Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Český fotbal povede Malík, Berbr obhájil mandát. UEFA hrozí normalizační komisí

Už v prvním kole mimořádné valné hromady Fotbalové asociace ČR byl zvolen novým předsedou Martin Malík. Ve vedení budou figurovat ve funkci místopředsedy nadále i Roman Berbr a Zdeněk Zlámal. Moravská komise ovšem neschválila nové stanovy FAČR, kvůli čemuž může být na český fotbal ze strany FIFA a UEFA uvalena normalizační komise, tedy jistá forma nucené správy. Průběh celého dne valné hromady jsme sledovali v on-line textovém přenosu na ctsport.cz.

Mimořádná valná hromada FAČR
zdroj: ČTK

"Potěšila mě odpovědnost vás všech a fakt, že i přes řadu názorových rozdílů jste pomohli k tomu, aby český fotbal měl nové kompletní vedení," řekl Malík, který porazil protikandidáta Petra Fouska.

Malík dostal v Čechách 120 ze 128 hlasů a za Moravu 55 ze 74 hlasů. Bývalého generálního sekretáře svazu Fouska zvolilo 18 moravských a sedm českých delegátů. Místopředsedou za Čechy byl zvolen Roman Berbr. Ve veřejné volbě dostal od českých delegátů 117 hlasů ze 128 možných.

"Cítím silný mandát a mám z toho radost. Důvěru, kterou jsem dostal a které si vážím, vnímám jako velkou odpovědnost a závazek vůči českému fotbalu. Situace, ve které se český fotbal nachází, lze brát jako velkou příležitost k tomu, abychom zlepšili celkové vnímání českého fotbalu. Na této cestě nás čeká velká práce. Je to o nás o všech a o ochotě povýšit fakt, že fotbal je jenom jeden, nad naše vlastní pocity, preference a zájmy," řekl Malík po svém zvolení.

Fotbalová asociace zvolila předsedu na druhý pokus po Miroslavu Peltovi, který byl v květnu v souvislosti s dotační aférou zadržen a následně na funkci rezignoval. Pelta dnes prohlásil, že by se chtěl vrátit do fotbalu. "Ale bude to těžké. Chystám se, že budu předseda představenstva ve STES. Martin Malík umí dělat byznys, je to ideální kandidát. Já se nevzdám. Co vás neporazí, to vás posílí. Nikdo neumřel, bylo mi s vámi dobře. Mám vás rád, čau," dodal Pelta.

V Nymburku předtím vystoupili představitelé UEFA a FIFA. Místopředseda UEFA Grigorij Surkis např. uvedl, že "ve hře je mnoho" a vyjádřil naději, že si každý delegát přeje, aby FAČR vyvedl ze slepé uličky. Zároveň pohrozil sankcemi a vytvořením tzv. normalizační komise, která by převzala nucenou správu nad českým fotbalem, pokud by nedošlo ke schválení stanov a zablokování voleb.

CO SE ZATÍM ODEHRÁLO NA VALNÉ HROMADĚ

- Předsedou FAČR byl už v prvním kole přesvědčivě zvolen Martin Malík, místopředsedy se stali opět Roman Berbr a Martin Malík. Předsedkyní řídící komise za Čechy je Dagmar Damková.

- S prvním veřejným projevem po vypuknutí dotační kauzy vystoupil i bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta. V emotivním a překotném projevu odsoudil přístup bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové a šéfa ČOV Jiřího Kejvala. Podpořil ve volbě Martina Malíka a odmítl kandidaturu Petra Fouska, který je podle něj "špatný kandidát do čela FAČR, ale dobrý kandidát na předsedu nějaké komise." Pelta také pochválil Berbra za řízení svazu v době od vypuknutí dotační kauzy až doposud.

Moravská komora přišla s návrhem na úpravu stanov při volbě předsedy. Kdyby kandidát nebyl zvolen v dosavadních třech kolech, došlo by ke čtvrtému kolu. Tam by kandidát byl zvolen součtem procentuálních zisků v obou komorách. Jak generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, tak místopředseda Roman Berbr ovšem namítli, že by tak byla porušena zásada jednoho hlasu. Ta ale přesto už dnes při dvoukomorovém systému v praxi neplatí.

- Moravská komora po jednání společné pracovní skupiny stáhla svůj protinávrh na změnu stanov, zbyl tedy jen jeden původní návrh české komory a Výkonného výboru FAČR. Po dosavadních třech kolech by následovalo čtvrté, ve kterém se bude hlasovat prostou většinou všech delegátů bez ohledu na příslušnost k české či moravské komoře. Moravští delegáti ovšem i tento zbývající návrh velkou většinou odmítli, a tak se nový předseda FAČR volí stávajícím způsobem.

- Zástupci FIFA a UEFA pohrozili, že v případě neschválení stanov, které by zajistily zvolení předsedy FAČR na každé valné hromadě, uvalí na český fotbal sankce, pokuty a nucenou správu. Jak sami uvedli, šlo by o vytvoření "normalizační komise".

- Místopředseda UEFA Grigorij Surkis ve svém plamenném projevu prohlásil, že v demokratickém systému se "menšina musí podřídit většině" (ve skutečnosti demokratické systémy předpokládají, že většina bude brát při svém rozhodování na zřetel i zájmy a potřeby menšiny, pozn. aut.), odsoudil systém s dvěma komorami. Prohlásil také, že změna stanov znamená odstranit "bobtnající rakovinový nádor" na českém fotbale a pohrozil, že UEFA a FIFA mohou být skalpelem, který tak učiní. Vyjádřil také naději, že FAČR bude "poslušným členem fotbalové rodiny".

- Někteří z delegátů projevili nesouhlas s projevem Grigorije Surkise i pískotem v sále. Poté si slovo vzal zástupce FIFA Bjorn Vassallo a oznámil delegátům, že ať už dopadne mimořádná valná hromada jakkoliv, bez schválení stanov bude normalizační komise působit v českém fotbale.

- Grigorij Surkis vyjádřil hluboké politování nad výsledkem volby o stanovách. "Dnes jste v podstatě pohřbili projekt dvou komor a demonstrovali jste neúctu ke stanovám UEFA a FIFA," prohlásil místopředseda UEFA. "My navrhneme výkonnému výboru UEFA, aby ustavil normalizační výbor. Ale ne v červnu, abychom neztratili další čas, ale už od února nebo od března."

- Sigma Olomouc učinila vstřícný krok směrem k FAČR a stáhla žalobu o protiprávnosti předchozí řádné valné hromady. Podle klubu k ní mělo dojít poté, když byl Olomouci odepřen hlas na červnovém shromáždění, kdy všichni zástupci představenstva klubu neměli zajištěno členství ve FAČR.

- Účast na valné hromadě je stoprocentní, je tu tedy 202 delegátů z Čech a Moravy.

"Pokud se nepodřídíte ve stanovené lhůtě požadavkům ohledně změn ve stanovách, bude FIFA nucena posoudit otázku Výboru pro normalizaci, což je orgán, který bere na svědomí řízení místo Výkonného výboru FAČR. Stanovy tak budou změněny externím orgánem," prohlásil Surkis. Během jeho projevu, v němž nechybělo ani přirovnání změny stanov k odstranění "bobtnajícího rakovinového nádoru", zazněl v sále smích a pískot.

Nucená správa by podle Surkise měla neblahé finanční důsledky pro rozvoj FAČR a ohrozila by účast asociace na projektech, které jsou financovány FIFA a UEFA.

"Vyzývám vás, abyste zvolili předsedu, který přinese asociaci potřebnou stabilitu a důvěryhodnost," uvedl ředitel oddělení národních asociací FIFA Bjorn Vassallo. Připomněl také, že asociace dostala od FIFA čas do června 2018, aby změnila stanovy tak, aby při volbách nenastala patová situace.

"Ať už dopadne valná hromada jakkoliv, normalizační komise přijede a bude pracovat," oznámil Vassallo. "Poté, co jsem viděl, co se tady dělo v sále, slyšel jsem zvuky v sále a výrazy na tvářích, nemůžu akceptovat, že někteří členové neberou věci vážně. Musíme mezi sebou mít respekt. Musíme být vzory. Budu mluvit jasně: normalizační komise znamená, že vy si sbalíte tašky a jdete domů a my to tady začneme řídit," dodal zástupce FIFA.

"Děje se to běžně po celém světě. Máme normalizační komise v Africe, Asii, nedávno v Řecku. Poté co odjela, v Řecku aktuálně máme monitorovací komisi. Je to první rok dohlížení a pak druhý rok dohlížení. Myslím, že vy toto nechcete," prohlásil Vassallo.

Vedle toho také na mimořádné valné hromadě Sigma Olomouc avizovala, že stáhla žalobu na FAČR, kterou vedení hanáckého klubu zpochybnilo platnost červnové valné hromady.

Olomouc se obrátila na soud poté, co nebyli její zástupci k červnové volbě připuštěni, protože nesplnili podmínku členství v asociaci. Vedle Sigmy tehdy nesplnilo podmínku dalších 18 klubů, čtrnáct z nich však stačilo členství elektronicky doplatit. Olomouc označila článek stanov o nutnosti členství za sporný a nepřímo naznačila, že účast jí zablokoval místopředseda FAČR Roman Berbr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články