodává mi důvěru, že můj případ není jediným," dodal.

Jeho případ skutečně jediným není. Od roku 2010, kdy salbutamol přestal být zakázanou látkou (k jeho užití sportovec potřeboval tzv. terapeutickou výjimku), zavedla Světová antidopingová agentura (WADA) pravidlo povolené hladiny této látky. Sportovci si mohou vzít až 1600 mikrogramů salbutamolu během čtyřiadvaceti hodin a ne více než 800 mikrogramů v intervalu osmi hodin.

Povolená hladina látky během dopingového testu je pak 1000 nanogramů na mililitr. Podle informací listů Guardian a Le Monde, které ve svém tiskovém prohlášení potvrdil i Team Sky, překročil britský cyklista tuto hladinu dvojnásobně a jeho test ukázal hodnotu 2000 ng/ml. Zůstává samozřejmě otázkou, jaká je Froomova "běžná" hladina salbutamolu – zda se pohybuje těsně pod povoleným limitem, nebo kolísá třeba okolo 200 ng/ml.

CO JE SALBUTAMOL?

Jde o lék, který pomáhá pacientům trpícím astmatem a dalšími plicními chorobami. Salbutamol uvolňuje svaly (rozšiřuje hladkou svalovinu průdušek) a ulehčuje tak dýchání. Užívá se inhalačně, možné je však jeho užití i ve formě tablet či sirupu.

Chris Froome na Vueltě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Stefano Sirotti

Možná obrana

Toto vše je v současnosti předmětem šetření. Froome musí dokázat, že si nevzal větší než povolenou dávku salbutamolu a že jeho organismus reagoval "nepřiměřeně". Existují studie, které dokumentují chování lidského těla při dehydrataci – právě ta mohla mít vliv na Froomův nález. Zajímavé jsou v tomto ohledu reakce bývalého italského cyklisty Alessandra Petacchiho, který právě za salbutamol dostal v roce 2007 roční trest.

Petacchimu našli v moči zvýšenou hladinu 1352 ng/ml. "Aby mu naměřili 2000 ng/ml, to si tedy říkám, jak se mu to sakra mohlo stát? Přitom ví, že ho dennodenně kontrolují. Tohle ale není EPO, jde o něco jiného," líčí slavný spurter pro magazín Cycling Weekly. "Když se to stalo mně, ukázali mi lidé z UCI archiv mých kontrol. Každá hodnota se lišila. Záleží, s jakým předstihem jste inhalátor použili nebo jak hustá je vaše moč," dodává. 

"Používal jsem to víceméně stejným způsobem, ale moje hodnoty se velmi lišily: 300, 400, 700 nebo 500. Tehdy jsem však měl více. Možná, že kdybych předtím vypil lahev vody... Místo toho jsem ale šel na podiový ceremoniál a rovnou na kontrolu. Možná jsem se dostatečně nenapil. Kdybych to udělal, třeba bych prošel stejně jako všemi předchozími testy," popisuje svůj vlastní případ Petacchi.

Právě na takovéto okolnosti může cílit Froomova obhajoba: Jak přesná a předvídatelná je vůbec korelace mezi množstvím salbutamolu, které si sportovec vezme, a jeho následnou koncentrací v moči? Příklad takové obrany nabízí na své stránce SportsScientists.com fyziolog Ross Tucker, který se sportovní medicínou dlouhodobě zaobírá.

"Jejich nejlepší obranou může být tato kombinace: 1) Froomova běžná konzumace látky je nízká, pro příklad třeba 500 µg/24 hodin, což je hluboko pod povoleným limitem. 2) Froomova běžná koncentrace salbutamolu v moči je vysoká, pro příklad třeba 800 ng/ml, což se blíží povolenému limitu, ale nejde přes něj. V tomto případě mohou tvrdit, že kvůli zhoršenému astmatu ztrojnásobili dávku (1500 µg/24 hodin), což je stále pod limitem. Ovšem koncentrace v moči by se tím zvýšila a blížila se 2000 ng/ml," píše Tucker.

Chris Froome
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Další vývoj

Háček spočívá v tom, že pokud tomu skutečně tak bylo, musí to Froome také prokázat. Podle Jana Chlumského z Antidopingového výboru ČR už britský jezdec nejspíš podstoupil lékařská vyšetření, která mají sloužit jeho obhajobě. I pro něj je však těžké porozumět, jak by se Froome mohl dostat přes hranici 2000 ng/ml. Není podle něj ani pravděpodobné, že by šlo o nedopatření. 

"To ne. Kdyby to byl skutečně dvojnásobek, měl by už hodně velké potíže to vysvětlit. Už je to potom zdraví nebezpečné. Když si člověk vezme vyšší dávku než terapeutickou – a to u všech nezakázaných látek –, může to mít negativní zdravotní následky. Nejen u antiastmatik," dodává dlouholetý pracovník Antidopingového výboru ČR v rozhovoru pro web ctsport.cz. 

Froome sám uvedl, že byl schopen dodat Mezinárodní cyklistické unii (UCI) všechny potřebné informace, které mají záležitost vysvětlit. "Máme záznamy o tom, co jsem každý den jedl, kolikrát jsem šel po závodě na záchod, kolikrát jsem použil inhalátor a v jaké časy," popisuje. "Všechny detaily jsme byli schopní dodat lidem, kteří o tom budou rozhodovat," dodává Froome. 

Případ se tak bude dál vyvíjet a celý svět bude čekat, jak UCI rozhodne. Froome může dostat podle Chlumského dokonce až čtyřletý trest, což je však nepravděpodobné. Ukazují to i předešlé případy – zmíněný roční distanc pro Petacchiho (2007), případně nucená devítiměsíční pauza v případě Diega Ulissiho (2014). Relevantní je i případ z běžeckého lyžování, kde Martin Johnsrud Sundby (2016) dostal distanc v délce dvou měsíců.

Otázkou je, jak – v případě, že Froome nedokáže svůj postoj obhájit a trest dostane – by se naložilo s jeho vítězstvím z Vuelty. O něj by s velkou pravděpodobností přišel, jak však ukazuje zmíněný případ Ulissiho, kterému zůstaly dva etapové triumfy z Giro d'Italia, nemusí kolem takového kroku panovat úplná jistota. Vítězem španělského závodu by se v případě Froomovy diskvalifikace stal podruhé v kariéře Vincenzo Nibali.

Ilustrační foto

Italský závodník už na zprávu o svém rivalovi reagoval. "Není to moc dobrý den pro cyklistiku. A samozřejmě ani pro něho ne. Pokud se vše potvrdí, nikdo mi nevrátí zpět příležitost stát v Madridu na nejvyšším stupínku. Chci ale počkat, až se vše vyřeší," komentoval situaci Nibali. Právě on byl největším Froomovým soupeřem – den předtím, než v laboratoři spustil Britův test alarm, na něj najel v etapě na Los Machucos 42 vteřin.

Osudného sedmého září, kdy peloton končil na Santo Toribia de Liébana, se však Froome udržel svých soupeřů a navíc na Nibaliho najel jednadvacet sekund, čímž si de facto zajistil své vítězství. V té chvíli měl italský cyklista už manko bezmála minuty a 40 vteřin, což v závěrečných dnech nahnat nedokázal. V Madridu na Frooma z druhé příčky pódia ztrácel dvě minuty a 15 sekund.

Zatímco Nibali chce zůstat opatrný, do Frooma se naopak ostře opřel německý cyklista Tony Martin. Jeho naštvaná reakce se týká především skutečnosti, že Froome mohl startovat na mistrovství světa v Bergenu – a to přesto, že v tu chvíli už UCI vědělo o jeho testu s přílišným salbutamolem. "Jsem totálně naštvaný. Je jasné, že v případě Chrise Frooma platí dvojí metr," napsal Martin na svém Facebooku.

Jeho reakce je snad pochopitelná – Froome získal na šampionátu dva bronzy –, nepracuje však s přesným zněním pravidel. Podle nich v případě salbutamolu nedochází k suspendaci, ale věc se naopak dále šetří. Co víc, pokud by na případ neupozornila britská a fancouzská média a Froome by dokázal obhájit své stanovisko, nebyla by celá věc zřejmě nikdy vůbec zveřejněna. 

Froomův další postup

Britský jezdec tak nyní bude pod velkým tlakem veřejnosti. Obhájí své stanovisko, respektive jde vůbec obhájit nález dvojnásobku povoleného množství? Pokud ano, je povolená hladina salbutamolu nastavena adekvátně? A rozhodně nezapomínejme ani na ránu, kterou tím utrpěla reputace Teamu Sky. Přestože Froomův případ zdaleka není uzavřen a on sám zůstává v této chvíli bez viny, nevrhá to na britskou stáj vůbec pozitivní světlo. 

"Chápu, že je to velký šok pro lidi. Určitě jsem žádná pravidla neporušil, nevzal jsem si více než povolenou terapeutickou dávku. Rozumím reakcím ostatních, ale tohle je jiný případ. Není to pozitivní test," řekl vítěz čtyř Tour de France a jedné Vuelty v rozhovoru pro BBC, v němž potvrdil, že na UCI předal své veškeré údaje relevantní případu. 

"Rozhodně teď nebudu spekulovat, jak celý proces dopadne. Nemyslím si, že moje reputace utržila ránu. Neporušil jsem žádná pravidla a nevzal si větší množství, než je povolené. Věřím, že pravda vyjde najevo," dodává ve stejném rozhovoru. S tím jde samozřejmě polemizovat a mnozí už nad Froomem zlomili hůl. V současné situaci je však nutné počkat, zda se dokáže obhájit. Nevypadá to ovšem, že by mělo jít o snadnou práci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články